FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH podijeljena i oko obilježavanja Dan državnosti

Autor: rmav
SARAJEVO, 25. studenog 2011.(Hina) - Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Bakir Izetbegović u petak su polaganjem vijenaca na spomenike osloboditeljima Sarajeva u 2. svjetskom ratu i žrtvama rata vođenog od 1992. do 1995., obilježili 25. studenog, koji se u polovici te zemlje obilježava kao Dan državnosti, dok ga u Republici Srpskoj ne priznaju.

Ovaj praznik obilježava se u spomen na zasjedanje ZAVNOBiH-a, održano u Mrkonjić-Gradu u studenom 1943. godine, kada su postavljeni temelji državnosti BiH kao ravnopravne federalne jedinice u sastavu nove Jugoslavije, što je poslije predstavljalo osnovu i za proglašenje njene samostalnosti 1992. godine.

"Ako nekome nije jasno zašto treba poštovati 25. studenog kao važan datum za BiH neka se samo osvrne na činjenice koje se mogu sabrati u četiri pojma: BiH, sloboda, antifašizam i jednakost", kazao je Komšić na primanju kojega su u četvrtak priredili on i Izetbegović.

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović na primanju, kao i u svemu što je vezano za obilježavanje 25. studenog, nije sudjelovao, u skladu s mišljenjem njegova stranačkog šefa, predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Predsjednik RS ranije ovoga je tjedna čak uputio pismo veleposlanicima akreditiranim u BiH tražeći od njih da ne dolaze na Komšićev i Izetbegovićev prijam. Taj je zahtjev obrazložio tvrdnjom kako je 25. studenog "ilegalni" državni praznik jer kao takav nakon rata nije potvrđen u parlamentu BiH.

Uz to je optužio Bošnjake i Hrvate, koji obilježavaju 25. studenog, da "svojataju antifašizam" tvrdeći kako su u antifašistčkom pokretu sudjelovali uglavnom Srbi.

U izjavi novinarima danoj u četvrtak Dodik je otišao i korak dalje tvrdeći kako su "Srbi apsolutno dominirali u borbi protiv fašizma, a u tome je sudjelovao tek mali broj muslimana i Hrvata". "Bošnjaci se obilježavanjem 25. studenog pokušavaju iskupiti za grijehe iz drugog svjetskog rata, jer su masovno pripadali fašističkom pokretu", rekao je među ostalim Dodik.

"Dugo nisam čuo ništa gluplje od primjedbi koje dolaze iz RS-a na obilježavanje 25. studenog", komentirao je predsjedatelj Predsjedništva BiH Komšić dodajući kako u RS-u pokušavaju prisvojiti svu antifašističku tradiciju, a niječu 25. studenog kao blagdan kojim se obilježava prije svega ta borba.

Unatoč Dodikovu pozivu, veleposlanici akreditirani u BiH masovno su se odazvali primanju u Predsjedništvu BiH, a tamo je bio i Visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko.

"Tu su i svi europski veleposlanici. A kada je riječ o Uredu Visokog predstavnika (OHR), njegovo je Vijeće za provedbu mira (PIC) odlučilo da u BiH postoje tri praznika: 1. siječnja, 1. svibnja i 25. studenog", kazao je novinarima Inzko dodajući kako BiH treba biti ponosna na svoju antifašističku tradiciju te kako nema niti jednog razloga da se taj dan ne obilježava na teritoriju cijele države.

Komentirajući kontroverze oko 25. studenog, sarajevsko "Oslobođenje", tradicionalno ljevičarski orijentirano, u petak ipak upozorava kako taj problem ne smije biti jednoznačno promatran. "Ni jedni ni drugi ne polazimo od nas današnjih, od naših interesa danas i ovdje. Naš najveći interes je međusobno približavanje Srba, Hrvata i Bošnjaka u sadašnjoj, ratom podijeljenoj i unesrećenoj zemlji koja se ne može osloboditi tereta vlastite prošlosti jer su njene elite nesposobne prepoznati današnje interese svojih sunarodnjaka", konstatira se u komentaru sarajevskog lista uz poziv da se napokon postigne nov konsenzus oko zajednički prihvatljivih vrijednosti.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙