FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovački ministar obrane smijenjen zbog prisluškivanja

Autor: dmus
BRATISLAVA, 22. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Slovačka premijerka Iveta Radičova smijenila je u utorak ministra obrane Lubomira Galka nakon što se otkrilo da je vojna obavještajna služba prisluškivala novinare, rekavši da je to kršenje demokratskih načela i pravne države.

Tabloid Novi Čas i protuvladin list Pravda u ponedjeljak su izvijestili da su ranije ove godine prisluškivani telefoni novinara Pravde i glavnog urednika televizijskog informativnog kanala TA3.

Taj je skandal podsjetio na sličnu situaciju 1990-ih godina kad su tajne službe špijunirale novinare za vladavine autoritarnog premijera Vladimira Mečiara.

Prisluškivanje su odobrli suci, kao što obvezuje zakon, ali je Radičova ustvrdila da bi svako prisluškivanje kojim se želi otkriti kriminalna djelatnost trebala provoditi policija, a ne vojna obavještajna služba.

"Prisluškivanje novinara, bilo u skladu sa zakonom ili ne, nespojivo je s temeljnim načelima pravne države i demokracije, koje su temelj ove vlade", rekla je Radičova novinarima nakon sastanka s razriješenim Galkom.

Nitko iz državnog vrha nije obznanio razloge prisluškivanja.

(Hina) xdam ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙