FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

O.Š. Miroslava Krleže proslavila 180. rođendan

Autor: mbur
ZAGREB, 21. prosinca 2011. (Hina) - Zagrebačka Osnovna škola Miroslava Krleže, najstarija gradska osnovna škola koja je od prvoga dana podučavala učenike na hrvatskom jeziku, proslavila je večeras 180 godina djelovanja svečanom priredbom u kazalištu Komedija kojoj je bio nazočan i predsjednik Republike Ivo Josipović.

Ravnateljica škole Silvana Galinović podsjetila je na povijest škole osnovane 1830. u kojoj se "zrcali svijest i povijest hrvatskog naroda i ovoga podneblja".

Škola je od prvih dana poučavala na hrvatskom jeziku, naglasila je ravnateljica ističući kako su tu školu pohađali August Cesarec, Franjo Bučar, kardinal Franjo Šeper, spisateljica Anđelka Martić i brojni drugi. Miroslav Krleža, po kome je škola dobila ime, također je pohađao školu a prema izviješću iz 1899. godine 1. b razred prošao je s odličnim. U školi je radio i Ivan Filipović po kojem je državna nagrada u školstvu dobila ime.

Predsjednik Josipović tom je prigodom dobio crtež Miroslava Krleže, rad učenika 8. razreda, te monografiju škole s učenicima i nastavnicima koji su dio povijesti škole.

Istaknuo je kako 180. rođendan zahtijeva priznanje toj ustanovi koja uz prenošenje znanja sudjeluje i u odgoju djece, u toj važnoj komponenti koju po utjecaju na djecu dijeli s obitelji. Čestitao je djelatnicima škole i učenicima, podsjetivši na Miroslava Krležu, jednog od najvećih intelektualaca i pisaca Hrvatske.

(Hina) xmb yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙