FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SEEMO osuđuje prijetnje smrću Dragi Hedlu

Autor: vmrs
BEČ/ZAGREB, 14. prosinca 2011. (Hina) - Medijska organizacija za jugoistočnu Europu (SEEMO) osudila je u srijedu prijetnje smrću upućene hrvatskome novinaru Dragi Hedlu.

"Pozivam hrvatske vlasti da istraže najnovije prijetnje smrću Hedlu te pritisak prema njegovoj obitelji. U zemlji koja će ući u Europsku uniju, prijetnje smrću novinarima nisu prihvatljive", kaže se u priopćenju SEEMO-a, organizacije koja se bavi zaštitom medijskih sloboda u južnoj, istočnoj i srednjoj Europi

U priopćenju koje potpisuje Oliver Vujović, glavni tajnik SEEMO-a, sa sjedištem u Beču, kaže se kako je "dan pošto je primio nagradu za zaštitu ljudskih prava od predsjednika Ive Josipovića i mjesec poslije nagrade za bolje razumijevanje u jugoistočnoj Europi, hrvatski novinar i autor Drago Hedl primio i prijetnje smrću".

SEEMO, podružnica Međunarodnog novinarskog instituta (IPI) podsjeća da je 8. prosinca Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et Pax tražila od predsjednika Ive Josipovića da povuče nagradu jer nije zadovoljna Hedlovim izvještavanjem. Iustitia et Pax uz to je prenijela jedan članak objavljen prije 30 godina. Nakon toga uslijedila je prijetnja smrću, kaže se u priopćenju SEEMO-a.

"Na temelju uravnotežena izvještavanja i istraga ratnih zločina počinjenih devedesetih, Hedl je bio meta sudskih tužbi i kritika hrvatskih nacionalističkih političara. Fizički je napadan i primio je bezbrojne prijetnje smrću. SEEMO je više puta reagirao kad su Hedlu prijetili, zadnji put u srpnju 2011. kad su prijetnje smrću navodno stigle od vodećih vojnih dužnosnika", kaže se u priopćenju SEEMO-a.

(Hina) xvm ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙