FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oscar humanosti dobrovoljnim davateljima krvi

Autor: pgas
SPLIT, 30. studenog 2011. (Hina) - Hrvatski dobrovoljni davatelji krvi dobitnici su Oscara humanosti za 2011. godinu za Dobročinstvo koje se živi, a to im je prizanje uručeno na večerašnjoj završnoj svečanosti koja se petu godinu održava u sklopu akcije Dodir dobrote, u organizaciji Mreže udruga osoba s invaliditetom Dalmacije, te splitskog Rotary Cluba.

Primajući priznanje uime dobrovoljnih davatelja krvi, predsjednik Hrvatskog Crvenog križa primarijus Josip Jelić istaknuo je kako je u Hrvatskoj 220.000 registriranih davatelja krvi.

"Ove je godine u Hrvatskoj 180.000 ljudi dalo krv, što je godišnji rekord u povijesti Hrvatske. Među njima čak je 13.000 mladih koji su prvi put dali krv", istaknuo je Jelić. Naglasio je kako se u zadnjih pet godina broj dobrovoljnih davatelja krvi u Hrvatskoj godišnje povećava za deset do dvadeset tisuća.

"Hrvatska je s obzirom na broj stanovnika najbolja u svijetu po broju transplantacija organa - ove je godine ugrađeno 31 srce, te oko 100 jetri i 240 bubrega", rekao je Jelić.

Osim u glavnoj kategoriji Dobročinstvo koje se živi, Oscari humanosti dodijeljeni su u još devet kategorija. Dobitnici su: u kategoriji Fizička osoba- izdavač Mario Horić, u kategoriji Školstvo i edukacija -prof. splitskog Ekonomskog fakulteta Ante Mislav Omazić, u kategoriji Najbolji projekt - Humanitarni projekt "Korak u život", u kategoriji Institucije od šireg društvenog značaja - Zaklada Ana Rukavina, u kategoriji Neprofitne organizacije i udruge - Udruga "Krijesnica", u kategoriji Financijske institucije - Zagrebačka banka, u kategoriji Sport- Turnir golfa za akciju "Svako dijete treba obitelj", u kategoriji Tvrtke u stranom vlasništvu - VIPnet, u kategoriji Izniman višegodišnji angažman - Splitska banka.

Za vrijeme višesatne svečanosti u splitskom Hotelu La Meridien Lav uprizoren je i scenski igrokaz, odnosno satirični razgovor između maršala Josipa Broza Tita i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Tita, odjevenog u maršalsku odoru s kapom i petokrakom igrao je tenor splitskog HNK Alaksandar Kokoškov, a Tuđmana je glumio splitski imitator Ivan Čotić.

U ovom satiričnom igrokazu Tito je, između ostalog, rekao kako u njegovo vrijeme nisu bile potrebne akcije "Dodir dobrote" jer je "svaki dan bilo dobro", te da "kao zjenicu oka svog trebamo čuvati bratstvo-jedinstvo hrvatskog naroda". Tuđman je pak kazao kako "imamo Hrvatsku i nikomu je nećemo dati", te da će "pametni narod izvući Hrvatsku iz recesije". Igrokaz je pozdravljen pljeskom nazočnih.

Ovogodišnja svečanost dodjele Oscara humanosti održana je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića i predsjednice Vlade Jadranke Kosor, te Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

(Hina) xpgas yvl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙