FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

London evakuira osoblje iz veleposlanstva u Iranu

Autor: bnov
TEHERAN, 30. studenog 2011. (Hina/AFP) - Velika Britanija evakuirat će u srijedu u Ujedinjene Arapske Emirate svo osoblje veleposlanstva u Teheranu, koje su u utorak napali i uništavali islamski prosvjednici bliski čvrstoj liniji iranskog režima, objavili su zapadni diplomatski izvori.

Prva skupina diplomata trebala bi se ukrcati na let u pravcu Dubaija a evakuacija ostatka osoblja uslijedit će tijekom dana, dodali su izvori.

Operacija se odvija u suradnji s iranskim ministarstvom vanjskih poslova i nekoliko europskih veleposlanstava, istaknuli su izvori.

Nekoliko desetaka radikalnih islamskih prosvjednika napalo je, zauzelo i uništavalo u utorak veleposlanstvo Velike Britanije u Teheranu zatraživši njegovo zatvaranje. Prosvjednici su upali u veleposlanstvo prosvjedujući zbog britanskih sankcija Iranu uvedenih zbog spornog iranskog nuklearnog programa.

Diplomatsko osoblje veleposlanstva, dvadesetak osoba, uspjelo se smjestiti na sigurno unutar zgrade i nitko nije ozlijeđen.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao je u utorak da se Iran suočava s "ozbiljnim posljedicama" zbog napada prosvjednika na veleposlanstvo.

Izgred su osudili Rusija, SAD i Europska unija, a Vijeće sigurnosti UN-a je jednoglasno usvojilo neobvezujuću rezoluciju kojom se osuđuje napad.

(Hina) xbnš ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙