FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

LNP optužuje da se pogoduje Jadroliniji

Autor: pgas
SPLIT, 30. studenog 2011. (Hina) - Direktorica Linijske nacionalne plovidbe (LNP) Antonija Mišura na današnjoj je konferenciji za novinare optužila Ministarstvo mora i nekoliko osoba da sprječavaju rast tog brodara pogodujući Jadroliniji te ustvrdila da je Jadrolinija u posljednje četiri godine nezakonito uprihodila 200 milijuna kuna.

Mišura tvrdi da "Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, donedavni predsjednik Nadzornog odbora Jadrolinije Branko Bačić te predsjednik Upravnog odbora Agencije za obalni linijski pomorski promet Mario Babić i ravnatelj te Agencije Ivan Franičević sustavno spriječavaju rast i razvoj Linijske nacionalne plovidbe (LNP) dodjeljujući nezakonito poslove Jadroliniji".

Po njenim riječima, pogodovanje Jadroliniji potvrdio je u rujnu ove godine i Upravni sud Hrvatske koji je na temelju tužbi LNP-a presudio da je Agencija na čak četiri brzobrodske linije - Lastovo-Split, Mali Lošinj-Rijeka, Vis–Split i Bol–Split, prekršila odredbe javnog natječaja i uredbu o postupku za davanje koncesije.

"Slijedom toga, Agencija je poništila sporne koncesijske natječaje, ali nije raspisala nove nego je pustila da Jadrolinija nezakonito održava te linije i u četiri godine, koliko su trajali sporovi, uprihodi oko 200 miljuna kuna potpora iz državnog proračuna", ustvrdila je Mišura.

Naglasila je kako se sve to događalo i na štetu privatnih brodara, među kojima je i LNP, koji nisu imali povlaštene informacije kao Jadrolinija kojoj je, kaže, bilo dopušteno da samo s jednim brodom dobije više natječaja za različite linije.

"Posljednji udarac Ministarstva mora na LNP je eliminacija s natječaja za koncesiju za liniju Žirje-Kaprije-Šibenik, čime nas se onemogućilo da otvorimo osam novih radnih mjesta i uprihodimo oko 25 milijuna kuna u pet godina trajanja koncesije", kazala je Mišura.

Ponude za taj natječaj morale su se dostaviti do 28. studenoga, rekla je Mišura koja tvrdi da je Ministarstvo samo sat vremena prije isteka roka telefaksom poslala LNP-u odbijenicu s obrazloženjem da LNP nije dostavio dokaze da je potpisnik kolektivnog ugovora ili sporazuma.

"Međutim, u ponudi za nadmetanje nigdje se ne navodi da je potrebno dostaviti poseban dokaz o tome", kaže Mišura.

Agenciji za obalni linijski pomorski promet zamjerila je i da u pet godina postojanja nije učinila ništa na decentralizaciji i liberalizaciji pomorskog prijevoza u Hrvatskoj radi omogućavanja ravnopravnog položaja na natječajima.

Odgovarajući na novinarska pitanja pravni zastupnik LNP-a Nedjeljko Ivančević je kazao je kako su podnijeli tužbu protiv države na Trgovačkom sudu u Splitu tražeći sedam milijuna kuna za naknadu štete.

(Hina) xpgas ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙