FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirijska oporba osnovala Nacionalni savez

Autor: vrad
ISTANBUL, 15. prosinca 2011. (Hina/AFP) - Skupina predstavnika sirijske oporbe koja tvrdi da zastupa većinu oporbenih pokreta na sirijskom teritoriju, obznanila je u četvrtak u Istanbulu da je osnovala "Nacionalni savez" revolucionarnih snaga radi rušenja režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

"Režim je odgovoran za ubijanje, uhićivanje, zlostavljanje i progon desetaka tisuća ljudi. Zato su različite skupine revolucionara okupile operativno i političko vodstvo kako bi ujedinile svoje snage i svrgnule režim", rekao je novinarima Muhamed Besam Imadi, bivši sirijski veleposlanik u Švedskoj i predsjednik saveza.

"Sada, kada su se stekle okolnosti, moramo izaći u javnost. Zato proglašavam osnutak Nacionalnog saveza snaga, koordinatora i vijeća sirijske revolucije (Al Leeqa)", dodao je Imadi, čitajući priopćenje.

Odgovarajući na upit agencije France Presse, Imadi je kazao da je Al Leeqa organizacija koja okuplja većinu Mjesnih koordinacijskih odbora (LCC) koji organiziraju djelovanje prosvjednih pokreta po četvrtima i u gradovima.

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay iznijela je u utorak podatak da je u Siriji od početka pobune 15. ožujka ubijeno više od 5.000 ljudi. Usto je pozvala Vijeće sigurnosti UN da prijavi Siriju Međunarodnom kaznenom sudu (ICC).

(Hina) xvrad ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙