FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Island glasovao za priznavanje palestinske države

Autor: kgab
ZAGREB/REYKJAVIK, 30. studenog 2011. (Hina) - Islandski parlament glasovao je u utorak za priznavanje palestinskih teritorija kao neovisne države i tako je Island postao prva zapadnoeuropska država koja je to učinila i to simbolički baš na UN-ov Dan solidarnosti s palestinskim narodom, prenose svjetske agencije u srijedu.

To je glasovanje otvorilo put za službeno priznanje Palestine od strane Islanda, koji je 1991. predvodio i u priznavanju Hrvatske, te triju baltičkih država nakon raspada bivšeg Sovjetskog Saveza.

"Island je prva zapadnoeuropska zemlja koja je poduzela ovaj korak", rekao je ministar vanjskih poslova Ossur Skarphedinsson za islandsku televiziju RUV. "Sada imam službene ovlasti proglasiti naše priznanje Palestine".

Islandski parlament podržao je rezoluciju kojom se omogućuje priznanje palestinske države unutar granica prije šestodnevnog rata 1967. s 38 glasova "za" u parlamentu koji ima 63 zastupnika.

"Istodobno, parlament poziva Izraelce i Palestince na postizanje mirovnog sporazuma na temelju međunarodnog zakona i rezolucija UN-a, koji uključuju uzajamno priznavanje Izraela i palestinskih teritorija", navodi se u rezoluciji koju je predložio ministar vanjskih poslova.

Također se pozivaju obje strane da obustave nasilje i podsjeća se na prava palestinskih izbjeglica da se vrate kući.

(Hina) xkga ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙