FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 28. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Oko 640 hrvatskih intelektualaca iz zemlje i inozemstva uputilo je danas javni apel hrvatskoj javnosti u kojemu upozoravaju na medijske manipulacije uoči predstojećih parlamentarnih izbora, te pozivaju građane da kritički i promišljeno svoj glas daju kandidatima koji će državu voditi odgovorno i uravnoteženo. Potpisnici upozoravaju na predizbornu "perfidnu igru medija" u kojima se stalno napada jedna politička opcija i sugerira komu treba vjerovati. "Mediji su postali snaga iznad hrvatskog društva, ne polažu račune nikomu, osim profitu i nedvidljivim političkim centrima moći. U tu svrhu sve im je dopušteno od raznih oblika manipulacije do potkopavanja hrvatske države", navode potpisnici - akademici, sveučilišni profesori, znanstvenici, diplomati, kulturni djelatnici, publicisti i studenti. Ocjenjuje se i kako se stalnim predizbornim napadima na jednu političku opciju, a podilaženjem drugima, želi biračima sugerirati komu treba vjerovati i tko su nacionalni spasitelji. "Ni u jednoj europskoj državi danas nisu mediji tako posloženi da više manje pušu u jedan rog. Čovjek dobije dojam kao da su još u crvenoj košulji s titovkom na glavi", ističe se u apelu te dodaje kako "pojedinačni disonatni tonovi samo potvrđuju tezu o uniformiranosti medija, kojima se ravna iz jednog mjesta, pa se i afere, crne kronike prelijevaju kao po zakonu spojenih posuda". U dvadeset godina samostalnosti, kako se navodi, mediji su bili u funkciji promidžbe, uglavnom neskloni hrvatskoj državi, nagnuti najčešće lijevim dioptrijama.

ZAGREB - Akademija pravnih znanosti Hrvatske u povodu 10. obljetnice utemeljenja priredila je danas u Zagrebu međunarodni skup "Osobna kaznena odgovornost u praksi Međunarodnoga kaznenog tribunala za bivšu Jugoslaviju", na kojem je ugledni američki pravnik i poznavatelj međunarodnoga kaznenog prava Steven Becker izjavio da je "politički pristup tribunala očit te da nema osnove za prvostupanjsku presudu generalu Anti Gotovini". U izlaganju "Osobna kaznena odgovornost za masovne zločine: od Nuernberga do bivše Jugoslavije - putovanje prema pravednosti ili propasti" Becker je kritizirao one koji smatraju da bi haaški sud trebao biti "precizan tvorac povijesnih zapisa". Drži da taj sud ne može pisati povijest, jer on ne raspolaže tim alatom, već može odlučiti samo je li tko kriv ili nije. Becker smatra i lošom praksom "uvođenje zaštićenih svjedoka" jer se njihove izjave ne mogu dobiti, a očito je da se u svojim iskazima "ponekad služe lažima". "Nema osnove za prvostupanjsku presudu generalu Gotovini", rekao je, dodavši: "Ako se pogleda ta presuda, lako će se utvrditi kako se htjelo pokazati da su sve strane krive i da nitko nije nevin." Izrazivši sumnju u žalbeni postupak, napomenuo je kako je "politički pristup tribunala očit". "Željeli smo izbjeći nekažnjivost, a stvorili smo čudovište koje ne zna zaštititi one koje treba zaštititi", ustvrdio je Becker. Predsjednik Akademije pravnih znanosti Hrvatske Željko Horvatić upozorio je kako se na haaškom sudu ne tretira ravnopravno pojam agresije te da se apsolutno negira činjenica tko je počeo rat na prostoru bivše Jugoslavije. Na skupu je upozoreno na konfuziju elemenata zajedničkog zločinačkog pothvata, trivijalizaciju gospodara rata, selektivnu primjenu instituta zajedničkoga zločinačkog pothavata.

OMIŠ - Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor na predizbornom skupu u Omišu odbacila je kao laž navode u nekim medijima da su joj branitelji odbili da dođe na proslavu 20. obljetnice 142. brigade u Drnišu, a kritizirala je i čelnike Kukuriku koalicije rekavši da ne žive u stvarnosti. "U nekim novinama danas sam pročitala da su drniški branitelji odbili da im dođem na proslavu. To je laž“, naglasila je Kosor, dodavši da je bila pozvana na tu proslavu, ali im je rekla da je kao predsjednica HDZ-a u predizbornoj kampanji te da ne želi politizirati nijedan braniteljski skup. Također je rekla kako je temeljna činjenica da je njezin odnos s braniteljima u Hrvatskoj dubok, pošten i prijateljski. „Nikad nijednog branitelja nisam pitala kojoj stranci pripada. Za mene su hrvatski branitelji najvažniji za stvaranje neovisne Hrvatske“, kazala je Kosor. Po njezinim riječima, dvije su Hrvatske: jedna koju stvaraju mediji zajedno s „pajdašima“ iz Kukuriku koalicije koji neprekidno govore da su izbori završili, da su pobijedili i da je sve gotovo, te druga Hrvatska koja, kako je rekla, dolazi na HDZ-ove skupove s porukama podrške.

ZAGREB - Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) podržava raspisivanje referenduma o uvjetima za referendum istovremeno s referendumom za ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju, a temeljem Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i pet sindikalnih središnjica, priopćeno je danas iz HDZ-a. Stav je HDZ-a da spomenuti Sporazum, kojem je prethodio veliki broj potpisa građana koji su podržali inicijativu za održavanje ovog referenduma, treba podržati kao izraz najviših demokratskih standarda.

ZAGREB - Klinička bolnica Sveti Duh priopćila je danas kako su nepodmireni dugovi prijašnjih uprava i nebriga Grada Zagreba ugrozili poslovanje te bolnice, s obzirom da su joj, zbog spora koji se vodi od 1987. godine, u četvrtak 24. studenog po pravomoćnoj presudi Županijskog suda u Zagrebu blokirani svi računi u poslovnim bankama. Bolnica nije u stanju platiti trošak presude jer, između ostaloga, Grad Zagreb nije ispunio svoje osnivačke obveze prema njoj, a koje se odnose na pokriće starih obveza koje su predmet sanacije u iznosu od 30.869.172,79 kuna. Taj iznos bio bi više no dovoljan za podmirenje obveza po navedenoj presudi, ali i podmirenje brojnih drugih dugova bolnice koji su nastali daleko prije vremena aktualne Uprave a zakonski ih je trebao sanirati osnivač - Grad Zagreb, stoji u priopćenju.

ZAGREB - Pred zastupnicima zagrebačke Gradske skupštine na sutrašnjoj će se sjednici u prvom čitanju naći prijedlog gradskog proračuna za 2012. od 6,650 milijarda kuna, a kako na odborima prijedlog nije dobio "zeleno svjetlo", čini se da ga zastupnici neće poduprijeti ni na skupštinskoj sjednici. Premda su zastupnici na radnim tijelima priznali da je predloženi proračun za 2012. planiran najrealnije u proteklih nekoliko godina, ocijenili su da unatoč tomu nije uspio odgovoriti na sve teškoće iz prijašnjih godina "kad se nije odgovorno i transparentno planiralo". Gradskoj upravi, odnosno uredu za financije koji je izradio proračun, spočitavaju, među ostalim, da u proračunskom prijedlogu za iduću godinu nedostaje 300 do 400 milijuna kuna za podmirenje obveza Holdingovih podružnica - ZET-a i Upravljanje športskim objektima. Naveli su da su smanjena neka socijalna davanja, primjerice za žrtve obiteljskog nasilja, invalide, neprihvatljivo ponašanje djece i slično.

ZAGREB - U mirovnu misiju Ujedinjenih naroda (UNDOF) na Golanskoj visoravni, ovih dana upućen je prvi dio snaga 8. kontingenta Oružanih snaga RH, a zapovjednik našeg kontingenta (HRVCON) u toj misiji je bojnik Ivica Brajković, priopćilo je danas Ministarstvo obrane (MORH). Također, dodaje se, iz mirovne misije UNDOF ovih dana vratio se i prvi dio snaga prethodnog, odnosno 7. kontingenta u RH.

OSIJEK - Klinika za urologiju osječkoga Kliničkog bolničkog centra (KBC) dobila je priznanje ministarstva zdravstva i socijalne skrbi za rezultate u transplantaciji bubrega, izvijestilo je danas u Osijeku vodstvo te klinike. Predstojnik klinike Josip Galić kazao je na konferenciji za novinare kako je od listopada 2007., kad je prvi put obavljen takav zahvat, obavljena ukupno 51 transplantacija bubrega, a znatno je smanjena i lista čekanja. Prije pet godina na listi čekanja za transplantaciju nalazilo se 160 osoba, a danas, po najnovijim podatcima, 20 i na operaciju se čeka oko šest mjeseci, rekao je Galić.

ZAGREB - U Hrvatskoj s HIV-om živi više od 700 ljudi, a u proteklih 25 godina ukupno je registrirana 921 osoba zaražena HIV-om, od kojih je 345 oboljelo od AIDS-a, a 177 je umrlo, po podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). U sklopu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a (1. prosinca) na današnjoj konferenciji za novinare dr. Tatjana Nemeth-Blažić iz HZJZ-a istaknula je kako je po broju novootkrivenih zaraženih HIV-om, 12 na milijun stanovnika, Hrvatska i dalje zemlja niska rizika. "Pobol od AIDS-a stagnira, a smrtnost lagano pada", naglasila je i dodala da zadnjih godina lagano raste broj registriranih s tom zarazom. "To možemo dijelom zahvaliti i otvaranju savjetovališta za anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV u zavodima za javno zdravstvo i Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu koji su proteklih godina osim savjetovanja obavili i testiranje više od 14.500 pacijenata", rekla je Nemeth-Blažić. Istaknula je kako među bolesnima i dalje prevladavaju muškarci (85 posto), a zaraza se najčešće prenosi spolnim odnosom s homoseksualcima (52,2 posto zaraženih HIV).

ZAGREB - Pripremno ročište optuženima za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda Branimiru Glavašu odgođeno je za 17. siječnja zbog bolesti optužene Sanje Marketić, bivše zamjenice glavnog urednika Glasa Slavonije koju se tereti zajedno sa saborskim zastupnikom Ivanom Drmićem, osječkim poduzetnikom Dragom Tadićem i njegovom suprugom Božicom Tadić-Ćavar. Ročište na kojem je trebao biti određen i datum početka suđenja sudac zagrebačkog Županijskog suda Zdravko Majerović danas je odgodio nakon što je vještak na temelju medicinske dokumentacije utvrdio da Sanja Marketić ima zdravstvenih tegoba zbog kojih nije sposobna biti na ročištu. Novo pripremno ročište održat će se nakon konstituiranja Sabora, s obzirom da je Drmić koji je bio zastupnik i u posljednjem sazivu, ponovno na izbornoj listi HDSSB-a. U slučaju da i na novim izborima uđe u parlament ponovno će se trebati provesti procedura skidanja zastupničkog imuniteta.

ZAGREB - Retrospektivna izložba slikara Mate Celestina Medovića, cjeloviti prikaz njegova umjetničkog stvaralaštva u koji je uvršteno i tridesetak djela koja dosad nikada nisu bila izlagana, otvorit će se 1. prosinca u Galeriji Klovićevi dvori, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Na prvoj Medovićevoj retrospektivi nakon više od dvadeset godina predstavit će se dvjestotinjak djela tog umjetnika koji je obilježio hrvatsku modernu likovnu umjetnost, koja predstavljaju sve njegove faze i tematske slojeve kojima se bavio, od najranijih radova nastalih u Italiji i Njemačkoj do posljednjih slika nastalih u osami sela Kuna na rodnome mu Pelješcu. Tim dosad najopsežnijim prikazom Medovićeva stvaralaštva Galerija Klovićevi dvori nastoji konačno definirati i čvrsto usidriti njegovo mjesto u hrvatskoj povijesti umjetnosti, istaknula je Vesna Kusin, ravnateljica Galerije. Izložba u Klovićevim dvorima bit će otvorena do 12. veljače iduće godine, a nakon Zagreba trebala bi biti postavljena i u Dubrovniku.

ZAGREB - Šesti "Dani srpske kulture" održat će se od 1. do 5. prosinca, a u bogatu kulturnom programu u tri grada - Zagrebu, Rijeci i Sisku predstavit će se najnovija dostignuća srpske kulture. Riječ je o dugoročnom projektu koji jednom godišnje - od 2006. organizira Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", a za ovogodišnje "izdanje" pripremeljen je reprezentativan program, priopćila je danas služba za odnose s javnošću te manifestacije. Kako se ističe, ovogodišnji Dani srpske kulture donose i jednu važnu novost - a to je decentralizacija jer će se prvi put program održati i izvan Zagreba i to zahvaljujući atraktivnom i bogatom književnom programu koji će se predstaviti u Rijeci i Sisku, a sastavio ga je je književni kritičar Kruno Lokotar. Najavljeno je gostovanje istaknutih srpskih umjetnika.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙