FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren Centar za nuklearnu molekularnu dijagnostiku

Autor: mbur
ZAGREB, 2. prosinca 2011. (Hina) - Na Institutu Ruđer Bošković danas je otvoren Centar za nuklearnu molekularnu dijagnostiku - prvi PET/CT centar za predklinička istraživanja u regiji koji će omogućiti nova, in vivo znanstvena istraživanja u području tumora, kroničnih degenerativnih bolesti te praćenje metaboličkih tokova širokog spektra radioizotopima markiranih bioaktivnih tvari u živom organizmu.

Hrvatska tim centrom, rečeno je, staje uz bok vodećim europskim zemljama koje uz znanstveno-istraživački rad u području istraživanja tumora, neurodegenerativnih bolesti i dijabetesa, omogućuju korištenje metoda molekularne i nuklearne dijagnostike i komercijalnim korisnicima poput farmaceutske industrije, a kojima su one neophodne za praćenje razvoja i testiranje novih lijekova.

Centar je otvorio ministar znanosti obrazovanja i športa Radovan Fuchs istaknuvši njegovu važnost za Institut, posebice za potencijal i budući rad Instituta. Fuchs drži da će Centar otvoriti mogućnosti Instituta u međunarodnoj suradnji i pokretanje novih projekata iz europskog istraživačkog prostora.

Zauzevši se za povezivanje gospodarstva i Instituta, ministar je dodao da znanstvena istraživanja moraju biti u ulozi stvaranja dodatne vrijednosti. Nikada nisam mislio da Institut treba ići u smjeru komercijalizacije, već mora ostati stožerna znanstveno-istraživačka institucija za fundamentalna istraživanja, kazao je ministar podržavši i pojedine segmenate Instituta, kao što su spin off tvrtke koje Institut ima u svome vlasništvu.

Ravnateljica Instituta Ruđer Bošković Danica Ramljak podsjetila je da je Institut jedan od potpisnika projekta Science & Technology, koji su ministarstvo znanosti i financija pokrenuli sa Svjetskom bankom. Iz toga je projekta za Ruđer proizašlo više vrijednih projekata, kao što je više spin off tvrtki, znanje prijenosa tehnologije, vrijedna oprema te današnji Centar.

Država od dobivenog kredita vraća 65 posto sredstava a Institut 35 posto, kazala je Ramljak istaknuvši da će Centar postaviti Institut na europsku znanstvenu kartu. Podsjetila je da je u svibnju ove godine u prostorije Centra postavljena 400.000 eura vrijedna kapitalna oprema - mini PET kamera za male laboratorijske životinje.

(Hina) xmb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙