FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U sklopu preustroja pripaja se dio tvrtaka u Grupi 3. maj

Autor: hsup
RIJEKA, 28. studenog 2011. (Hina) - Na izvanrednoj Glavnoj skupštini Brodograđevne industrije (BI) 3. maj danas je jednoglasno odobreno pripajanje poduzeća 3. maj Brodogradilište d.d., 3. maj OEK d.o.o. i 3. maj Servis MDU d.o.o. u BI 3. maj d.d., u sklopu provedbe programa preustroja riječke Grupe 3. maj.

Predsjednik Uprave BI i Brodogradilišta 3. maj Edi Kučan kazao je da je to pripajanje s pravnog stajališta logično, kao i s gospodarskog. Istaknuo je da je stanje na tržištu nepovoljno za brodograđevnu indsustiju, da postojanje odvojenih poduzeća više nije neophodno, da ne postoje prepreke za pripajanje te da će se pripajanjem smanjiti troškovi

Po podacima sa skupštine, tvrtka BI 3. maj d.d. nije imala zaposlenih, a nositelj je svih prava na nekretninama brodogradilišta. Zaposlenih, kao ni dulje vrijeme poslovnih aktivnosti, nisu imala ni poduzeća 3. maj OEK i 3. maj Servis MDU, a sva prava radnika koji su zaposleni u Brodogradilištu 3. maj ostat će nepromijenjena nakon pripajanja.

Na skupštini je rečeno da je zadršku, tj. rezervu prema pripajanju iskazao Sindikat metalaca Hrvatske, a u vezi s time kako će se pripajanje odraziti na preostala poduzeća u Grupi, odnosno na njihove radnike.

U Grupi 3. maj su još 3. maj Tvornica motora i dizalica d.d., 3. maj TIBO, 3. maj STM d.o.o. i 3. maj Ugostiteljstvo.

Na skupštini je još rečeno da novo društvo sada dobro stoji, te da bi ubuduće trebalo ostvarivati dobit.

Predsjednica Radničkog vijeća Nada Jelinić Starčević kazala je, navodeći da ju je na to ponukala nedavna izjava SDP-ova Slavka Linića na stranačkoj tribini u kojoj je on najavio promjene u riječkom brodogradilištu, da je "Linić prije desetak godina oduzeo 3. maju nekretnine", da se tada "poigrao sudbinom 3. maja, a da nije za to preuzeo odgovornost" te da je "3. maj preživio uprkos miješanjima politike u struku".

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je na skupštini predstavljao dioničara Grad Rijeku, kazao je da je "teško da se politika neće miješati u brodogradnju jer da je politika do sada na brodogradnju potrošila ogroman novac".

Obersnel je podupro pripajanje, kao nastavak preustroja, te istaknuo da nije dobro što se ne razgovara o ugovorima o privatizaciji koji bi jamčili nastavak djelatnosti, iako je od raspisivanja natječaja i prihvaćanja ponude prošlo više mjeseci.

(Hina) xhsup yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙