FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: misa na prvi spomendan bl. Drinskih mučenica

Autor: pgas
SPLIT, 15. prosinca 2011. (Hina) - U splitskoj katedrali sv. Duje večeras je služeno svečano euharistijsko slavlje u povodu prvog spomendana blaženih Drinskih mučenica, 15. prosinca, i 70-te godišnjice njihova tragičnog stradanja.

Pet časnih sestara četnici su 15. prosinca 1941. godine u Goraždu mučki ubili i njihova tijela bacili u Drinu.

Predvodeći misu generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Ivan Ćubelić je naglasio kako se prisjećajući pet ubijenih "Drinskih mučenica" trebamo prisjetiti i u Drugom svjetskom ratu (na području bivše Jugoslavije) 668 ubijenih katoličkih svećenika, bogoslova i redovnica.

"Pet 'Drinskih mučenica' četnici su najprije 11. prosinca 1941. godine na Palama u samostanu 'Marijin dom' zarobili te ih nasilno odveli u 65 kilometara udaljeno Goražde i smjestili u vojarnu. Četnici su 15. prosinca 1941. godine provalili u sobu gdje su bile časne sestre kaneći ih silovati, ali one su hitro otvorile prozor i iskočile. No četnici su istrčali i ubodima noža ih usmrtili, a njihov tijela gurnuli u Drinu", podsjetio je mons. Ćubelić te dodao da su četnici strgali halje sa časnih sestara i od njih "sašili crne četničke zastave". To mučko ubojstvo s druge strane Drine iz roditeljskog doma promatrao je tada dječak Ante Baković, koji je kasnije postao svećenik, i cijeli slučaj svjedočeći opisao u knjizi "Drinske mučenice", objasnio je mons. Ćubelić.

Po njegovim riječima ove "Drinske mučenice" su svjedočile svoju vjernost i ljubav prema Kristu i kršćanstvu.

"One nas pozivaju na trajno buđenje i ne dopuštaju pospanost u vjerničkom životu", kazao je mons. Ćubelić. Pri tomu kritizirao što se u pripremama za predstojeći Božić primjećuje "puno raskoši i proslave na površan način", te je naglasio kako "Drinske mučenice" pozivaju da slaveći Božić "živimo krsnu posvećenost i trajni susret s Bogom".

"Drinske mučenice" su sestre Družbe Kćeri Božje ljubavi: Julija Ivanišević (Hrvatica), Bernadeta Banja (Hrvatica), Krizina Bojanc (Slovenka), Antonija Fabijan (Slovenka) i Berchmana Leidenix (Austrijanka).

Papa Benedikt XVI. je 14. siječnja 2011. potpisao dekret o mučeništvu Drinskih mučenica i time je otvorio put za njihovu beatifikaciju. Papinski izaslanik i pročelnik Kongregacije za proglašenje svetaca kardinal Angelo Amato je 24. rujna 2011. godine predvodio beatifikaciju Drinskih mučenica održanu u Sarajevu u Olimpijskoj dvorani Zetra.

(Hina) xpgas

An unhandled error has occurred. Reload 🗙