FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukovar: zapaljena četvrta svijeća na adventskom vijencu

Autor: zdra
VUKOVAR, 18. prosinca 2011.(Hina) - U sklopu 14. vukovarskih adventskih svečanosti, koje se održavaju pod motom "Vukovarske jaslice - kolijevka domovine" četvrtu svijeću na advenstkom vijencu, u ime djece poginulih roditelja u Domovinskom ratu, upalila je Danijela Bestrcan iz Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Prije paljenja četvrte svijeće, otvorena je izložba umjetničkih jaslica iz fundusa Etnografskog muzeja u Zagrebu, privatnih zbirki te osnovnih škola grada Vukovara.

Prema riječima višeg kustosa Etnografskog muzeja u Zagrebu Josipa Barleka, u fundusu toga muzeja nalazi se sedmadesetak božićnih jaslica od kojih je 25 izloženo u Vukovaru.

"Jaslice su se u Hrvatskoj udomaćile prije 200 do 250 godina i središnje mjesto u njima uvijek zauzima sveta obitelj", kazao je Josip Barlek dodajući kako jaslice nose svjetlost i mir, toliko potrebne svim ljudima.

Prigodan predbožićni program izveli su učenici vukovarskih osnovnih škola.

U sklopu 14. vukovarskih adventskih svečanosti, prvu svijeću na adventskom vijencu tradicionalno je upalio vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, drugu u ime djelatnika iz kulture koji rade na kulturnoj obnovi Vukovara Anđelko Ramuščak, voditelj Hrvatskog komornog orkestra, a treću, glumac Filip Šovagović.

Svečanosti će završit u utorak, 20. prosinca, božićnim koncertom glazbenih odjela vukovarske osnovne škole Dragutina Tadijanovića, koji će bit održan u Hrvatskom domu.

Vukovarske adventske svečanosti ustanovili su 1997. vukovarski Gradski muzej i franjevački samostan. Održavaju se u četiri tjedna adventa, u kojima se na temeljima tradicijske kulture održava niz glazbeno-scenskih događanja uz paljenje svaki put po jedne adventske svijeće.

(Hina) xzdra yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙