FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet- za petak, 23. prosinca

Autor: mtau
ZAGREB, 22. prosinca 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za petak, 23. prosinca:

PRAG - Državni pogreb bivšeg češkog predsjednika, pisca i humanista Vaclava Havela koji je preminuo u nedjelju u 75. godini života. Pogrebu će uz brojne svjetske čelnike, poput francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, njemačke kancelarke Angele Merkel, američke državne tajnice Hillary Clinton sa suprugom Billom Clintonom, legendarnog vođe Sindikata Lecha Walese i drugih, nazočiti i hrvatski predsjednik Ivo Josipović sa suprugom. Za heroja "Baršunaste revolucije" kojom je 1989. srušen komunizam, Češka je proglasila trodnevnu nacionalnu žalost.

BEOGRAD – Predsjednik Srbije Boris Tadić sastaje se sa predstavnicima Srba iz regije. Na sastanku se očekuje sudjelovanje potpredsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca, predsjednika Socijalističke narodne partije iz Crne Gore Srđana Milića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

SVEMIRSKA POSTAJA - Ruska svemirska letjelica lansirana u srijedu s kozmodroma Bajkonura u Kazahstanu s trojicom astronauta, Andreom Kuipersom iz Europske svemirske agencije (ESA), ruskim kozmonautom Olegom Kononenkom i američkim astronautom Donom Pettitom, pristat će na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS). Njih na ISS-u čekaju zapovjednik postaje Dan Burbank i dvojica ruskih kozmonauta, pristiglih prošli mjesec, što će broj članova posade koja boravi na Postaji vratiti na uobičajenih šest. Zbog "umirovljenja" svojih raketoplana, američka NASA ovisi o Rusiji kada je u pitanju transport američkih astronauta na ISS. ISS je 100 milijarda dolara vrijedan projekt SAD-a, Rusije, Europe, Japana i Kanade. Radi se o višenamjenskom istraživačkom laboratoriju za biologiju, fiziku, astronomiju i druga područja, koji kruži na udaljenosti od 386 kilometara od Zemlje.

ZAGREB - Hina će emitirati kronologiju odnosa Hrvatske i Europske unije u 2011., tekst o izazovima koji su pred Hrvatskom u narednoj godini, nakon potpisivanja Ugovora o pristupanju EU-u, te tekst o najvažnijim događajima Europskoj uniji u 2011. godini.

Dežurni urednici:

Noć: Mirna Puklin

Prije podne: Damir Muštović

Poslije podne: Slavoljub Leko

Navečer: Srđan Baković

Telefon: 00385 1 4808645

Telefax: 00385 1 4808822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xvk ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙