FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: spar
ZAGREB, 10. prosinca 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Obrana Ive Sanadera, suprotno stavu koji je danas zauzeo zagrebački Županijski sud, smatra da bi bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader iz remetinečkog zatvora ipak trebao izaći u ponedjeljak, kako je u svojoj odluci prije nekoliko dana zaključio Ustavni sud. "I dalje stojimo na stajalištu da je odluka Ustavnog suda ta koju treba poštovati. U ponedjeljak ćemo se obratiti Ustavnom sudu i iznijeti naš stav da Županijski sud nije poštovao njihovu odluku", kazala je odvjetnica Jadranka Sloković nakon ročišta optužnog vijeća Županijskog suda koji je Sanaderu produljio istražni zatvor, ali ga istovremeno zamijenio jamčevinom i zaštitnim mjerama koje ga obvezuju na predaju putovnice i javljanje sucu istrage svakog prvog ponedjeljka u mjesecu. Odvjetnica Sloković smatra da Ustavni sud može tražiti da se provede njihova odluka, jer "sve što je uslijedilo nakon odluke Ustavnog suda nije onako kako je odredilo najviše pravosudno tijelo". Njezin kolega Čedo Prodanović uvjeren je da Ustavni sud može ustrajati na provođenju svoje odluke i bez Županijskog suda, odnosno izravno se obratiti zatvoru, što, kako je rekao, ne bi bilo prvi put. No, čak i ako sud ne postupi po odluci Ustavnog suda obrana ističe da bi njihov branjenik iz Remetinca mogao izaći u srijedu, odnosno nakon što se razmotri USKOK-ova žalba na današnju odluku. Naime, zamjenica ravnatelja USKOK-a Željka Mostečak najavila je žalbu na odluku optužnog vijeća ističući da je jamstvo od 12,4 milijuna kuna "apsolutno neprihvatljivo s obzirom na visinu imovinske koristi za koju se Sanader tereti".

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić izjavio je danas kako je uvjeren da neće pobjeći bivši premijer Ivo Sanader, koji bi trebao biti pušten iz zatvora da se brani sa slobode nakon što sud dobije dokaz o položenom jamstvu. "Ja sam ponudio svoju imovinu hrvatskoj državi kao jamstvo da on neće pobjeći. Zamislite, ako pobjegne onda ja gubim kuću, ili oni drugi koji su jamčili", rekao je Bebić novinarima nakon što je danas dobio HHO-ovu nagradu "Miko Tripalo" za doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava. "Uvjeren sam da neće pobjeći", rekao je Bebić. Za Sanadera su jamčevinu osim Bebića prikupili njegovi prijatelji Jerko Rošin, Mario Zubović i supruga Mirjana koji su založili svoje nekretnine koje će se u gruntovnici uknjižiti u korist države. Predsjednik Sabora Bebić "dao" je svoju kuću u Komarni na jugu Hrvatske, Zubović svoj stan u Zagrebu, Rošin stan u Splitu, a Mirjana Sanader založno pravo na neblokirani dio, odnosno trećinu kuće u Kozarčevoj ulici u Zagrebu. Uz njih su još dvije osobe, među kojima i bivši nogometaš Dinama Tomo Šokota, prikupili ukupno 300 tisuća eura u gotovini. Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas je produljilo istražni zatvor Sanaderu, ali ga je istovremeno zamijenilo jamčevinom od 12,4 milijuna kuna, što znači da će Sanader izaći iz Remetinca nakon što današnja odluka suda postane pravomoćna, a sud dobije dokaz o položenom jamstvu.

ZAGREB - Novinarka i bivša glasnogovornica haaškog tužiteljstva Florence Hartmann, koja je osuđena na sedam dana zatvora zbog nepoštivanja Haaškog suda, primila je danas u Zagrebu nagradu za životno djelo Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO), a predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić dobio je nagradu "Miko Tripalo" za doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava. HHO je nagradu Hartmann dodijelio na 20. obljetnicu pada Vukovara zato što je doprinijela da javnost sazna istinu o Vukovaru otkrivši lokaciju Ovčare, naveo je HHO u obrazloženju nagrade "Petar Mrkalj" koju se dodjeljuje za značajan doprinos zaštiti ljudskih prava u zemlji i inozemstvu. Zahvaljujući na nagradi, Hartmann je sve u regiji pozvala je da nastave rad na identifikaciji nestalih jer se njihovim lociranjem može utvrditi način na koji su ubijeni. Novinarka Harmann je nagrađena i zato što je u vrijeme komunističke diktarure širila stvarnu istinu o događajima u bivšoj Jugoslaviji, gdje je kao dopisnica Le Mondea provela 15 godina. Također je pridonjela promjeni slike o ratnim zbivanjima u bivšoj Jugoslaviji čime se posebno zamjerila velikosrpskoj eliti i Slobodanu Miloševiću. Nagrada Miko Tripalo koju se dodjeljuje državnim i lokalnim dužnosnicima te političarima za iznimni doprinos u zaštiti ljudskih prava dodijeljena je Luki Bebiću jer je pokazao da Sabor još uvijek može biti središnja ustanova hrvatske politike i javnog života. "Ove se godine Luka Bebić nosio sa svim poznatijim 'prljavcima' našeg saborskog života. Odmakom od uskostranačkih interesa i s uporištem u vladavini prava, on je iz tih situacija izašao kao pobjednik", naveo je HHO. Nagrada "Joško Kulušić" koja se dodjeljuje istaknutim novinarima, uredništvima ili medijima za doprinos u zaštiti ljudskih prava dodijeljena je novinaru Dušanu Miljušu koji godinama piše o kriminalu i korupciji zbog čega su ga pokušali i ubiti. Nagradu "Sulejman Mašović - Jovan Nikolić - Luka Vincetić" za doprinos u promicanju međureligijskog dijaloga, ekumenizma i vjerske tolerancije dobila je emisija Ekumena HTV-a i njezin utemeljitelj Augustin Bašić.

DUBROVNIK - U dubrovačkom kazalištu Marina Držića večeras je izvedena treća ovosezonska premijera, Moliereov "Mizantrop" u režiji Dražena Ferenčine. Uz Vinka Štefanca i Gloriju Šoletić, koji su nastupili u ulogama Alcestea i Celimene, u predstavi glume Hrvoje Sebastijan, Slaven Sven Špišić, Helena Kovačić, Izmira Brautović, Zdeslav Čotić, Edi Jertec, Marin Tudor i Emerson de Souza Cruz. Djelo "Mizantropa" preveo je Vladimir Gerić, scenograf je Marin Gozze, kostimografkinja Mirjana Zagorec, a glazbu je skladala Paola Dražić Zekić. Moliereov "Mizantrop", napisan 1666., komad je na granici između komedije i drame, a problematika - iskrenost ljudskih osjećaja i pravih društvenih vrijednosti, te borba protiv laži - kojima se bavi, intrigantna je i aktualna u svakom vremenu.

ZAGREB - Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su večeras u 18 sati i 17 minuta umjereno jak potres s epicentrom 13 kilometara sjeveroistočno od Sinja, na granici s Bosnom i Hercegovinom, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Magnituda potresa iznosila je 3,7 prema Richteru, a intenzitet u epicentru IV do V stupnjeva Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Potres se u Hrvatskoj osjetio na širem Sinjskom području.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙