FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska vlada preporučila uklanjanje silikonskih umetaka

Autor: ztre
PARIZ, 23. prosinca 2011. (Hina/AFP) - Francuski ministar zdravlja Xavier Bertrand preporučio je u petak preventivno vađenje silikonskih grudnih umetaka proizvođača PIP čak i ako nema znakova njihova oštećenja.

Gotovo 30.000 žena u Francuskoj nosi grudne umetke proizvođača Poly Implant Prothese (PIP) u kojima se nalazi industrijski silikon široke primjene, od računala do posuđa. Tvrtka je danas zatvorena.

Ministar zdravlja Xavier Bertrand i državna tajnica Nora Berra "žele da se tim ženama, preventivno, ne i hitno, predloži vađenje umetaka, čak i bez znakova oštećenja", kaže se u priopćenju ministarstva.

Sanitarne su vlasti do sada samo preporučile ženama koje nose te umetke da "konzultiraju svog kirurga ili liječnika" radi "odgovarajućih kliničkih i radioloških pregleda" kako bi bile sigurne u stanje umetka.

Znanstveno mišljenje koje je u četvrtak navečer objavio Nacionalni institut za rak pokazuje da "zasad nema povećanog rizika od raka kod žena koje nose PIP umetke, za razliku od drugih umetaka".

Ipak, ističe ministarstvo, "utvrđeni rizici povezani s tim umecima su puknuća i iritacije gela koji mogu izazvati upalne reakcije, što može otežati njihovo vađenje".

Osam slučajeva raka dojke dijagnosticirano je u žena s grudnim umetcima PIP, no izravna uzročna veza nije potvrđena.

(Hina) xzt ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙