FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanija: počeo masovni štrajk protiv mirovinske reforme

Autor: kgab
ZAGREB/LONDON, 30. studenog 2011. (Hina) - Zaposleni u javnom sektoru u Velikoj Britaniji počeli su u srijedu jednodnevni štrajk zbog planirane reforme mirovinskog sustava, a predstavnici sindikata očekuju da će u njemu sudjelovati više od dva milijuna ljudi, javljaju britanski mediji.

Širom zemlje bit će organizirano više od 1.000 skupova i vjeruje se da će to biti najveći štrajk u posljednjih nekoliko desetljeća, javlja BBC.

Štrajk je počeo ubrzo nakon ponoći, a među prvima su prestali raditi djelatnici jedne bolnice u Bristolu. Štrajk je pogodio škole, bolnice, aerodrome, luke, sudove, komunalne službe i vladine službe.

Štrajk, koji su podržali svi veći sindikati, bit će najveći test za koalicijsku vladu Davida Camerona koja želi uštedjeti novac tako da zaposlenima u javnom sektoru podigne starosnu granicu za odlazak u mirovinu za koju bi radnici izdvajali više.

Vlada je poručila da se štrajkom ništa neće postići i pozvala je na nove pregovore o najavljenim reformama, a sindikati tvrde da ministri nisu voljni pregovarati.

Premijer Cameron osudio je je štrajk nazvavši ga "neodgovornim".

Ako se usvoji postojeći plan mjera štednje, štrajkovi će se nastaviti u prvim danima sljedeće godine, najavio je čelnik sindikata Unison, Dave Prentis, a prenio je Reuters.

(Hina) xkga ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙