FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski sindikati za "socijalnu dimenziju" EU-ova ugovora

Autor: rtom
PARIZ, 8. prosinca 2011. (Hina/AFP) - Čelnici njemačkih, francuskih, talijanskih, španjolskih i belgijskih sindikata objavili su u četvrtak, nekoliko sati uoči summita Europske unije u Bruxellesu, tekst u kojem traže da se u moguću izmjenu temeljnog EU-ova ugovora "ugradi socijalna dimenzija".

"Zahtijevamo da se u buduću izmjenu europskog ugovora ugradi socijalna dimenzija", napisali su u tekstu za europski tisak čelnici španjolskih sindikata CCOO-a, UGT-a, njemačkog DGB-a, talijanskog CGIL-a, francuskih CGT-a, CFDT-a i belgijskih FGTB-a i CSC-a.

Propast eura mogla bi "uništiti europski projekt koji je nedvojbeno jedno od najvećih političkih dostignuća 20. stoljeća", napisali su.

Drže da svrha izmjene temeljnog EU-ova ugovora ne smije biti stalan pritisak na nacionalne proračune i pooštravanje štednje.

Poučeni sadašnjom dužničkom krizom, Berlin i Pariz žele u ugovor unijeti mjere jačanja proračunske discipline država članica. Svih 27 članica trebalo bi prihvatiti takve izmjene, no mnoge od njih nisu im sklone.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙