FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za četvrtak, 24. studenoga

Autor: mvra
ZAGREB, 23. studenog 2011. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za četvrtak, 24. studenoga.

ZAGREB - Suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu nastavit će se na zagrebačkom Županijskom sudu svjedočenjem bivšeg ministra vanjskih poslova Mate Granić, koji je na posljednjem ročištu izjavio da je sve poslove oko realizacije kredita s austrijskom Hypo bankom vodio njegov tadašnji zamjenik Sanader. Bivšem premijeru se sudi za ratno profiterstvo zbog uzimanja 3,6 milijuna kuna provizije od Hypo banke te za primanje 10 milijuna eura mita od čelnika mađarske naftne kompanije MOL kojemu je zauzvrat navodno omogućio preuzimanje upravljačkih prava u Ini (11 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5).

ZAGREB - Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije (HRT) raspravljat će o prijedlogu za imenovanje glavnih urednika Hrvatske televizije (HTV) i Hrvatskog radija (HR), a nakon razgovara s kandidatima pristupit će njihovom imenovanju tajnim glasanjem. Da bi kandidat bio izabran mora dobiti natpolovičnu podršku članova Vijeća, odnosno šest od jedanaest članova. Ako Vijeće ne izabere kandidata kojega je predložila Uprava, može samo predložiti kandidata, no on tada treba dvotrećinsku većinu, odnosno osam glasova članova Vijeća. Ako, pak, Vijeće ne predloži svog kandidata, donosi odluku o objavi ponovnog javnog natječaja za imenovanje glavnog urednika. Većina zaposlenika HRT-a prethodno je podržala Brunu Kovačevića kao kandidata Uprave za glavnog urednika HTV-a i Vladimira Kumbriju kao kandidata za glavnog urednika HR-a. (9,30 sati, HRT, Prisavlje 3).

ZAGREB - Transparency International (TI) i Transparency International Hrvatska (TIH) zajednički će predstaviti rezultate prvog istraživanja o transparentnosti financiranja redovnog rada političkih stranaka koje je provedeno u Albaniji, Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji i na Kosovu. Na predstavljanju rezultati nacionalnog istraživanja bit će predstavljeno u prisustvu predstavnika ogranaka TI-a iz svih pet uključenih zemalja (11 sati, Novinarski dom, Perkovčeva 2).

ZAGREB - Ženska soba - centar za seksualna prava održat će okrugli stol "Uvođenje prevencijskih programa protiv seksualnog nasilja u škole" u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Okrugli stol će okupiti brojne sudionice i sudionike iz javnog i civilnog sektora, tijela državne uprave i organizacija civilnog društva koje se bave preventivnim programima protiv nasilja među mladima, kao i nadležne institucije koje donose odluke u području odgoja i obrazovanja. Uz ostale u uvodnim govorima govorit će koordinatorica Ženske sobe Maja Mamula, saborska zastupnica i predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol i pročelnica Katedre za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite Vesna Jureša. Sudionici će upoznati širu javnost s kampanjom Vijeća Europe za zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom kako bi se potaknulo uvođenje sustavne edukacije o prevenciji seksualnog nasilja u srednje škole. Održavanje okruglog stola financijski su podržali Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i zagrebački gradski Ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. (12 sati, hotel Dubrovnik).

ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i zdravstvene udruge HUP-a organiziraju raspravu u kojoj će sudjelovati predstavnici HDZ-a, Kukuriku koalicije, HSS-a, HSP-a, HSLS-a, Hrvatskih laburista - stranke rada kako bi dali uvid u postojeće stanje i planirane smjernice za daljnji razvoj hrvatskog zdravstvenog sustava. HUP napominje kako je interes članova zdravstvenih udruga HUP-a, u predizborno vrijeme, čuti prijedloge i stavove političkih stranaka o smjeru zdravstvenih politika, strateškim odrednicama te prioritetima u reformama zdravstva u narednom razdoblju (11 sati, hotel Four Point Sheraton Panorama Zagreb, Trg K. Čosića 9).

KARLOVAC - Skup Kukuriku koalicije u Karlovcu, na kojem će biti predstavljeni kandidati za VII. izbornu jedinicu. Na skupu će govoriti predsjednik SDP-a Zoran Milanović, predsjednik HNS-a Radimir Čačić, predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić, predsjednik HSU-a Silvano Hrelja i prva na listi za VII. izbornu jedinicu Milanka Opačić (18 sati, na Trgu bana Josipa Jelačića u Karlovcu). Prije toga vođe Kukuriku koalicije predvođeni predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem, posjetit će Jastrebarsko gdje će obići tvrtku "TBS – Tvornica betonskih stupova d.o.o." kao i tvrtku ILSAD d.o.o. u Ozlju.

OSIJEK - Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) i nositelj stranačke liste u 4 izbornoj jedinici Daniel Srb na konferenciji za novinare u Osijeku predsavit će završne rezultate ankete "Prijatelji Europe protiv EU" ( prostorije HSP-a, Šamačka 9, 10,30 sati)

RIJEKA - Predstavljanje kandidata Hrvatskih laburista - stranke rada iz 8. izborne jedinice. Predstavljanju kandidata i druženju laburista s građanima nazočit će i predsjednik te strane Dragutin Lesar (10,30 sati, Korzo).

ZAGREB - Predsjednica Zagrebačke nezavisne liste (ZNL) Tatjana Holjevac predstavit će program Zagrebačke nezavisne liste za parlamentarne izbore 2011. godine. ZNL navodi da je veći dio programa okupljen oko četiri najvažnije teme za Hrvatsku a to su gospodarski razvoj, funkcioniranje sustava, obitelj, razvoj i upravljanje Zagrebom (12 sati, Ulica Baruna Trenka 7).

ROVINJ - Svečano otvaranje 4. Dana elektroničkih medija čiji su sudionici radijske postaje Hrvatske udruge radija i novina, TV postaje članice Nacionalnih udruga televizija i TV postaje članice udruge nakladnika. Tijekom trodnevnog zasjedanja sudionici će , uz ostalo, raspravljati o perspektivama razvoja radijske difuzije u Hrvatskoj, o Zakonu o elektroničkim medijima kao i o zakonskim preprekama kod elektroničkih medija (15 sati, hotel Lone).

ZAGREB - Dodjela godišnjih nagrada Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva "Škola prijatelj djece". Nagrade za najbolje volonterske inicijative svojih učenika dobit će pet osnovnih i tri srednje škole. Nagrade će uručiti Cvjetana Plavša Matić, upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva (11 sati, Muzej Mimiara).

ZAGREB - Nagrade hrvatskog glumišta u 26 kategorija za dramu, operu i balet tradicionalno će biti dodijeljene u Hrvatskom narodnom kazalištu (20 sati, HNK). Dobitnici Nagrada hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje za područje drame, odnosno opere su dramski umjetnik Zlatko Crnković i operna umjetnica Nada Puttar-Gold.

ZAGREB - Dodjela Nagrade Tito Strozzi mezzosopranistici Dubravki Šeparović Mušović za ulogu Kundry u operi "Parsifal" Richarda Wagnera, premijerno izvedenoj 26. ožujka 2006. (12 sati, foyer Hrvatskog narodnog kazališta).

FUŽINE - Otvaranje X. znanstvenog skupa Dani dr. Franje Račkoga, koji se održava 24. studenog u Fužinama i 25. studenog u Rijeci. Skup priređuju Zavod za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli, Udruga dr. Franjo Rački Fužine i Osnovna škola Ivanke Trohar Fužine (11 sati, Vijećnica Općine Fužine).

ZAGREB - Sveučilište u Zagrebu, Filozofski fakultet, Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj, Veleposlanstvo Francuske Republike u Hrvatskoj, Francuski institut u Zagrebu priređuju dvodnevni znanstveni kolokvij "Kako proučavati o izgrađivanju Europe u vrijeme integracije zemalja europskog jugoistoka? - Stajališta europskih povjesničara" (9,30 sati, Velika dvorana Sveučilišta u Zagrebu, Zvonimirova 8).

ZAGREB - Otvaranje dvodnevnog znanstvenog skupa "Stranka prava u hrvatskome političkom i kulturnom životu 1861.-1929. goddine". Sudionike će pozdraviti ravnateljica Hrvatskog instituta za povjest Jasne Turkalj. (9,30 sati, Hrvatski institut za povijest, Opatička 10).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

Ujutro: Neven Leskovar

Popodne: Srebrenka Parlov

Navečer: Jasna Nahtigal Lazarić

Telefon: 01/48-08-600

Telefaks: 01/48-08-822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xmvra ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙