FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Staljinov unuk tuži Dumu

Autor: vmrs
ZAGREB, 22. studenog 2011. (Hina) - Unuk Josifa Visarionoviča Staljina, Jevgenij Džugašvili podnio je novu tužbu zbog klevete, ovaj put protiv donjega doma ruskoga parlamenta, i traži povlačenje izjave o Staljinovoj umiješanosti u masakr u Katynskoj šumi, objavio je njegov odvjetnik.

Džugašvili je već izgubio nekoliko sličnih tužba protiv ruskih medija, piše Ria Novosti. Više od dvadeset tisuća poljskih časnika, policajaca i civila zarobljenih 1939. kad su Sovjetski Savez i nacistička Njemačka dijelili Poljsku, pogubila je sovjetska tajna policija NKVD u Katynskoj šumi kraj ruskoga grada Smolenska na zapadu zemlje.

U deklaraciji ruske Državne Dume o tom događaju stoji i kleveta Staljina, tvrdi Džugašvili i u tužbi podnesenoj u ponedjeljak zahtijeva da se povuče rečenica: "Katynski zločin proveden je uz izravnu zapovijed Staljina i drugih sovjetskih čelnika".

Prije je Staljinov unuk već tužio Dumu i tražio da zastupnici plate sto milijuna rubalja, što je oko 18 milijuna kuna, što je sud odbio.

Ovaj put njegov odvjetnik Sergej Strinov kaže kako tužitelj traži samo povlačenje te tvrdnje bez financijske naknade. Saslušanje je zakazano za 28. studenoga na moskovskome sudu.

Sovjetski Savez uvijek je tvrdio da su za Katynski masakr krivi nacisti, te da se dogodio 1941. kad je to područje bilo u njemačkim rukama. No sovjetski je čelnik Mihail Gorbačov i službeno 1990. priznao da se pokolj dogodio oko 1940. te da su ga izveli pripadnici NKVD-a.

Devedesetih je Rusija Poljskoj predala dokumente iz tajnoga spisa br. 1 prema kojima je krivnja za masakr isključivo sovjetska. U studenome prošle godine donji dom ruskoga parlamenta prihvatio je deklaraciju kojom katynski zločin priznaje kao djelo Staljinova režima.

U listopadu ove godine Jevgenij Džugašvili podnio je tužbu za klevetu protiv Vladimira Poznera, voditelja na ruskoj televiziji koji i dalje tvrdi da je Staljin odobrio ubojstvo tisuća poljskih ratnih zarobljenika u Katynu.

(Hina) xvm ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙