FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 6. prosinca 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

BRASILIA

Deforestacija brazilske amazonske prašume spustila se na najnižu razinu u 23 godine, objavila je brazilska vlada i to pripisala čvršćem odnosu prema ilegalnom krčenju šume. Uništenje brazilskoga dijela najveće svjetske prašume, smanjilo se u 12-mjesečnom razdoblju za 11 posto, na 6238 četvorna kilometra, zaključili su stručnjaci na temelju satelitskih snimaka brazilskog nacionalnog instituta za istraživanje svemira. To je manje od četvrtine prašume uništene 2004., kad je bilo na vrhuncu krčenje šume radi stvaranja prostora za ispašu i za uzgoj soje. Brazil je zadnjih godina pojačao nadzor i sprečava krčenje prašume u porječju Amazone, ali za napredak dijelom je zaslužan i sporiji globalni gospodarski rast koji je smanjio potražnju i cijene poljoprivrednih proizvoda.

LOS ANGELES

Slavna američka televizijska voditeljica i komičarka Rosie O'Donnell zaručila se za svoju djevojku Michelle Rounds, objavila je glasnogovornica. O'Donnell (49), voditeljica "The Rosie Showa" na mreži OWN Oprah Winfrey, od ljeta je u vezi 40-godišnjom Rounds, direktoricom ljudskih resursa u jednoj informatičkoj tvrtki. Upoznale su se u Starbucksu. Komičarka je o zarukama obavijestila svoju publiku u čikaškome studiju tijekom reklamne pauze, a poslije je tvitala slike Rounds sa zaručničkim prstenom i potpisom "presretna". Po glasnogovorničinim riječima, datum vjenčanja još nije određen.

WASHINGTON

Američki astronomi potvrdili su postojanje planeta nalik Zemlji u "nastanjivoj zoni", u orbiti oko zvijezde koja se ne razlikuje bitno od našeg Sunca. Planet, nazvan Kepler 22-B, udaljen je oko 600 svjetlosnih godina, oko 2,4 puta je veći od Zemlje, a ima temperaturu od oko 22 stupnja Celzijusa, objavila je američka svemirska agencija NASA. To je najbliži planet potvrđen još jednom kao nalik našemu - kao "Zemlja br. 2". Međutim, ekipa znanstvenika NASA-e koja ga je proučavala još uvijek ne zna sastoji li se Kepler 22-B uglavnom od stijena, plina ili tekućine. Na konferenciji za tisak na kojoj je rezultat objavljen, ekipa teleskopa NASA-Kepler je kazala da je uočila 1.094 nova kandidata za planete.

ZAGREB

Astronomska promatranja tijekom posljednjih desetljeća ukazuju da sve goleme galaksije u svom središtu imaju supermasivne crne rupe, ocijenili su znanstvenici nakon otkrića dviju golemih crnih rupa mase deset milijardi Sunca pa i veće. Kako su naveli zanstvenici s kalifornijskog sveučilišta Berkeley u u časopisu Nature, u središtu eliptične galaksije NGC 3842 na udaljenosti od 98 megaparseka od Zemlje, nalazi se crna rupa mase 9,7 milijardi Sunca dok se u središtu 103 megaparseka udaljene galaksije NGC 4889 nalazi crna rupa težine do 21 milijarde Sunca. Do sada najveća otkrivena crna rupa nalazi se u galaksiji Messier 87 mase 6,3 milijarde sunca. "To su do sada najmasivnije pouzdano izmjerene crne rupe do sada", rekao je Nicholas J. McConnell, aspolvent s kalifornijskog sveučilišta Berkeley u elektronskoj poruci listu New York Times.

NEW YORK

Američka kraljica popa Madonna nastupit će u poluvremenu idućeg Super Bowla, koji svake godine pred TV-prijamnike privuče rekordan broj gledatelja, izvijestili su organizatori događaja. Među umjetnicima, koji su u zadnjih nekoliko godina sudjelovali u spektaklu koji se održava u poluvremenu susreta, pojavili su se Black Eyed Peas, Who, Bruce Springsteen, Prince, Rolling Stonesi, Paul McCartney i U2, podsjećaju iz Nacionalne lige američkog nogometa (NFL) i iz uprave TV-mreže NBC koja prenosi cijeli događaj. Madonninu točku koreografski će osmisliti Jamie King i članovi umjetničke grupe Cirque du Soleil.

SAN ANTONIO

Američki vojnici koji se vraćaju iz ratova u Iraku i Afganistanu sa simptomima posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) nisu jedini - te simptome mogu ispoljavati i vojni psi, potvrđuje američka vojska. Pripadnici američke zračne baze Lackland, u kojoj svi vojni psi prolaze obuku, kažu da počinju uočavati simptome PTSP-a i kod pasa. "Dok su ranije bili druželjubivi i samouvjereni, sada pokušavaju izbjegavati kontakte", kazao je pukovnik Kelly Mann, upravitelj bolnice za pse u Lacklandu koja liječi američke četveronožne pripadnike vojnih snaga. Pseći simptomi posttraumatskog stresnog poremećaja vrlo su slični ljudskima, uključujući pojačanu osjetljivost na glasne zvukove, napade panike, probleme spavanja i gubitak socijalizacije.

TOKIO

Prevelika brzina je, čini se, bila uzrok vjerojatno najskuplje prometne nesreće koja se u nedjelju dogodila u Japanu, kad je desetak športskih automobila, vrijednih gotovo tri milijuna eura, naletjelo jedan na drugog na dijelu autoceste koja je bila skliska nakon kiše. Osam "ferrarija", "lamborghini", tri "mercedesa" i "toyota prius" sudjelovali su u lančanom sudaru na autocesti Chugokuu, na zapadu zemlje, kad je vozač prvog vozila u koloni izgubio nadzor, po iskazu svjedoka. Na televizijskim snimkama mogle su se vidjeti olupine "ferrarija" - uglavnom crvene boje koja je simbol te talijanske marke - i komadi karoserije rasuti u krugu od 400 metara. Dvadesetak športskih automobila kretalo se u nedjelju ujutro tim dijelom autoceste kad je "ferrari" na čelu kolone naletio na sigurnosnu ogradu, izvijestila je policija.

ZAGREB

Spavalice sada imaju izgovor - mogu se dijelom pozvati na genetiku, pokazalo je istraživanje koje je obuhvatilo ispitanike iz niza europskih država uključujući i Hrvatsku. Stručnjaci koji su analizirali više od deset tisuća osoba širom Europe utvrdili su da oni kojima imaju gen ABCC9 trebaju 30 minuta više sna od onih bez toga gena, prenosi BBC. Taj gen ima svaki peti stanovnik Europe, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu Molecular Psychiatry. Istraživači kažu kako bi njihovo otkriće moglo objasniti potrebe za spavanjem. Ispitanici su davali uzorak krvi za potrebe DNK analize te su odgovarali na upitnike o navikama spavanja u dane kad primjerice ne moraju ustajati zbog posla. U istraživanju su sudjelovale osobe iz Hrvatske, Nizozemske, Italije, Estonije i Njemačke te s otočja Orkney.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙