FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DIP odbacuje prigovor Alana Drešaja

Autor: spar
ZAGREB, 22. studenog 2011. (Hina) - Državno izborno povjerenstvo (DIP) Republike Hrvatske odbacilo je prigovor Alana Drešaja protiv prihvaćene kandidacijske liste za izbor zastupnika u Hrvatski sabor Hrvatske europske stranke – HES, nositeljice liste Naje Šebalj, u III. izbornoj jedinici, priopćeno je večeras iz DIP-a.

Kako se navodi u priopćenju "Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske, u sastavu Branko Hrvatin, dipl. iur., predsjednik, Jakob Miletić, dipl. iur., potpredsjednik, Jasna Guštek, dipl. iur., potpredsjednica, Zdravka Čufar Šarić, dipl. iur., potpredsjednica, Aleksandra Jozić-Ileković, dipl. iur., potpredsjednica, Davor Orlović, dipl. iur., član, Zorislav Ham, dipl. iur., član, Josip Vresk, dipl. iur., član i Janja Horvat Drobnjak, dipl. iur., članica, odlučujući o prigovoru Alana Drešaja iz Zagreba od 21. studenog 2011., protiv prihvaćene kandidacijske liste za izbor zastupnika u Hrvatski sabor Hrvatske europske stranke – HES, nositeljice liste Naje Šebalj, u III. izbornoj jedinici, na sjednici održanoj 22. studenog 2011., donijelo je Rješenje da se odbacuje prigovor".

"O b r a z l o ž e n j e:

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske zaprimilo je prigovor Alana Drešaja iz Zagreba od 21. studenog 2011. dostavljen elektronskom poštom 22. studenog 2011., protiv prihvaćene kandidacijske liste za izbor zastupnika u Hrvatski sabor Hrvatske europske stranke – HES, nositeljice liste Naje Šebalj, u III. izbornoj jedinici.

U prigovoru se navodi da se prigovor podnosi zbog nepravilnosti u postupku kandidiranja i „zbog odobravanja“ liste kandidata Hrvatske europske stranke za III. izbornu jedinicu. Prigovaratelj u osnovi ističe da je 20. studenog 2011. saznao da je naveden na kandidacijskoj listi za izbor zastupnika u Hrvatski sabor Hrvatske europske stranke kao kandidat pod rednim brojem 4., koja kandidatura je provedena bez njegovog znanja i odobravanja budući da on u toj stranci ni na koji način ne sudjeluje, nije njezin član, niti je upoznat s njezinim radom.

Prigovor se odbacuje kao nepravodoban.

Državno izborno povjerenstvo je na temelju članka 56. točke 7. u svezi članka 23. stavka 1. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor („Narodne novine“, broj 120/11 – pročišćeni tekst, u daljnjem tekstu: Zakon o izborima), 16. studenog 2011. prihvatilo pravovaljanom i objavilo na svojoj web stranici i na Hrvatskoj radioteleviziji predloženu listu Hrvatske europske stranke, nositeljice liste Naje Šebalj, u III. izbornoj jedinici, dok je lista i u svim dnevnim novinama u Republici Hrvatskoj objavljena 18. studenog 2011.

Zakonom o izborima u članku 98. stavku 1. propisano je da se prigovor zbog nepravilnosti u postupku kandidiranja za zastupnike u Hrvatski sabor podnosi Državnom izbornom povjerenstvu u roku od 48 sati od isteka dana kada je izvršena radnja na koju je stavljen prigovor.

Kako je Državno izborno povjerenstvo u smislu članka 23. stavka 1. Zakona o izborima predmetnu kandidacijsku listu objavilo na svojoj web stranici i na Hrvatskoj radioteleviziji 16. studenog 2011., a u svim dnevnim novinama 18. studenog 2011., s obzirom na navedene načine i vrijeme objave kandidacijske liste, rok za pravovremeno podnošenje prigovora istekao je sa 20. studenog 2011. u 24,00 sata.

Prigovor Alana Drešaja je zaprimljen u Državnom izbornom povjerenstvu 22. studenog 2011., odnosno nakon isteka roka iz članka 98. stavka 1. Zakona o izborima, zbog čega je na temelju članka 98. stavka 2. Zakona o izborima, prigovor odbačen kao nepravovremen", stoji u Rješenju kojeg je potpisao predsjednik DIP-a Branko Hrvatin, dipl.iur.

"POUKA O PRAVNOM LIJEKU:

Protiv ovog rješenja podnositelj prijedloga ima pravo žalbe Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Žalba se podnosi Ustavnom sudu Republike Hrvatske u roku 48 sati, računajući od dana dostave pobijanog rješenja, putem Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske, Zagreb, Visoka 15.

DOSTAVITI:

1. Alan Drešaj, Zagreb, Kneza Višeslava 1".

(Hina) xpp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙