FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šeks: na Odboru za zakonodavstvo "surov ispad protiv demokracije"

Autor: mbur
ZAGREB, 23. prosinca 2011. (Hina) - Saborski zastupnik Vladimir Šeks (HDZ) izjavio je u Hrvatskom saboru da je na jučerašnjem Odboru za zakonodavstvo dogodio "surov ispad protiv demokracije" i "parlametarno nasilje".

"To je bio način kako se u parlamentarnoj demokraciji ne smije djelovati i postupati. To je bilo parlamentarno nasilje", rekao je dodajući da je parlamentarno nasilje bilo i da se pokušavaju u dnevni red uvrstiti najznačajniji akti vezani za hrvatsku politiku, za referendum o ulasku RH u Europsku uniju, a bez da su dokumenti pred zastupnicima.

Klub zastupnika HDZ-a napustio je jučer sjednicu Odbora za zakonodavstvo zbog, kako su rekli, "neprimjerenog i nedemokratskog vođenja sjednice tog odbora te samovoljnog i proizvoljnog tumačenja potrebe izmjena nekih zakona od predsjednice Odbora SDP-ove Ingrid Antičević Marinović".

Šeks se osvrnuo i na to što su tek prije današnje rasprave zastupnici dobili materijale s programom nove vlade, ocjenivši da je to protivno svakom demokratskom duhu te hrvatskom i europskom parlamentarizmu.

"Posebno je udar na parlamentarnu demokraciju i na ustavni poredak donošenje izmjena Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi te Zakona o izboru načelnika, gradonačelnika i župana", istaknuo je Šeks. U tim zakonima su samo manjkale fotografije župana Komadine i načelnika općine Bukovlje, kazao je Šeks.

"Neshvatljivo je da se već sada za ministra predlaže bivšeg župana, a jučer je zakon izglasan", rekao je i dodao kako se ne sjeća da je Predsjednik RH noćas taj zakon promovirao i da je tiskan u Narodnim novinama.

Odbacio je novinarsku tvrdnju kako je 2004. HDZ postupio po istom modelu, dodajući da je program tadašnje vlade bio pravodobno tiskan. "Zastupnici su 2004. imali dovoljno vremena da se pripreme za raspravu. Istina je da su zakoni o vladi, ustroju i djelokrugu ministarstava bili usvajani poslijepodne, nakon konstituiranja Sabora, ali su oni došli pravodobno zastupnicima u ruke", izjavio je.

Čudi me da su upali u elementarne pogreške, kazao je dodajući da se ne raduje njihovim pogreškama te da to baca ružno svjetlo na početak rada novog Sabora i vlade.

Glasovat ćemo protiv ove vlade, kao što su oni glasovali protiv naše, ali to ne znači da ne želimo da ona i uspije, izjavio je novinarima Vladimir Šeks.

(Hina) xmb ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙