FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za petak, 18. listopada

Autor: mcur
ZAGREB, 18. studenog 2011. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska, za petak, 18. studenoga:

VUKOVAR - U spomen na 18. studenoga 1991. godine, kada je nakon tromjesečnog otpora slomljen otpor oko 1.800 hrvatskih branitelja Vukovara, u tome će se gradu nizom komemorativnih programa obilježiti 20. obljetnica stradanja Vukovara i njegovih građana u Domovinskom ratu. Od 1999. godine taj dan se odlukom Hrvatskoga sabora obilježava kao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. Središnji program, nazvan "Hrabri ljudi", što je i geslo ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, započet će u 10 sati u dvorištu vukovarske Opće županijske bolnice. Programu će nazočiti predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednica Vlade Jadranka Kosor i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić.

Nakon programa, (u 10,30 sati) sudionici obilježavanja će u Koloni sjećanja krenuti gradskim ulicama prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata na kojem će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće (12,30 sati). Molitvu za poginule i nestale u Domovinskom ratu predvodit će đakovačko – osječki nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) mons. Marin Srakić. U 13 sati svetu misu na groblju će predvoditi nadbiskup vrhbosanski i kardinal Vinko Puljić.

U 16 sati na Bogdanovačkoj cesti održat će se svečanost polaganja temeljnog kamena za Dom Udruge ratnika hrvatskog obrambenog rata, a u 18 sati na Dunavu uz Dvorac Eltz održat će se program "Svjetlosna rijeka sjećanja".

Bitka za Vukovar, u kojoj su, po podacima vukovarske bolnice, do sloma obrane grada 18. studenoga 1991. ubijena ili poginula 1.624 branitelja i civila te ranjeno njih više od 2.500, počela je 25. kolovoza, kada su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na Vukovar. Opkoljeni grad branilo je oko 1.800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu Hrvatske vojske. Obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine. U srpske koncentracijske logore, nakon sloma obrane grada, odvedeno je više od sedam tisuća zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata nalazi se još 306 hrvatskih branitelja i civila s vukovarskog područja.

ŠKABRNJA - Središnja komemorativna svečanost u povodu 20. obljetnice stradanja mještana i branitelja Škabrnje održat će se na Trgu dr. Franje Tuđmana (14,30 sati). Na središnjoj komemorativnoj svečanosti okupljenima će se obratiti hrvatski predsjednik Ivo Josipović (u 14,50 sati). U 15,45 sati predsjednik će položiti vijenac kod Centralnog križa i Spomen obilježja za poginule u Domovinskm ratu, a u 17,20 sati susrest će se s djecom poginulih branitelja (zgrada općine). Obilježavanju obljetnice nazočit će izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića, potpredsjednik Sabora Josip Friščić. Nakon komemoracije, ispred župne crkve započinje hod u Koloni sjećanja do groblja sv. Luke u Škabrnji, gdje će kod Središnjeg križa brojna izaslanstva i udruge položiti cvijeće i zapaliti svijeće.

Prije središnje komemorativne svečanosti na mjestu masovne grobnice, na spomenik će biti položeni vijenci i zapaljene svijeće. Zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodit će misu zadušnica u 11 sati u mjesnoj crkvi Blažene Djevice Marije, nakon koje će u kripti crkve biti prikazan dokumentarni film BBC-a "Dom zauvijek", koji sadrži svjedočanstva ljudi stradalih u Domovinskom ratu iz Vukovara, Škabrnje, Zadra, Dubrovnika i drugih gradova.

Prvi dan srpske okupacije 18. studenog 1991. godine ubijena su 43 škabrnjska civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana. Tijekom višegodišnje okupacije sve do oslobođenja u "Oluji" 1995. broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava. U Škabrnji nema nijedne obitelji u kojoj netko od najmilijih nije stradao.

ZAGREB - Suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu nastavit će se svjedočenjem bivšeg ministra vanjskih poslova Mate Granića. Sanadera se tereti za uzimanje 3,6 milijuna kuna provizije od austrijske Hypo banke te primanje 10 milijuna eura mita od mađarskog MOL-a kojemu je, prema tvrdnjama tužiteljstva, zauzvrat omogućio stjecanje većinskih upravljačkih prava u Ini (9,30 sati, Županijski sud u Zagrebu, Zrinjevac 5)

ZAGREB - Hrvatski autoklub će na konferenciji za novinare najaviti preventivno-sigurnosnu akciju "Dani tehničke ispravnosti vozila" koja će se provesti od 21. do 26. studenoga u svim stanicama za tehničke preglede u Hrvatskoj. Besplatni preventivni tehnički pregledi omogućit će vozačima uvid u stanje tehničke ispravnosti vozila (11 sati, prostorije Hrvatskog autokluba, Avenija Dubrovnik 44).

ZAGREB - Društvo arhitekata Zagreba otvorit će skup pod nazivom "Think Space Nekonferencija" na kome će sudionici i šira publika imati priliku propitati ulogu arhitekture u svijetu s naglaskom na prostor. Ciklus od četiri međunarodna konceptualna natječaja u okviru "Think Space programa" bit će zaključen u sklopu te, prve, "Think Space Nekonferencije", navode organizatori. Prisustvovat će joj kustosica Eva Franch i žiratori Francois Roche i Hrvoje Njirić, autori nagrađenih radova (13 sati, Kuća Lauba, Prilaz baruna Filipovića 23 a).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

prijepodne - Jasna Nahtigal Lazarić

poslijepodne - Milka Ćurković

navečer - Mate Kovačević

telefon: 01/48 08 600

telefaks: 01/48 08 822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xbma yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙