FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran: Nove međunarodne sankcije su uzaludne

Autor: vrad
TEHERAN, 22. studenog 2011. (Hina/AFP) - Iran osuđuje nove gospodarske sankcije koje su mu odlučili uvesti Sjedinjene Države, Velika Britanija i druge zapadne zemlje zbog njegova spornog nuklearnog programa i ocjenjuje ih "uzaludnima", rekao je u utorak glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova.

"Te odluke idu u smjeru neprijateljstva tih zemalja prema našem narodu. Njih treba osuditi, one su uzaludne", rekao je Ramin Mehmanparast na tjednoj tiskovnoj konferenciji.

"Djelovanje nekih zapadnih zemalja, napose SAD-a i Velike Britanije protiv našeg naroda je uzaludno (...). Poznato je da je obim naše trgovine s Velikom Britanijom i SAD-om na najnižoj razini dosad. Zadnjih godina smo odlučili smanjiti trgovinu s tim dvjema zemljama i povećati je s drugima", kazao je.

"Takve odluke više sliče na propagandu i psihološki rat (...). Svi znamo da je u prvim mjesecima iranske godine (počinje u ožujku) obim naše trgovine s inozemstvom porastao za 36 posto" u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dodao je.

Washington je u ponedjeljak najavio nove sankcije Iranu koje osobito pogađaju bankarski i naftni sektor i pozvao je na oprez sve zemlje koje trguju s Teheranom.

Sankcije su najavljene nakon nedavnog izvješća Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja sve više sumnja u "moguću vojnu namjenu" iranskog nuklearnog programa.

(Hina) xvrad ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙