FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

wpd o financiranju 45 milijuna eura vrijednog projekta vjetroelektrana Ponikve

Autor: nbrc
ZAGREB/BREMEN, 22. studenog 2011. (Hina) - Investitor u projekt vjetroelektrana Ponikve na Pelješcu, njemačka tvrtka wpd objavila je da je sklopila ugovor o financiranju tog 45 milijuna eura vrijednog projekta, a financirat će ga u suradnji s KfW IPEX bankom i fondovima iz KfW-ovog programa za obnovljive izvore energije.

Vjetropark Ponikve treći je projekt wpd-a u Hrvatskoj, a nakon što je izgradila dvije vjetroelektrane u blizini Šibenika, Trtar-Krtolin i Orlice.

Na lokaciji Ponikve, na Pelješcu, wpd će postaviti devet Enercon-ovih E-70 turbina klase 2,3 megavata (MW) i visine 64 metra te sedam turbina istog tipa, ali visine 85 metara, navodi se u priopćenju koje je wpd objavio na svojim internet stranicama.

Planirana snaga vjetroparka Ponikve je 34 MW.

Dozvole za spajanje na elektroenergetsku mrežu trebale bi biti osigurane uskoro, pa bi vjetroelektrane odmah po završetku, kako se navodi u priopćenju, mogle opskrbljivati oko 60.000 kućanstava 'zelenom' energijom.

"Prije dva tjedna započeli su radovi na postavljanju temelja, dok će turbine biti na mjestu već u proljeće sljedeće godine, a spajanje na elektroenergetsku mrežu očekujemo u jesen 2012. Uvjereni smo kako ćemo uspjeti dobiti sva potrebna odobrenja u kratkom roku te na taj način započeti s radom elektrane do kraja iduće godine", izjavio je predsjednik Uprave wpd-a Hartmut Broesamle.

Kako bi osigurao optimalan i nesmetan rad s Enerconom je sklopljen 15-godišnji ugovor za održavanje objekta.

Tvrtka wpd je operator i developer vjetroparkova i djeluje u više od 20 zemalja svijeta.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙