FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hormon DHEA može pomoći ženama u menopauzi

Autor: spuc
LONDON, 20. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Hormon DHEA, kojeg luči nadbubrežna žlijezda, mogao bi pomoći ženama koje prolaze menopauzu te im poboljašti spolni život, pokazalo je talijansko istraživanje čiji su rezultati objavljeni u utorak.

Talijanski znanstvenici utvrdili su da niska koncentracija dehidroepiandrostendiona (DHEA), čija razina lučenja pada s godinama života, može pomoći pojačanju želje za seksom i ublažavanju simptoma menopauze, te bi ta terapija mogla postati alternativa današnjoj nadomjesnoj hormonskoj terapiji.

No, istodobno ističu u radu objavljenom u časopisu međunarodnog udruženja za menopauzu Climacteric da se radi o istraživanju na malom uzorku te da su potrebne daljnje analize.

Simptomi menopauze poput navala vrućine, noćnog znojenja, gubitka seksualnog poriva i promjena raspoloženja sada se liječe nadomjesnom hormonskom terapijom no prodaja tih lijekova u velikom je padu nakon što je utvrđeno da ih prati viši rizik od raka jajnika i dojke te moždanog udara.

U okviru ovog istraživanja tim sa Sveučilišta u Pisi pratio je 48 žena koje su imali intenzivnije simptome tijekom klimakterija. Podijeljene su u nekoliko skupina koje su primale različite lijekove među kojima su i vitamin D s kalcijem, DHEA i standardna hormonska nadomjesna terapija koja se sastoji od kombinacije estrogena i progesterona.

Nakon 12 mjeseci utvrđeno je da kod žena koje su uzimale vitamin D i kalcij nije uočeno nikakvo poboljšanje, dok su skupine koje su uzimale hormonalnu terapiju, bilo standardnu nadomjesnu, bilo DHEA, imale poboljšanja. Tako su na utvrđenoj skali do sto za seksualnu aktivnost 'hormonske' skupine ostvarile rezultat vrijednosti 48.6, dok su one koje su uzimale vitamin D i kalcije zaostale na vrijednosti 34.9.

(Hina) xps ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙