FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Busek za "Blic": Srbijanski građani realniji od političara

Autor: ssai
BEOGRAD, 19. prosinca 2011. (Hina) - Bivši koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Europe Erhard Busek ocijenio je za beogradski dnevnik ''Blic'' od ponedjeljka kako su građani Srbije realniji i svjesniji od srbijanskih političara, te je, upozoravajući na nepredvidivost politike, izrazio uvjerenost da će Srbija, bude li situacija stabilna, dobiti kandidaturu za članstvo u Europskoj uniji (EU).

''Ići u Uniju je jedna stvar, a druga je braniti srpske interese na Kosovu. Mislim da bi srpske političare trebalo testirati na realnost. Čini mi se da su obični građani daleko realniji i svjesni šta se od njih traži. Za političare to ne mogu reći'', kaže Busek u razgovoru za taj list.

Po njegovim riječima, nitko ne očekuje od vlasti u Beogradu da ''sutra'' priznaju Kosovo. To je, kako kaže, dugoročan proces i to pitanje nema veze s odlaganjem odluke o dodjeli statusa kandidata Srbiji.

''Ukoliko situacija bude stabilna, siguran sam da ćete dobiti kandidaturu. Međutim, politika je nepredvidiva i u njoj se događaju razne stvari. U Srbiji je u tijeku izborna kampanja i mnoge odluke ovisit će od nje'', kazao je Busek, koji je trenutačno koordinator Inicijative za suradnju u jugoistočnoj Europi (SECI) i predsjednik Instituta za dunavsku regiju i središnju Europu (IDM).

Upitan zašto govori da su Kosovo i EU nepovezani procesi i na podsjećanje novinara da su neke zemlje, poput Njemačke, ''jasno zatražile 'normalizaciju odnosa s Kosovom', ukidanje institucija na sjeveru pokrajine, dogovor o predstavljanju Kosova na skupovima'', Busek odgovara kako njemačka kancelarka Angela Merkel nije rekla da Srbija mora priznati Kosovo da bi dobila kandidaturu.

Na primjedbu da Merkel to možda nije tražila izravno ali da je dojam da je stanje na Kosovu najveća prepreka Srbiji na putu ka EU, on ističe kako su to ''potpuno odvojene stvari'' i da je Kosovo jedna stvar, a EU druga. Busek dodaje kako uz Kosovo postoje i drugi problemi navodeći da se također moraju uskladiti i pravni okviri.

Komentirajući konstataciju novinara kako srbijanski predsjednik Boris Tadić i zamjenik premijera Ivica Dačić tvrde da je EU tražila od Srbije da prizna Kosovo te da europski dužnosnici tvrde suprotno, Busek ukazuje kako političari drugačije govore u inozemstvu, a drugačije kod kuće.

''Dačić jedno priča danas, a već sutradan drugo. Što se tiče Tadića, tu također postoji problem. Gleda na EU kao pravac veoma usko. A onda, priča i kako ima razne opcije s Kinom, Rusijom...Ne može se sjediti na dvije stolice istodobno'', navodi Busek.

Govoreći o ideji podjele Kosova, objašnjava kako se nije on za to zalagao već da je, kako kaže, od njega zatraženo da tu ideju predloži kako bi se pokrenula rasprava. Podjela Kosova, smatra Busek, ne bi bila dobar primjer za ostale zemlje u okruženju, jer ona može utjecati na granice susjednih država.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙