FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rumunjski gradonačelnik štrajka glađu zbog vlade

Autor: vmrs
BUKUREŠT, 22. studenoga 2011. (Hina/Reuters) - Gradonačelnik rumunjskoga gradića Brada počeo je štrajk glađu u znak prosvjeda protiv odluke da se u sklopu vladinih mjera štednje smanje subvencije za grijanje.

Gradonačelnik Florin Cazacu kaže da se deset tisuća stanovnika tog gradića u središnjoj Rumunjskoj smrzava kod kuće jer njegova gradska uprava nema tri milijuna leja, što je nešto više od pet milijuna kuna, iz državnog proračuna da kupi gorivo za zimu.

"Ljudi trpe hladnoću i zato sam počeo ovaj prosvjed", rekao je za Reuters. "Prisegnuo sam... da ću činiti sve što je u mojoj moći za stanovnike".

Zadnjih godina režima komunističkoga vođe Nicolaea Ceausescua grijanje je u Rumunjskoj često isključivano jer je vlast takvih uštedama isplaćivala rumunjski vanjski dug.

Rumunji su to trpjeli do Ceausescuova pada 1989. Odonda je životni standard znatno narastao, ali zime su i dalje problem za mnoge.

Rumunjska je Međunarodnome monetarnom fondu obećala liberalizaciju tržišta plina i električne energije, povećanje cijene i prestanak davanja državnih subvencija za centralno grijanje.

(Hina) xvm ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙