FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za ponedjeljak, 5. prosinca

Autor: rtom
ZAGREB, 5. prosinca 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za ponedjeljak, 5. prosinca.

ZAGREB - Ograničena misija OESS-a za praćenje parlamentarnih izbora objavit će preliminarne rezultate i zaključke o izborima za Hrvatski sabor provedenima 4. prosinca. Izvješće će podnijeti veleposlanik Geert-Heinrich Ahrens na konferenciji za novinare (Hotel Sheraton, 13 sati).

BRUXELLES - Sastanak Vijeća EU-a za opće poslove, koje čine ministri vanjskih poslova ili ministri za europska pitanja zemalja članica, na kojem će Ugovor o pristupanju Hrvatske dobiti formalno zeleno svjetlo, što je zadnji korak prije potpisivanja 9. prosinca. Vijeće će također raspravljati i o preporuci Europske komisije da se Srbiji dodijeli status kandidata, a da se s Crnom Gorom počnu pristupni pregovori. Za obje odluke potrebna je suglasnost svih zemalja članica, koje u ovom trenutku nema.

ZAGREB - Akademija za politički razvoj organizira okrugli stol "Budućnost Europe: je li Europska unija ključ boljeg života?". Na skupu sudjeluju dosadašnja predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora Vesna Pusić, šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren, zamjenik guvernera HNB-a Boris Vujčić i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević (Info centar EU, Trg žrtava fašizma 6, 18 sati).

BEOGRAD - Savez liberala i demokrata za Europu (Alliance of Liberals and Democrats for Europe - ALDE) održat će drugu regionalnu konferenciju europskih liberala i demokrata. U raspravi o situaciji na zapadnom Balkanu konferencija će okupiti zastupnike Europskog parlamenta iz liberalne skupine i liberalno-demokratske partnerske stranke iz regije. Očekuje se obraćanje lidera ALDE-a u EP-u Guya Verhofstadta, izvjestitelja EP-a za Srbiju Jelka Kacina i predsjednika srbijanske Liberalnodemokratske partije Čedomira Jovanovića.

PARIZ - Njemačka kancelarka Angela Merkel stiže u posjet Francuskoj na razgovore o krizi eurozone s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyem.

RIM - Talijanski premijer Mario Monti trebao bi pred oba doma parlamenta predstaviti mjere proračunske štednje koje je njegov kabinet prihvatio u nedjelju navečer.

BONN - Međunarodna konferencija o Afganistanu na kojoj sudjeluju afganistanski predsjednik Hamid Karzai, američka državna tajnica Hillary Clinton i ostali regionalni čelnici.

ATENA - Američki potpredsjednik Joe Biden dolazi u posjet Grčkoj. Očekuje se da će se sastati s premijerom Lucasom Papademosom, predsjednikom Karolosom Papouliasom i s čelnicima dviju glavnih političkih stranaka, Georgeom Papandreouom iz PASOK-a i Antonisom Samarasom iz Nove demokracije.

KAIRO - Drugi krug parlamentarnih izbora u Egiptu u kojem će se dva dana (i utorak) voditi ključna bitka između islamističkih stranaka. Posebno će oštar dvoboj biti između Muslimanskog bratstva, koji se predstavljaju kao umjerenija struja, i ortodoksnih salafista.

Dežurni urednici:

Noć: Denis Lugarić

Prijepodne: Srđan Baković

Poslijepodne: Damir Hainski

Navečer: Slavoljub Leko

Telefon: 00385 1 4808645

Telefax: 00385 1 4808822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xrt ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙