FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šostar: Zagreb dodijelio 262 milijuna kuna udrugama civilnog društva

Autor: tdel
ZAGREB, 22. prosinca 2011. (Hina) - Grad Zagreb je organizacijama civilnog društva za ovu godinu dodijelio 262 milijuna kuna od čega je najviše sredstava uloženo za sport te zaštitu okoliša i tehničku kulturu, rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje Zvonimir Šostar na sastanku s predstavnicima zagrebačkih organizacija civilnog društva.

Ističući kako Grad Zagreb ima izuzetno dobru i dugogodišnju suradnju s organizacijama civilnog društva, Šostar je istaknuo potrebu što bolje suradnje osobito u vrijeme pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, čime će se otvoriti veće mogućnosti financiranja iz europskih fondova.

Kao postignuća organizacija civilnog društva u Zagrebu istaknuo je osnivanje Autonomne ženske kuće, Poliklinike za zaštitu djece koja je, kako je rekao, nakon pet godina postojanja proglašena najboljom ustanovom te vrste u svijetu. Također, zalaganjem udruga otvoren je Dom za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja "Duga", volonterski centar, Zagreb je dobio više od 220 kilometara biciklističkih staza i slično.

Šostar je kazao kako će u narednom razdoblju jačati ulogu civilnog društva, što je jedna od temeljnih smjernica EU te educirati udruge kako izgraditi kapacitete za korištenje europskih fondova.

Upozorio je na probleme malog broja volontera u organizacijama civilnog društva, još uvijek prisutno nepovjerenje javnosti prema tim organizacijama te na njihov ograničen utjecaj i nedovoljnu zastupljenost u medijima.

"Morate biti glasniji i pritisnuti političare da vas čuju i nešto naprave", rekao je Šostar dodavši i potrebu boljeg rada udruga civilnog društva s medijima. Uz to, kazao je da od ove godine ide i striktnija evaluacija projekata udruga civilnog društva.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje napomenuo je i da je u Hrvatskoj registrirano 42.713 udruga, a u Gradu Zagrebu njih 9.664.

Napomenuvši da od 2004. godine rastu financijska sredstva iz javnih izvora za financiranje projekata udruga civilnog društva, predstavnica vladinog Ureda za udruge Vesna Lendić Kasalo rekla je da se godišnje u prosjeku za te udruge izdvaja 1,5 milijardi kuna. "Od tih sredstava trećina je iz državnog proračuna, a ostala sredstva izdvajaju općine, gradovi i županije među kojima prednjači Grad Zagreb", kazala je. Podsjetila je kako su udruge civilnog društva najviše sredstava dobile 2008. kada je za njihove potrebe izvojeno oko 1,7 miljardi kuna, a u 2010. - oko 1,4 milijardi kuna.

Lendić Kasalo rekla je da su udruge civilnog društva vrlo aktivne u u apliciranju za natječe koji se financiraju iz fondova EU i tu su do sada 'povukle' gotovo sto posto raspoloživih sredstava. Dodala je da je u planu i povlačenje sredstava iz europskog socijalnog fonda za jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva.

O pozitivnim iskustvima u povlačenju sredstava iz EU fondova, predstavnike udruga civilnog društva upoznala je predsjednica Udruge za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga Jadranka Apostolovski.

(Hina) xtdel/xsmar yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙