FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijerka Kosor na konferenciji "Partnerstvo za napredak"

Autor: dmak
ZAGREB, 1. prosinca 2011. (Hina) - Na završnoj konferenciji projekta "Partnerstvo za napredak", u povodu obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca, predsjednica vlade Jadranka Kosor poručila je danas sudionicima da budu uporni i ustrajni u svakodnevnom životu te da imaju i imat će njezinu potporu.

U proteklom razdoblju ostvareno je puno na poboljšanju položaja osoba s invaliditetom, ali predstoje još mnoge zadaće, kazala je Kosor. Podsjetila je na Konvenciju Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom iz 2007. ocijenivši da je to danas jedan od najvažnijih dokumenata o ljudskim pravima potpisan u ovom stoljeću koji je postavio temelje za ono što treba učiniti idućih desetljeća i stoljeća.

Mnogi od vas ste svakodnevno suočeni s predrasudama koje su duboko ukorijenjene, da osobe s invaliditetom, ne bi trebale biti uključene u svakodnevni i život i da trebaju biti getoizirane. Za savladavanje tih prepreka treba puno upornosti, rekla je Kosor i istaknula važnost ostvarenja jednakosti "koju jamči Ustav i svi božji zakoni".

Naglasila je važnost jedinica lokalne uprave i samouprave i senzibiliziranja onih koji u njima donose odluke kako bi se sve pore života u što većoj mjeri prilagodile potrebama osoba s invaliditetom.

Predsjednik Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske SOIH, koji okuplja više od 300 udruga, Zorislav Bobuš istaknuo je važnost da udruge i savezi osoba s invaliditetom dobiju čvrste temelje financiranja.

Posebno je istaknuo da je Republika Hrvatska četvrta u svijetu i prva koja je ratificirala UN-ovu Konvenciju o pravima invalidnih osoba i među sedam europskih zemalja u kojima se učinilo najviše na njezinoj provedbi.

Bobuš je, među ostalim, podsjetio na aktivnosti vezane uz uklanjanje barijera za pristup osoba s invaliditetom institucijama od općeg značaja kao i osposobljavanje 600 polaznika u IT centrima za zanimanja kojima mogu konkurirati na tržištu rada.

(Hina) xdm yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙