FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba o vizualnom identitetu Republike Slovenije

Autor: ipet
ZAGREB, 7. prosinca 2011. (Hina) - Izložba "Identitet Slovenije - Oblikovanje za državu", otvorena večeras u Muzeju Mimari, predstavlja dizajnerska rješenja vezana za identitet Republike Slovenije koja je osmislio jedan od najboljih slovenskih dizajnera Miljenko Licul.

Slovenski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Vojko Volk otvorio je izložbu istaknuvši da ona, preko njezina autora Miljenka Licula, spaja hrvatski i slovenski narod budući da je Licul rođen u Hrvatskoj, a cijeli svoj radni vijek proveo je u Sloveniji.

Po riječima veleposlanika Volka, izložba je zapravo pripovijest o slovenskoj neovisnosti ispripovijedana kroz priču o slovenskome novcu što ga je dizajnirao veliki dizajner Miljenko Licul. Pri tomu, dodao je veleposlanik Volk, možda nema stvari koja je tako teško razumljiva kao što je to novac rekavši da je primjer toga i aktualna kriza eura.

Posjetitelji izložbe mogu tako vidjeti neka djela vizualne kulture vezana uz identitet slovenskoga naroda i države kao što su novčanice i kovanice bivše slovenske valute - tolara, slovenske euro kovanice, čitav niz prigodnih kovanica, slovensku putovnicu i novu biometrijsku putovnicu, dizajn osobne, zdravstvene i vozačke kartice te niz poštanskih maraka.

Prijatelj i suradnik Miljenka Licula i profesor na ljubljanskoj Akademiji za likovnu umjetnost Ranko Novak istaknuo je da je Licul napravio sve dobre stvari kad je riječ o vizualnom identitetu Republike Slovenije, osim zastave i grba na kojima je, smatra, i vidljivo da ih Licul nije dizajnirao. Našalio se i da u Sloveniji neće biti problema ako euro propadne jer ima rezervne tolare - novčanice koje je također dizajnirao Miljenko Licul.

Miljenko Licul (1946.-2009.) rođen je u Vodnjanu pored Pule. U Ljubljani je živio od 1964. kada je počeo studirati arhitekturu, a od 1972. radio je kao grafički dizajner u tada najvećoj jugoslavenskoj elektro-industrijskoj tvrtki "Iskra". Zajedno s još nekoliko kolega 1980. osnovao je prvi studio i od tada radio kao slobodni kulturni stvaralac. U razdoblju od 1988. do 2000. predavao je tipografiju na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Ljubljani. Za svoj rad dobio je najviša priznanja struke, a 2008. godine i Prešernovu nagradu za životno djelo.

U sklopu proslave 20. obljetnice neovisnosti Republike Slovenije izložbu su pripremili veleposlanstvo Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj i Kulturno prosvjetno društvo "Slovenski dom Zagreb".

(Hina) xipet yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙