FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stoltenberg na Južnom polu na 100. obljetnicu osvajanja

Autor: bnov
OSLO, 14. prosinca 2011. (Hina/AFP) - Norveški premijer Jens Stoltenberg i nekoliko stotina osoba, znanstvenika i avanturista, proslavilo je u srijedu na Južnom polu 100. obljetnicu osvajanja najjužnije točke na planetu, iskoristivši priliku da upozore na posljedice globalnog zatopljenja.

Norveški istraživač Roald Amundsen i četiri člana skupine 14. prosinca 1911. prvi su zaboli norvešku zastavu na Južnom polu nakon epske utrke s Britancem Robertom Scottom koji je na Antarktici ostavio život.

"Ovdje smo da proslavimo jedan od najimpresivnijih pothvata čovječanstva", izjavio je norveški premijer Stoltenberg, drugi šef vlade u povijesti koji je došao na Južni pol nakon Novozelanđanke Helen Clark koja je ondje bila 2007.

"Ovdje smo i da naglasimo važnost ovog ledenog kontinenta u razumijevanju zatopljenja planeta", kazao je on praćen pogledima istraživača iz američke baze Amundsen-Scott koja se danas nalazi u neposrednoj blizini geografskog Južnog pola.

Tijekom te kratke ceremonije Stoltenberg je, kao i Amundsen, zabio norvešku zastavu u led i otkrio ledenu skulpturu slavnog istraživača.

Nisu zaboravljeni ni britanski časnik Scott ni njegovi kolege. Nakon što su dospjeli do Pola 17. siječnja 1912., mjesec dana nakon norveške ekspedicije, Scott i četiri pratioca smrtno su stradali na povratku zbog hladnoće, iscrpljenosti i gladi.

(Hina) xbnš ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙