FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović: referendum o referendumu nije bitna stavka

Autor: tmar
ZAGREB, 26. studenog 2011. (Hina) - Predsjednik države Ivo Josipović izjavio je kao nema ništa protiv da se referedum o pristupanju EU i referendum o olakšavanju uvjeta za raspisivanje referenduma, održe istodobno, ali smatra kako pitanje referenduma o referendumu u ovom trenutku nije bitna stavka.

Navodi da je svojevremeno bio sklon da se održe istodobno - referendum o pitanjima koja se tiču radno-pravnog karaktera i referendum za EU jer je smatrao da bi to moglo građane motivirati za veći izlazak na referendum o EU, no, u međuvremenu su se stvari promijenile, a vlada i sindikati dogovorili su referendum o referendumu.

Josipović drži potrebnim dodatno prostudirati pitanje referenduma, da se stratificira s obzirom na razinu - državnu ili lokalnu, te da vidi koja to pitanja traže jedan broj glasača, koja drugi, a koja treći, s obzirom na njihovu važnost i ozbiljnost onoga o čemu se odlučuje.

"Referendum je jedan od najdemokratskijih oblik izjašnjavanja građana, ali s obzirom na relaksirane uvjete za raspisivanje, moramo paziti koja su to pitanja pogodna za referendum. Ima stvari koje traže jednu većinu, onih koja traže drugu i moja preporuka svima koji sudjeluju u formiranju referendumskih pitanja i određivanju vremena referenduma jest da se dobro prostudira mehanizam referenduma. Neke su države s prečestim referendumima o pojedinim sitnicama same sebi dale šamar", izjavio je hrvatski predsjednik, nakon današnje kave s građanima u Uredu predsjednika.

Predsjednik je za to da se referendum nešto šire uvede u našu praksu jer ga je dosad bilo vrlo malo, ali ističe kako trebamo biti oprezni da se od jedne demokratske institucije ne napravi njezina suprotnost.

(Hina) xmt ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙