FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tuerk: konstituirajuća sjednica novog parlamenta u srijedu

Autor: lfia
, 16. prosinca 2011.(Hina) - Slovenski predsjednik Danilo Tuerk sazvao je za idući tjedan konstituirajuću sjednicu novog slovenskog parlamenta, nakon što je u petak od državne izborne komisije dobio službene i konačne rezultate izbora.

Konstituirajuća sjednica parlamenta, izabranog na prijevremenim parlamentarnim izborima 4. prosinca, na kojoj treba potvrditi svih 90 mandata zastupnika, izabrati predsjednika parlamenta te oformiti zastupničke skupine i parlamentarna tijela održat će se u srijedu.

"Konstituirajućom sjednicom započinje rad novog saziva parlamenta, vjerujem da će zastupnici shvatiti izazove sadašnjeg trenutka te donositi odluke u interesu slovenske države i naroda", rekao je potpisujući poziv za sjednicu Tuerk.

Prema službenim rezultatima izbora 4. prosinca, na kojima je sudjelovalo više od 64 posto od ukupnog broja birača, u novi parlament ušlo je sedam političkih stranaka.

S osvojenih 28,51 posto glasova i 28 osvojenih mandata u parlamentu će biti zastupljena stranka Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića, ljubljanskog gradonačelnika i vjerojatnog mandatara za sastav nove vlade.

S 26 mandata i 26,19 posto glasova slijedi Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, a na trećem mjestu s 10 mandata i 10,51 posto glasova Socijalni demokrati (SD) Boruta Pahora. Građanska lista Gregora Viranta s 8,37 posto imat će 8 zastupnika, a Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) sa 6,97 posto glasova i Slovenska pučka stranka (SLS) sa 6,83 posto glasova po šest zastupnika. Četiri zastupnika s 4,88 osvojenih glasova imat će kršćansko-narodna stranka Nova Slovenija (NSI).

Osim 88 zastupnika na listama političkih stranaka u parlament su izabrani na listama manjina Roberto Batteli, kao predstavnik talijanske i Laszlo Goencz, kao zastupnik madžarske manjine.

Iako još od predsjednika države nije dobio formalni mandat za sastav nove vlade, čelnik Nove Slovenije Janković već je započeo pregovore sa strankama o formiranju potencijalne vladajuće koalicije, s ambicijom da njome obuhvati stranke lijevog i desnog političkog spektra.

Predsjednik države Danilo Tuerk izjavio je u četvrtak kako se nada da bi predsjednika nove vlade parlament mogao izabrati još prije kraja ove godine, kako bi početkom iduće mogla biti formirana i početi djelovati i vlada u punom sastavu.

Prema proceduri predviđenoj ustavom i zakonom, slovenski parlament najprije na prijedlog predsjednika države na tajnom glasovanju bira predsjednika vlade. Nakon toga, on u dogovoru s koalicijskim partnerima parlamentu predlaže svoje ministre koji moraju predstaviti svoj program pred parlamentarnim odborima, a onda dobiti i natpolovičnu većinu prilikom glasovanja na plenarnoj sjednici parlamenta. Računa se da je vlada imenovana i može početi djelovati kada je imenovano dvije trećine ministara s punim ovlastima. Sve do tada tekuće poslove obavljaju ministri prijašnje vlade.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙