FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tradicionalni Božić u Hrvatskoj kući "Materina priča"

Autor: jjur
ZAGREB, 20. prosinca 2011. (Hina) - Predstava "Badnja večer" u izvedbi kulturno-umjetničkog društva Prepuštovec kojom se prikazalo kako se nekada slavio Božić kada je u središtu bila obitelj, održana je danas povodom nadolazećih blagdana u Hrvatskoj kući "Materina priča".

Tradicija slavljenja Božića uvelike se promijenila u odnosu na nekada, a članovi KUD Prepuštovca odjeveni u tradicionalne narodne nošnje prigorskog kraja, zajedno sa sviračima odjevenima u replike šestinskih nošnji, pokazali su koji su se običaji njegovali u blagdansko vrijeme prije nekoliko generacija. Tradicionalnim božićnim običajima i domaćim kolačima koji su tipični za njihov kraj, pokazali su kako se nekad sve zajednički radilo, uz pjesmu i veselje.

Josip Lipar iz KUD Prepuštovca objasnio je kako su ovom predstavom htjeli prezentirati tradicionalne božićne običaje te prikazati segment jedne obitelji na Badnju večer. Dodao je kako ovo nije običaj cijelog kraja jer bi on za mlade možda bio dosadan, pa su stoga odlučili prikazati samo običaje prigorskog kraja.

Kako se nekada izrađivao nakit od svega onog što se može naći u prirodi, kao što su bućine sjemenke, orasi, češeri, kukuruzni listovi i suho cvijeće, pokazala je Silvija Oražija Brezak iz udruge "Petrine pletilje". Tim ukrasima se ukrašavala božićna jelka kada bi se obitelj vratila s polnoćke.

Predsjednica Udruge za očuvanje tradicijske baštine i kulture i idejna začetnica Hrvatske kuće, Mina Petra istaknula je kako "Materina priča" predstavlja hrvatsku tradiciju i baštinu, te dodala da se ovom predstavom htjelo upoznati mlade naraštaje kako se nekada slavio Božić kada nije bilo "ni sjaja, ni štrasa, ni kuglica nego obitelj, ljubav i sloga".

Kulturno-umjetničko društvo Prepuštovec iz Prepuštovca broji osamdesetak članova, a djeluje kroz tri plesne, dvije glazbene i jednu pjevačku sekciju.

Nedavno otvorena Hrvatska kuća "Materina priča" je tradicijski uređen izložbeni prostor u kojem su izloženi etnološkim izlošci i autentični predmeti iz raznih krajeva Hrvatske, a koji simboliziraju tradiciju i bogatstvo hrvatske kulturne baštine. Temeljni postav Hrvatske kuće je etnološka zbirka hrvatskog rukotvorstva te niz malih etno radionica rukotvorstva i starih zanata.

(Hina) xjjur yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙