FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jemen: ubijeno petero prosvjednika

Autor: kgab
SANA, 24. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Najmanje pet osoba je ubijeno kada su naoružani napadači otvorili vatru na jemenske prosvjednike u središtu glavnoga grada Sane u četvrtak, izjavili su očevici i jedan bolnički dužnosnik, dan nakon što je predsjednik Ali Abdulah Saleh potpisao sporazum o prijenosu vlasti.

Očevici su rekli da su napadači zapucali na prosvjednike te da su najmanje četiri mrtva tijela prevezena u obližnju bolnicu, a bolnički dužnosnik je kazao da je poginulo ukupno pet osoba.

Predsjednik Saleh potpisao je dokument kojim predaje vlast u skladu s ugovorom koji je pripremilo Vijeće za suradnju u Perzijskom zaljevu. Po sporazumu, u zamjenu za imunitet od kaznenog progona, on u roku od trideset dana odlazi s dužnosti, a jemenski potpredsjednik Abdraba Mandur Hadi pregovarat će o prijenosu vlasti s oporbom i osnivanju vlade. Predsjedničke izbore trebao bi raspisati u roku od tri mjeseca.

Saleh je u srijedu potpisao sporazum o prijenosu vlasti iz četvrtog pokušaja. Prva tri puta izvukao se u posljednjem trenutku. Zbog toga u Jemenu ne prestaju neredi zbog kojih jača Al-Kaida u toj zemlji, u neposrednom susjedstvu Saudijske Arabije, glavnoga svjetskog proizvođača nafte.

Aktivisti koji se mjesecima nisu micali iz središta glavnoga grada Sane zahtijevali su Salehov odlazak nakon 33 godine vladavine.

"Vladine pristaše otvorili su vatru na prosvjednike s krovova zgrada, iz trgovina i automobila", rekao je jedan od očevidaca koji je ranjen u toj pucnjavi.

(Hina) xkga ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙