FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kronologija važnijih događaja - kultura - 2. dio

Autor: agrb
ZAGREB, 23. prosinca 2011. (Hina) - Kronologija događaja u kulturi od svibnja do kolovoza 2011.:

SVIBANJ:

1. svibnja - Predstava "Vještica Hillary ide u operu" proglašena je najboljom predstavom međunarodnog 11. "Naj, naj, naj festivala" koji organizira zagrebačko kazalište Žar ptica.

2. svibnja - Biskup Banjolučki i predsjednik Biskupske konferencije BiH Franjo Komarica u pinakoteci franjevačkog samostana Gospe od zdravlja u Splitu otvorio je izložbu fotografija "Prođoh Bosnom nako" autora Frane Piplovića, bivšeg konzula Republike Hrvatske u Banjoj Luci. Predstavljeno je više od 100 Piplovićevih fotografija snimljenih od 2006. do 2011. godine na kojima su prikazana stradanja Hrvata katolika na području banjalučke biskupije i Bosanske Posavine.

2. svibnja - Knjiga "Misli bl. pape Ivana Pavla II. za svaki dan u godini", koja sadrži odabrane misli i citate bl. pape Ivana Pavla II. iz enciklika i dokumenata objavljivanih tijekom njegova pontifikata, predstavljenja je u Zagrebu, dan nakon beatifikacije pape Ivana Pavla II.

3. svibnja - Dodjelom festivalskih nagrada u Splitu su završili 21. Marulićevi dani, a "Marul" za najbolju predstavu u cjelini, dodijeljen je predstavi "Reces i ja" Olje Lozice u produkciji teatra Exit i Kazališne družine Kufer iz Zagreba. Olji Lozici pripala je i nagrada "Marul" za najbolju režiju. "Marul" za najbolji izvedeni tekst dodijeljen je Anti Tomiću i Željki Udovičić za tekst "Čudo u Poskokovoj dragi", a za glumačka ostvarenja nagrađeni su Aleksandar Bogdanović za ulogu Olivera Urbana u "Ledi", Ljiljani Bogojević za ulogu Dore Labudan u "Brezi", Mirjani Karanović za ulogu Mirjane u predstavi "Drama o Mirjani i onima oko nje" i Zlatku Košti za ulogu Michelangela u predstavi "Michelangelo Buonarroti".

4. svibnja - U splitskoj Galeriji umjetnina otvorena je izložba iz ciklusa "Jedan na jedan" na kojoj je predstavljeno 41 djelo Matka Trebotića (1935.) iz Splita i 35 djela Igora Rončevića (1951.) iz Zagreba inspiriranih Mediteranom.

5. svibnja - U povodu 150. obljetnice osnutka, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti priredila je okrugli stol "Hrvatska i Europa: kultura, znanost i umjetnost", na kojemu je predstavljena istoimena edicija, jedan od najvećih projekata HAZU, zamišljen kao enciklopedijski pregled hrvatske kulturne povijesti od početaka do danas u pet svezaka.

5. svibnja - Knjiga povjesničara Tvrtka Jakovine "Treća strana Hladnog rata", u kojoj autor na gotovo 800 stranica govori o Pokretu nesvrstanih i načinu na koji je ta organizacija s više od stotinu država funkcionirala, predstavljena je u Zagrebu.

6. svibnja - Objavljen je drugi, završni svezak monografije Erike Fischer-Lichte "Povijest drame" u kojem ta njemačka teatrologinja analizira razdoblje u povijesti zapadnoeuropske građanske drame i kazališta od romantizma do danas.

6. svibnja - Retrospektivna izložba multidisciplinarne i performerske slovenske grupe Laibach pod nazivom "Ausstellung Laibach Kunst 1980.-2011: 'Ceci n'est pas Malevich'" otvorena je u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika (HDLU).

6. svibnja - Jedno od najizvođenijih djela iz dramskog stvaralaštva Miroslava Krleže "Gospoda Glembajevi" premijerno je izvedeno u zagrebačkom HNK u režiji slovenskog redatelja Vite Taufera.

9. svibnja - Glumica Lana Barić osvojila je nagradu za najbolju žensku ulogu na 14. festivalu kratkog filma u Bruxellesu, za ulogu u filmu "Žuti mjesec" Zvonimira Jurića, jednom od kratkih filmova omnibusa "Zagrebačke priče".

11. svibnja - Na filmskom festivalu u Cannesu, u njegovu popratnom sajmu, predstavilo se dvadesetak hrvatskih filmova, među kojima i dugometražni igrani filmovi u postprodukciji "Koko i duhovi" Daniela Kušana te "Lea i Darija" Branka Ivande.

12. svibnja - Dugometražni igrani film "Neka ostane među nama" Rajka Grlića počeo se prikazivati u Francuskoj, u četiri kina u Parizu te u još 14 gradova. Riječ je o prvoj većoj međunarodnoj kinodistribuciji tog filma, koji je 2010. bio najgledaniji hrvatski film u domaćim kinima.

12. svibnja - U sklopu službenog posjeta norveškog kraljevskog para Hrvatskoj, kraljica Sonja od Norveške otvorila je u Muzeju Mimara izložbe suvremene norveške dekorativne umjetnosti "Konstrukcije" i "Paradigma".

13. svibnja – Obilježena 85. obljetnica Hrvatskog radija i 55. obljetnica Hrvatske televizije. Tom prigodom u Domu HRT-a uručene su godišnje nagrade HRT-a koje je dobilo 12 djelatnika te nagrade za životno djelo "Ivan Šibl", posmrtno novinaru i uredniku HTV-a Jošku Martinoviću te novinaru i uredniku Hrvatskog radija Domagoju Veršiću.

13. svibnja - Knjiga Dane Mirića "Stepinac u Lepoglavi - zapisi nadbiskupova čuvara", autora koji je bio osobni čuvar nadbiskupa bl. Alojzija Stepinca za njegovih uzničkih dana u Lepoglavi od svibnja 1950. do prvih dana prosinca 1951. te je u knjizi pomno bilježio nadbiskupov život u Lepoglavi, predstavljena je u Zagrebu.

13. svibnja - Talijanska drama HNK "Ivana pl. Zajca" premijerno je izvela komediju "Camere da letto (Spavaće sobe)" britanskog dramatičara Alana Ayckborna, u režiji Paole Galassi, gošće iz Italije.

14. svibnja - "Rukopisi novoga doba" bio je naziv izložbe i ujedno središnja tema ovogodišnjeg 46. Zagrebačkog salona, godišnje smotre posvećene primijenjenoj umjetnosti i dizajnu, koja se od 14. svibnja do 3. lipnja održala u Gliptoteci HAZU-a i još nekoliko izložbenih prostora u Zagrebu.

15. svibnja - Pjesma "Bižuterija" u izvedbi Jelene Rozge izabrana je, telefonskim glasovanjem publike, za hit godine na dodjeli 18. diskografske nagrade Porin u Biogradu na moru, na kojem je nagrada za životno djelo uručena zabavnom i jazz pjevaču Dragi Dikliću, jednom od najznačajnijih predstavnika zagrebačke škole šansone. "Porina" za pjesmu godine dobila je skladba "Dogodila se ljubav" koju pjevaju Lea Dekleva te Mladen i Saša iz TBF-a, dok je za album godine nagrađena Gibonnijeva "Toleranca", ujedno i najnagrađivaniji album u ukupnoj konkurenciji s čak pet Porina.

17. svibnja - Profesorica na katedri za poslovne strane jezike na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, simultana prevoditeljica s francuskog i španjolskog jezika Jagoda Lukavac, odlikovana je u Zagrebu Ordenom Legije časti koji Francuska dodjeljuje za zasluge u promicanju francuskog jezika i kulture. Profesorici Lukavac, koja je i predsjednica Francuske alijanse u Zagrebu, priznanje je na prigodnoj svečanosti uručio francuski veleposlanik Jerome Pasquier.

18. svibnja - Knjiga "Misli o obitelji – Benedikt XVI." predstavljena je u Splitu, uoči pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj. U knjizi su sadržane odabrane misli pape Benedikta XVI. o braku, obitelji, ljubavi, djeci, vjeri u obitelji, krhkosti obitelji danas.

18. svibnja - Zagrebački sajam knjiga otvoren je predstavljenjem knjige "Marin - Roman o Držiću" dubrovačkog pjesnika, prevoditelja, esejista i dramatičara Luke Paljetka, koja u dva sveska i na više od tisuću stranica prikazuje život jednog od najznačajnijih hrvatskih književnika.

18. svibnja - Izložba "Hrvatska slavi svog genija u povodu 300. obljetnice rođenja - Ruđer Bošković ponovno u rodnom gradu" otvorena je u Kneževu dvoru u Dubrovniku. Na izložbi autora Ivice Martinovića, jednog od najboljih poznavatelja Boškovića, cjelokupan Boškovićev život i djelo predstavljeni su prikazom njegove obitelji i Dubrovnika, Boškovićeva dječaštva, Boškovića kao književnika i diplomata, ali i vrhunskog znanstvenika u mnogobrojnim znanstvenim područjima.

19. svibnja - Izložba hrvatskoga akademskog kipara Hrvoja Dumančića, na kojoj je izložio osamdesetak konjičkih skulptura grupiranih u dvije instalacije, otvorena je u francuskome gradu Rueil de Malamaisonu.

19. svibnja - U povodu 130. obljetnice rođenja hrvatskoga kipara Ive Kerdića (1881.-1953.) u Modernoj galeriji otvorena je izložba vrhunskih medaljerskih ostvarenja i njegovi najbolji primjerci komorne skulpture.

21. svibnja - Zagrebački Muzej prekinutih veza dobio je nagradu Kenneth Hudson organizacije Europski muzejski forum (EMF), dok je glavnu nagradu Europski muzej godine 2011. dobio muzej Gallo-Romeins iz Tongerena u Belgiji. Za nagradu Europski muzej godine 2011. Europski muzejski forum nominirao je 34 muzeja iz 15 europskih zemalja, a iz Zagreba Muzej prekinutih veza i Muzej suvremene umjetnosti.

22. svibnja - Pedeset i prvi festival hrvatskih kazališnih amatera završio je dodjelom nagrada u Starom Gradu na Hvaru, a najboljom predstavom u cjelini Stručno povjerenstvo Festivala proglasilo je predstavu "Put u Ameriku", koju je izvela "Češka besida" iz Doljana.

22. svibnja - U zagrebačkom kinu Europi otvoren 5. Festival židovskoga filma sa središnjom temom "Žene u holokaustu" tijekom kojega je prikazano 56 dugometražnih, kratkometražnih, igranih i dokumentarnih filmova posvećenih ženama koje su se borile za opstanak i preživljavanje u koncentracijskim logorima tijekom holokausta.

23. svibnja - Najboljom predstavom u cjelini, izvedenom na 18. Festivalu glumca, proglašena je "39 stepenica" u režiji Franke Perković i produkciji Kazališta Vitovitica, Ludens teatra iz Koprivnice i Hrvatskog kazališta iz Pećuha. Nagrade "Fabijan Šovagović" za najbolja ženska glumačka ostvarenja na ovogodišnjem Festivalu pripale su Nataši Janjić, za ulogu Emire u predstavi "Tartuffe" i Ljiljani Bogojević za ulogu Dore Labudan u predstavi "Breza". Za najbolje muško glumačko ostvarenje nagrađeni su Siniša Popović, za uloge Inspektora, Ministra i ex-Ministra u predstavi "Tko je srušio Berlinski zid" i Reneu Medvešeku za ulogu u predstavi "Kontrabas".

23. svibnja - Hrvatsko društvo skladatelja dodijelilo je godišnje nagrade, među ostalim, Zvonku Špišiću za životno djelo, a nagradu za životno djelo dobio je dirigent i skladatelj Božo Potočnik, a udaraljkašu i pedagogu Igoru Lešniku nagradu za ukupan doprinos hrvatskoj glazbi.

23. svibnja - ZKM je s tri predstave gostovao u Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru, s "Garažom" u režiji Ivice Buljana, "Zagrebačkim pentagramom" u režiji Paola Magellija i "Buđenjem proljeća" u režiji Olivera Frljića.

23. svibnja - Dodijeljene tradicionalne nagrade Hrvatskog muzejskog društva za 2010. Nagradu za životno djelo HMD-a "Pavao Ritter Vitezović" dobila je Alma Orlić iz MUO-a, a godišnju nagradu Društva povjesničar umjetnosti Željko Marciuš sa suradnicima za multimedijalni izložbeni projekt "Ikonografija grada u hrvatskom slikarstvu prve polovice 20.stoljeća".

23. svibnja – Nagrade "Jutarnjeg lista" za najbolje prozno i publicističko djelo u 2010. dodijeljene su na svečanosti u Klovićevim dvorima Tanji Mravak za zbirku priča "Moramo razgovarati" i Dragi Hedlu za knjigu "Branimir Glavaš – kronika jedne destrukcije".

24. svibnja - Knjiga "Minsko polje politike" Jevgenija Primakova, negdašnjeg ruskog premijera i ministra vanjskih poslova, u izdanju Centra za međunarodne analize, predstavljena je u Zagrebu.

24. svibnja - Opera Ruggiera Leoncavalla "Pagliacci" premijerno je izvedena u Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK) "Ivana pl. Zajca" u Rijeci. Redatelj opere je gost iz Bugarske Plamen Kartalov, a dirigent je bio Igor Vlajnić.

25. svibnja - Knjiga "Četiri godišnja doba" Nikole Batušića, svojevrstan nastavak autorova memoarskog prvijenca "Na rubu potkove" iz 2006. predstavljena je u Zagrebu. Riječ je o autorovim memoarskim putopisima iz Njemačke, Sovjetskog Saveza i Italije.

25. svibnja - Opera "Maršal" skladatelja Silvija Foretića, nastala u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Split i 26. Muzičkog biennala Zagreb, praizvedena je u splitskom HNK, pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i u režiji Marija Kovača.

26. svibnja - Nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Hrvatskoj za 2010. godinu dobili su Anđelka Tonejc, Nikola Mirošević, Željko Cvetnić, Jasna Horvat, Miljenko Domijan, Grozdana Marošević, Josip Brnić i Darija Gabrić-Bagarić.

26. svibnja - Književnik Stjepan Čuić dobitnik je prve nagrade u natječaju za kratku priču Večernjeg lista "Ranko Marinković" koja se ove godine dodjeljuje 46. put. Nagradu je dobio za priču "Igra", a prvonagrađenu autoru pripada i novčani iznos od 30.000 kuna.

26. svibnja - U Orahovu Dolu, rodnome mjestu oca Ruđera Boškovića Nikole, danas je otkrivena spomen-ploča i poprsje Ruđera Boškovića, rad akademskog kipara Ilije Skočibušića.

27. svibnja - U povodu Dana grada Zagreba u Hrvatskome državnom arhivu predstavljen je prvi dio DVD-a "Zagreb na filmu 1915.-1945." s 15 kratkih digitalno restauriranih filmova u trajanju od 90 minuta.

27. svibnja - U povodu obilježavanja 20. obljetnice i Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske u Galeriji Ministarstva obrane otvorena je izložba fotografija pod nazivom "Dva desetljeća OS RH 1991.-2011.".

27. svibnja - Knjiga bivšega hrvatskog političkog prognanika Mije Jurića "Osamnaesto proljeće - Uspomene na godine tamnovanja" objavljena je na njemačkom jeziku pod naslovom "Wölfe im Frühling - Ein Leben im Zeichen der Diktatur". Knjigu je objavio austrijski nakladnik Seifert-Verlag iz Beča, a predgovor knjizi napisao je bivši austrijski ministar vanjskih poslova Alois Mock dok je pogovor napisao zastupnik u Europskom parlamentu Hannes Swoboda.

27. svibnja - Tjedan dana prije posjeta pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, predstavljen je niz njegovih knjiga koje je nakladnik "Kršćanska sadašnjost" objavljivala tijekom proteklih četrdeset godina, a među njima i "Dogma i navještaj" iz 1973., koja se smatra jednim od njegovih najznačajnijih djela.

29. svibnja - U povodu 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića u Dubrovniku je otvoren međunarodni znanstveni skup "Od Ruđera Boškovića do danas: doprinos hrvatskih znanstvenika svjetskoj znanstvenoj baštini". Skup se održao u organizaciji Instituta Ruđera Boškovića iz Zagreba.

29. svibnja - Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO i Grad Zagreb u suradnji s Koncertnom direkcijom Grada Zagreba organizirao je humanitarni koncert pod nazivom "Japanu s ljubavlju", od kojega je prihod bio namijenjen žrtvama potresa u Japanu.

30. svibnja - Na proglašenju dobitnika tradicionalnih Vjesnikovih nagrada za postignuća u umjetnosti u protekloj godini, najstarije Vjesnikovo priznanje - nagradu za književnost "Ivan Goran Kovačić" dobila je Dubravka Ugrešić za knjigu eseja "Napad na minibar". Nagrada za likovnu umjetnost pripala je Duji Juriću za izložbu "Memo-chips", za glazbenu umjetnost skladatelju Daliboru Bukviću za ciklus "Priče s drugog svijeta", za kazališnu umjetnost dramskoj umjetnici Mariji Sekelez za dugogodišnje vođenje Gradskoga kazališta "Žar ptica" i utemeljenje festivala profesionalnih kazališta za djecu "Naj, naj, naj", a Nagradu za životni doprinos filmskoj umjetnosti "Krešo Golik" dobio je filmski scenograf i redatelj Vladimir Tadej.

30. svibnja - U Državnom arhivu u Dubrovniku u palači Sponza otvorena je izložba "Najranija dubrovačka stoljeća - replike restauriranih isprava iz fundusa Dubrovačkog arhiva do 1200. godine".

31. svibnja - Izložba "Uspomene na Zagreb: fotografije iz fotografskih albuma XIX. stoljeća iz fundusa Muzeja grada Zagreba" otvorena je u tom muzeju, a na njoj je predstavljen izbor fotografija iz devet albuma koji pokrivaju razdoblje od 1864. do 1895.

31. svibnja - U sklopu uređenja Trga Petra Zoranića u Zadru arheolozi su naišli na vrijedno otkriće, sarkofag iz 9. stoljeća, vremena poznatog zadarskog biskupa Donata. Riječ je o epigrafskom sarkofagu, koji je na prednjem licu ukrašen natpisom u kojem se spominje ime i funkcija osobe koja se nalazi u sarkofagu, a to je svećenik Georgus Grgur koji je u 9. stoljeću ovdje pokopan, te je ujedno suvremenik biskupa Donata.

LIPANJ:

1. lipnja - Predstavljena monografija "Kazališni plakati" uglednog hrvatskog slikara Dimitrija Popovića, u kojoj se tematizira plakat kao oblik vizualne komunikacije predložaka kazališnih libreta.

1. lipnja – U zagrebačkoj galeriji ULUPUH otvorena je izložba "Od skice do animacije", prateća izložba 21. svjetskog festivala animiranog filma "Animafesta" na kojoj je putem skica, maketa i video-isječaka predstavljena hrvatska produkcija animiranog filma.

1. lipnja – Drugi svezak kritičkog izdanja Sabranih djela Ivane Brlić Mažuranić "Bajke i basne" predstavljen je u palači Matice hrvatske u Zagrebu. U ovom svesku objavljene su i preslike ilustracija Vladimira Kirina i Petra Orlića koje je izradio Teodor Dekancijani.

2. lipnja – Knjiga "Tko to govori zar zar!!!" dnevnički crteži Nives Kavurić Kurtović sa šezdesetak crteža u tušu istaknute hrvatske umjetnice i akademkije nastalih u protekle dvije godine, predstavljena je u zagrebačkom Muzeju Mimara.

2. lipnja – Samostalna izložba slikara Borisa Bućana pod nazivom "Dan kada je kiša padala naopako" otvorena je u Gliptoteci HAZU. Riječ je o slikama nastalim 2010. i 2011. i rađenim u tehnici akrila na platnu velikih dimenzija.

2. lipnja – Knjiga publicističkih tekstova bivšega hrvatskog diplomata Stjepana Šuleka "Kad mislim na Hrvatsku" predstavljena je u Zagrebu na tribini Hrvatsko slovo uživo.

3. lipnja - U zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu premijerno izvedena opera "Trubadur" Giuseppea Verdija, pod ravnanjem dirigenta iz sanktpeterburškog Marijinskog teatra Mihaila Sinkeviča i u režiji uglednog latvijskog redatelja Andrejsa Žagarsa.

4. lipnja – Natjecateljski dio 21. svjetskog festivala animiranog filma Animafesta završio je dodjelom nagrada. Grand prix festivala osvojio je američki film "Moj pas Tulip" Paula Feirlingera, švedski film "Metropia" Tarika Salega dobio je Posebnu nagradu žirija, a nagradu Zlatni Zagreb američko-mađarski film "The Jungle" Tibora Banoczkog. Nagradu publike osvojio je dječji film "Kerity, kuća bajki" Dominiquea Monferyja.

4. lipnja – Na bivšem Titovu brodu Galeb u riječkoj luci otvorena je izložba "Područje zastoja" koju čini aktivistička umjetnost iz Kolekcije Marinko Sudac, odnosno dio kolekcije od 200 radova šezdeset umjetnika iz više zemalja.

8. lipnja - U Galeriji Prsten Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu otvorena izložba "Surogat stvarnosti - pola stoljeća hrvatske animacije" posvećena propitivanju pojma Zagrebačke škole animiranog filma.

6. lipnja – Predstavljena nova knjiga u ediciji "Sabrana djela Marka Marulića" – Latinska manja djela II., dvojezično izdanje triju kraćih Marulićevih djela na latinskom izvorniku uz hrvatski prijevod s bilješkama. Riječ je o prvom kritičkom izdanju triju djela, od kojih se dva prvi put pojavljuju u hrvatskom prijevodu.

8. lipnja – Profesori i studenti Odjela arheologije Sveučilišta u Zadru otkrili su na nalazištu Pakoštane – Crkvina na zapadnoj obali Vranskog jezera ranoromaničku jednobrodnu crkvu i veliku nekropolu sa 75 grobova nastalih između 13. i 15. stoljeća te bulu pape Hadrijana IV. iz 12. stoljeća.

9. lipnja – U Galeriji Prsten Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu otvorena izložba "Surogat stvarnosti – pola stoljeća hrvatske animacije" posvećena Zagrebačkoj školi animiranog filma.

10. lipnja - U Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu otvorena izložba "Preko crte; Atelje Kožarić: radovi na papiru i ostalo", koja je predstavila više od četiri stotine radova akademika Ivana Kožarića.

11. lipnja – Božidar Petrač izabran je za novog predsjednika Društva hrvatskih književnika, zamijenivši na tom mjestu Borbena Vladovića.

11. lipnja – Najboljim filmom 2. festivala hrvatskih vjerskih filmova održanog u svetištu Majke Božje Trsatske u Rijeci proglašen je film "Ivan" Srđana Segarića.

14. lipnja - Svečano dodijeljene nagrade Društva povjesničara umjetnosti (DPUH). Nagrada za životno djelo "Radovan Ivančević" uručena je Ivanki Reberski, godišnja nagrada DPUH-a uručena je Predragu Markoviću, dok su Povelje DPUH-a dobili Sandra Križić Roban i Božo Majstorović.

15. lipnja – U Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu završio je dvodnevni sastanak međudržavnog Povjerenstva za povrat kulturnih dobara Republike Hrvatske i Republike Srbije, na kojemu je hrvatskoj strani predan popis preostalih kulturnih dobara koja se još nalaze u ustanovama u Srbiji te je vraćeno osam ikona s ikonostasa srpske pravoslavne crkve sv. Georgije u Boboti, barokne keramičke peći iz dvorca Eltz u Vukovaru te pet srebrnih okova ikona s ikonostosa crkve Sv. arhanđela Mihajla u manastiru Krka.

15. lipnja - Predstavljena knjiga "Špijun koga smo voljeli", autobiografija fizičara, novinara i diplomata Stevana Dedijera (1911.-2004.), člana Švedske akademije znanosti, poliglota i utemeljitelja koncepta poslovnog obavještavanja (business intelligence).

16. lipnja - Održana središnja proslava 150. obljetnice Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu u sklopu koje su izvedeni ulomci najznačajnijih djela bogate hrvatske operne baštine uz sudjelovanje opernih solista te Zbora i Orkestra HNK u Zagrebu te pod ravnanjem maestra Nikše Bareze.

16. lipnja – Četiri knjige publicista Mije Pema "Hrvatska povijest – Prapovijest i povijest VII-XV stoljeća, Povijest XVI-XX stoljeća, Povijest hrvatskih zemalja XX stoljeća, Povijest MCI-MMXI predstavljene su na tribini Hrvatsko slovo uživo.

16. lipnja – U splitskoj Staroj gradskoj vijećnici otvorena je izložba Miljenka Stančića "Magični šapat" na kojoj je izloženo 36 ulja na platnu jednoga od vodećih hrvatskih slikara druge polovice 20. stoljeća koja su nastala u razdoblju od 1954. do 1973.

17. lipnja – U središnjem gradskom parku Budimpešte otkriven je spomenik hrvatskom književniku Miroslavu Krleži, rad akademske kiparice Marije Ujević Galetović koji je grad Zagreb darovao glavnome mađarskom gradu.

17. lipnja - U dramskom kazalištu "Gavella" dodijeljene nagrade festivala "Gavela & Europlakat fair". Vlasti Knezović uručena je nagrada za najbolju glumicu za ulogu Strine u predstavi "Nosi nas rijeka", dok je najboljim glumcem festivala proglašen Ozren Grabarić za uloge Tartuffea u Moliereovu "Tartuffeu" i Olivera Urbana u Krležinoj "Ledi".

17. lipnja – Na 4. festivalu mediteranskog filma održanom u Splitu nagradu za najbolji dugometražni film osvojio je talijanski dokumentarac "Passione: glazbena avantura" Johna Torturra, dok je u konkurenciji domaćih kratkometražnih filmova u sklopu programa Ješke pobijedio "Ustaj Miro!" Petra Oreškovića. Publika je najviše glasova dala filmu "360 stupnjeva" Maje Đokić.

18. lipnja – Otvoren 51. međunarodni dječji festival u Šibeniku u sklopu kojega je izvedeno dvjestotinjak programa s više od 1200 sudionika iz Hrvatske i još 10 zemalja.

19. lipnja – Uručene državne Nagrade Vladimir Nazor. U području književnosti nagrada za životno djelo pripala je Ivanu Aralici, a godišnja nagrada Nadi Gašić za roman "Voda, paučina". Nagradu za životno djelo u području glazbe dobio je skladatelj Ruben Radica, a godišnju nagradu Ljerka Očić za diskografsko ostvarenje Hrvatska orguljska glazba. Glumica Božidarka Frait dobitnica je nagrade za životno djelo u području filmske umjetnosti, dok je godišnja nagrada pripala Danilu Šerbedžiji za režiju dugometražnog igranog filma "Sedamdeset i dva dana". Na području likovne i primjenjene umjetnosti nagradu za životno djelo dobio je kipar Šime Vulas, a godišnju Ivan Faktor za izložbu "Prvi program" u Galeriji Klovićevi dvori u rujnu i listopadu 2010. Glumac i kulturni djelatnik Zlatko Vitez nagrađen je nagradom za životno djelo u području kazališne umjetnosti, a Jagoda Kralj Novak dobitnica je godišnje nagrade za ulogu Juliške u predstavi "Familija u prahu" Nine Mitrović. Nagradu za životno djelo u području arhitekture i urbanizma dobio je arhitekt Dinko Kovačić, dok je godišnja nagrada pripala Nikoli Bašiću za Spomen obilježje poginulim vatrogascima na Kornatu.

19. lipnja - Završeni 35. dani satire, manifestacija koja okuplja najbolja komediografska i satirička djela hrvatske i inozemne kazališne produkcije tijekom koje je 16 domaćih i inozemnih kazališta izvelo 13 predstava. Najboljom predstavom proglašen je "Revizor", Vilim Matula dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu a najboljom je glumicom proglašena Hana Selimović.

21. lipnja – Hrvatski umjetnici skupine Numen/For Use osvojili su na Praškom kvadrijenalu Zlatnu medalju za najbolji scenski dizajn i Zlatnu medalju za najbolje korištenje kazališne tehnologije.

27. lipnja - Arheolozi vinkovačkoga Gradskog muzeja na arheološkim istraživanjima u središtu Vinkovaca, lokaciji budućega Hrvatskog doma, pronašli su "vremensku kapsulu" s papirnim svitcima iz vremena postavljanja temeljnoga kamena zgrade nekadašnjega Hrvatskog doma iz 1922. godine, koji se nalazio na toj lokaciji do Drugog svjetskog rata.

27. lipnja - Godišnje nagrade Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu za najbolja dramska, operna i baletna ostvarenja u kazališnoj sezoni 2010./2011. dodijeljene su Dariji Lorenci Flatz, Milanu Pleštini, Dubravki Šeparović Mušović, Egilsu Silinsu, Edini Pličanić te Antonu Bogovu.

27. lipnja - Izvedbom drame Miroslava Krleže "Saloma" u režiji Branka Brezovca u Zagrebu otvoren festival novog kazališta Eurokaz koji je ove godine ugostio kazališne, plesne i multimedijske skupine iz Velike Britanije, Francuske, Italije, Belgije, Demokratske Republike Konga i Hrvatske.

28. lipnja - U Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu otvorena je 16. međunarodna izložba karikature na temu "Poroci". Prvu nagradu osvojio je srbijanski karikaturist Saša Dimitrijević, koji najčešće crta novinsku karikaturu te politički i socijalno angažirane radove. Drugu nagradu osvojio je svjetski nagrađivani ruski karikaturist Mikhail Zlatkovski, dok je treću nagradu osvojio Grahame Arnould iz Kanade. Posebna priznanja dodijeljena su Darku Drljeviću (Crna Gora), Vladimiru Stankovskom (Srbija), Niku Titaniku (Hrvatska), Mikhailu Zlatkovskom (Rusija) i Hugu Nemetu (Srbija).

28. lipnja - Uručene nagrade Matice hrvatske za 2009. i 2010. za književnost i umjetnost, znanost, te književnu i umjetničku kritiku. Nagrade su dodijeljene književniku Ivanu Aralici za roman "Život nastanjen sjenama", znanstvenicima Miljenku Lapaineu i Ivki Kljajić za biografski leksikon "Hrvatski kartografi", te pjesniku Branimiru Bošnjaku za djelo "Hrvatsko pjesništvo/pjesnici 20. st. I. i II.".

28. lipnja - Spektaklom "Tambours de la muerte" francuske trupe "Compagnie Transe-Express" ispred zgrade HNK-a "Ivana pl. Zajca" u Rijeci otvoren festival Riječke ljetne noći.

28. lipnja – Proglašenjem dobitnika nagrada Julija Benešića završeni su dvodnevni 14. đakovački susreti hrvastkih književnih kritičara. Nagradu Julija Benešića dobila je Darija Žilić za knjigu "Muze izvan geta", a Povelju uspješnosti Julija Benešića dobila je Kristina Peternai-Andrić za dosadašnji književno-kritičarski rad.

28. lipnja - Koncertom u Kneževu dvoru pod nazivom "Taj čudesni svijet operete" u Dubrovniku je počeo Dubrovački međunarodni operni festival.

29. lipnja – Nadbiskupu vrhbosanskom msgr. Vinku Puljiću uručena je povelja kulturne udruge Mare nostrum croaticum za poseban doprinos u očuvanju hrvatskih duhovnih i kulturnih vrijednosti.

SRPANJ:

1. srpnja – U Galeriji Koprivnica otvorena je izložba "Podravski motivi – refleksije 1931.-2011." na kojoj je predstavljeno osamdesetak izložaka, među ostalima Krste Hegedušića, Ivana i Josipa Generalića, Mirka Viriusa, Franje Mraza i Ivana Večenaja.

1. srpnja - U Puli otvoren 17. međunarodni kazališni festival "PUF" u sklopu kojega je do 5. srpnja prikazano devet predstava.

1. srpnja - U Kastvu otvoren 20. festival "Kastafsko kulturno leto" u sklopu kojega je, uz ostalo, održan 14. međunarodni festival gitare.

1. srpnja - Koncertom mađarskoga benda E. K. Avenue, predvođenog pjevačicom Erikom Kertesz, na Ljetnoj pozornici u Opatiji otvoren Liburnia Jazz festival.

1. srpnja - Scenskom slikom pod nazivom "Nekopano, nekovano blago" svečano otvoreni 45. đakovački vezovi u sklopu kojih je otvorena i etnološka izložba Biseri hrvatske baštine – godišnji proljetni ophod kraljica ili ljelja iz Gorjana i medičarski obrt s područja Slavonije.

4. srpnja - Povodom obilježavanja 20 godina neovisnosti Hrvatske i Slovenije te 140. obljetnice Zagrebačke filharmonije u zagrebačkoj Areni pred oko šest tisuća gledatelja orkestar sastavljen od dviju filharmonija - zagrebačke i slovenske, s preko 1.100 izvođača, pod dirigentskom palicom ruskog maestra Valerija Gergijeva izveo je Mahlerovu Osmu simfonija, poznatu i kao Simfonija tisuće. Izvedbi su nazočili hrvatski predsjednik Ivo Josipović i njegov slovenski kolega Danilo Tuerk.

5. srpnja – Pjesnikinji i doktorici književne znanosti Dunji Detoni-Dujmić uručena je Nagrada Tin Ujević za 2011. za zbirku pjesama "Tiha invazija" na završnoj svečanosti festivala "S Tinom u Vrgorcu" u sklopu kojega je obilježena 120. obljetnica rođenja velikoga hrvatskog pjesnika.

5. srpnja - Suitom "Šeherezada" Nikolaja Rimski Korsakova, u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Ive Lipanovića, u svetom Donatu u Zadru otvorene 51. Glazbene večeri.

6. srpnja - U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik otvorena reprezentativna izložba "Blago umjetničke galerije Dubrovnik - hrvatska umjetnost od kraja 19. stoljeća do danas". Riječ je o izložbi iz fundusa te galerije u kojoj se ističu imena začetnika hrvatske moderne umjetnosti Vlahe Bukovca, Mate Celestina Medovića, Ivana Meštrovića i Emanuela Vidovića.

7. srpnja - Nagrada Fonda "Miroslava Krleže" uručena je hrvatskom pjesniku Petru Gudelju za knjigu pjesama "Duša tilu" u Društvu hrvatskih književnika.

9. srpnja – Dokumentarno-igrani film "Marijine" riječke redateljice Željke Sukove s Ninom Violić, Željkom Sukovom i Milom Čuljak u glavnim ulogama osvojio je nagradu FEDEORA Udruženja filmskih kritičara Europe i Mediterana na 46. međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma. Posebno priznanje žirija za glazbu dobila je dansko-hrvatska koprodukcija "Soba 304" u režiji Brigitte Staermose.

9. srpnja – Premijerom predstave Nine Škrabe "Idu svati, mlade ni" u režiji Georgija Para počelo je Histrionsko ljeto na zagrebačkoj Opatovini, a tom je prigodom glumac Ljubomir Kerekeš obilježio je 30. obljetnicu umjetničkog rada.

10. srpnja - Izložba "Nikola Tesla - život i djelo" otvorena je u Memorijalnom centru Nikola Tesla u Smiljanu u povodu 155. obljetnice rođenja toga znanstvenika.

10. srpnja – Predstava Slovenskoga ljudskog gledališča iz Celja "Jaz vas ljubim" dobitnik je ovogodišnjega Grand prixa međunarodnoga festivala komornog teatra "Zlatni lav" koji je održan u Umagu.

12. srpnja - Dobitnikom nagrade 50 godina kojom Motovun Film Festival odaje priznanje ljudima koji su više od pola stoljeća posvetili radu na filmu, proglašen instrumentalist, skladatelj, aranažer, dirigent, utemeljitelj brojnih orkestara i pedagog Miljenko Prohaska.

12. srpnja - U Gliptoteci HAZU-a otvorena reprezentativna izložba "Skulptura u kamenu u Hrvatskoj 1991-2011", presjek kiparskog stvaralaštva u kamenu u zadnja dva desetljeća.

14. srpnja – Premijernom izvedbom opere "La Gioconda" pod ravnanjem Nikše Bareze i u režiji Ozrena Prohića otvoreno 57. splitsko ljeto.

15. srpnja – U splitskom Etnografskom muzeju otvorena izložba "Nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske upisana na listu UNESCO-a".

21. srpnja - Nakon duge i teške bolesti u Zagrebu je preminuo dugogodišnji ravnatelj vinkovačkoga Gradskog muzeja akademski slikar Stjepan Jozić.

23. srpnja – Najboljim filmom 58. Festivala igranog filma u Puli proglašen je film Tomislava Radića "Kotlovina", koji je uz tu dobio još Arena. Film Dalibora Matanića "Ćaća" osvojio je tri, a "Koko i duhovi" Daniela Kušana dvije Zlatne Arene.

24. srpnja - Veliki kazališni, televizijski i filmski glumac Josip Bobi Marotti preminuo je u Zagrebu u 89. godini.

26. srpnja – Na Dubrovačkim ljetnim igrama premijerno izvedena komedija Vlahe Stullija "Kate Kapuralica" u režiji Darija Harjačeka i izvedbi festivalskog dramskog ansambla s Jelenom Miholjević i Nikšom Butijerom u glavnim ulogama.

29. srpnja - Nakon duge i teške bolesti u 62. godini u Zagrebu preminuo prvak Opere, bas Marijan Jurišić, dugogodišnji član Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

29. srpnja - U Zagrebu u 83. godini preminuo ugledni hrvatski arheolog Božidar Čečuk.

29. srpnja – Glavnu nagradu Motovun Film Festivala, Propeler Motovuna, osvojio je debitantski igrani film "Bikova glava" mladog belgijskog autora Michaela R. Roskama. Posebno priznanje žirija dobio je kanadski film "Domaći teren" Stephanea Lafleura, dok je filmu "Misija London" Dimitra Mitovskog pripala Nepotkupljiva nagrada koja se dodjeljuje za najbolji film posvećen problemu korupcije. Nagradu Bauer dobio je srpski film "Tilva Roš" Nikole Ležaića, a nagradu FIPRESCI meksički film "Marta" Marcelina Islas Hernandeza.

31. srpnja - U Crkvi Sv. Križa Meštrovićeve Crikvine - Kaštelac na splitskim Mejama otvorena izložba skulptura Matka Trebotića pod nazivom "Mistični prostori - staništa, spomeni, svetišta", na kojoj je predstavljeno 15 brončanih skultpura sakralne tematike.

KOLOVOZ:

1. kolovoza - Dramski ansambl 57. Splitskog ljeta, u koprodukciji s LFKs (elktroničko kazalište) Marseille izveli su u podrumima Dikolecijanove palače predstavu "Malobrojni su mi dovoljni" redatelja Jeana Michela Bruyerea, jednoga od najintrigantnijih multidisciplinarnih umjetnika današnjice, redovitog gosta festivala u Avignonu.

3. kolovoza – Baletni ansambl splitskog HNK premijerno je izveo balet Mikisa Theodorakisa "Grk Zorba" u koreografiji Istvana Herczoga, s prvakom zagrebačkog HNK Azamatom Nabiullinom u glavnoj ulozi.

5. kolovoza - Na 62. Dubrovačkim ljetnim igrama premijerno je izvedeno djelo "Prizori s jabukom" hrvatske spisateljice i dramaturginje Ivane Sajko. Djelo je praizvedeno u Bernu 2009. godine i čini drugi dio trilogije započete predstavom "Rose is a rose is a rose".

8. kolovoza - Glasoviti španjolski gitarist Pepe Romero nastupio prvi puta u Hrvatskoj u sklopu glazbenog dijela programa 62. Dubrovačkih ljetnih igara.

8. kolovoza – Na Manastirinama u Saloni dramski ansambl 57. Splitskog ljeta premijerno je izveo Euripidovu Hekubu u režiji rumunjskoga redatelja Felixa Alexe i sa Zojom Odak u naslovnoj ulozi trojanske krlajice.

9. kolovoza - Nastupom mlade zagrebačke rock-grupe Ruiz počeo šibenski festival Terraneo na kojem je tijekom pet dana na tri pozornice i dva hangara nastupilo više od 120 izvođača iz Hrvatske i inozemstva.

14. kolovoza – Dodjelom nagrada "Judita" završilo 57. splitsko ljeto. Nagradu za glazbeni program podijelili su maestro Hari Zlodre za dirigiranje izvedbama baleta "Grk Zorba" Mikisa Theodorakisa i opere "Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca te mladi vibrafonist Šimun Matešić koji je nastupio na koncertu "Gipsy Jazz" trija Mate Matešića. Nagradu za dramski program dobio je Marko Mandić, glumac SNG iz Ljubljane za nastup u predstavi "Ma and Al".

22. kolovoza - U Slavonskom Brodu u 84. godini preminuo hrvatski pjesnik, esejist, književni kritičar i povjesničar Vladimir Rem.

24. kolovoza - U Opatiji počeo Tjedan židovske kulture i tradicije "Bejahad" u sklopu kojega je održan forum o multikulturalnosti te brojna predavanja, koncerti, izložbe, projekcije filmova i promocije knjiga.

26. kolovoza - U prigodi završetka 62. Dubrovačkih ljetnih igara u Kneževu dvoru dodijeljene su nagrade Orlando koje već 36 godina zaredom dodjeljuje Hrvatska radiotelevizija (HRT) za najuspješnije dostignuće u dramskom i glazbenom progamu. Glumac Mislav Čavajda dobio je Orlanda za ulogu Kralja Edipa u istoimenoj Sofoklovoj tragediji koju je festivalski dramski ansambl u režiji Eduarda Milera odigrao u parku Umjetničke škole 24. kolovoza. Klarinetistica Marija Pavlović dobila je Orlanda za koncert s komornim sastavom Milanske Scale koji je održan u Kneževu dvoru 16. srpnja.

28. kolovoza – Najboljim dokumentarnim filmom 9. Liburnia film festivala, smotre hrvatskoga dokumentarnog filma proglašen je film Silvestra Kolbasa "Ratni reporter".

28. kolovoza - Najboljim dugometražnim filmom na 5. Vukovar film festivalu proglašen hrvatski igrani film "Kotlovina", redatelja Tomislava Radića. Film je dobio i nagradu publike.

29. kolovoza – Pobjednikom 2. Film Forum Festivala u Zadru proglašen je film filmskog redatelja Akija Kaurismakija "Le Havre".

30. kolovoza - U Slavonskome Brodu otvoren 4. Festival amaterskih kazališta (FAK), u sklopu kojeg je prvi puta održana i 29. Smotra dramskih amatera Slavonije i Baranje.

(Hina) xagrb/xgvla ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙