FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bruxelles: Srbija i Kosovo nastavili dijalog

Autor: svuk
BRUXELLES, 21. studenog 2011.(Hina) - Srbija i Kosovo nastavili su u ponedjeljak popodne u Bruxellesu dijalog koji se vodi pod okriljem Europske unije s ciljem normalizacije odnosa, a koji je bio prekinut od početka rujna.

Na zadnjem, šestom krugu pregovora početkom rujna postignut je dogovor o carinskim pečatima i katastru, a nakon toga pregovori su prekinuti zbog napetosti na sjeveru Kosova.

Kosovski Srbi ne pristaju da kosovske vlasti nadziru granične prijelaze Jarinje i Brnjak, koje Beograd naziva administrativnim prijelazima. Prema pisanju kosovskih medija, sada će se razgovarati o zajedničkom nadzoru na graničnim prijelazima između Kosova i Srbije, što bi uključivalo zajedničke djelovanje policije i carinika Kosova, Srbije i Eulexa, čemu se kosovski Srbi protive.

Potpredsjednica kosovske vlade Edita Tahiri izjavila je prije početka sastanka da je rješenje za nadzor prijelaza moguće samo u okviru "integriranog upravljanja granicama", što znači i priznanje kosovske državnosti.

S druge strane, vođa srbijanskog izaslanstva Borislav Stefanović izjavio je da će predložiti nekoliko modaliteta za rješavanje tih pitanja, ističući kako se nada da će se Priština odmaknuti od svojih stajališta koji su usmjereni na potvrđivanje državnosti, jer "se tu ne potvrđuje ničija državnost".

Na sastanku će se razgovorati i o pitanju priznavanja sveučilišnih diploma, električnoj energiji i telekomunikacijama.

Dijalog će se, uz posredovanje EU-a nastaviti i u utorak.

Srbija očekuje da će u prosincu dobiti status kandidata, što je preporučila i Europska komisija, ali pretpostavka za to je nastavak dijaloga s Kosovom. Odluku o kandidatskom statusu jednoglasno donose šefovi država ili vlada zemalja članica EU-a, a za sada te jednoglasnosti još nema.

(Hina) xsv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙