FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Posselt (CSU): Hrvatska u finišu

Autor: sdje
ZAGREB, 17. studenog 2011. (Hina) - Odbor za vanjsku politiku Europskog parlamenta poslao je jasan signal da je Hrvatska ispunila svoju domaću zadaću, ocijenio je u četvrtak europski zastupnik i vanjskopolitički povjerenik bavarske kršćansko-socijalne stranke CSU Bernd Posselt, ističući kako je Hrvatska u finišu.

Neslužbeni izvjestitelj frakcije europskih pučkih stranaka u EP-u za pitanje hrvatskog pristupa EU, Posselt je komentirao odluku vanjskopolitičkog odbora EP-a, donesenu u četvrtak, kojom se daje zeleno svjetlo Parlamentu da 30. studenog ili 1. prosinca usvoji pravno obvezujuću suglasnost s hrvatskim pristupom.

U priopćenju iz Posseltova ureda podsjeća se kako su prije 20 godina, 18. studenoga 1991., "jugoslavensko-srbijanske jedinice u sklopu agresivnog rata, koji je započeo Beograd i koji je oduzeo život ili domovinu stotinama tisuća ljudi, razorile Vukovar, barokni grad u istočnoj Hrvatskoj, koji je dotad cvjetao poput Europe u malom, bogat različitim kulturama i nacionalnostima".

Nakon što se 18 godina zalagao u Europskom parlamentu za pristup Hrvatske, Posselt je naglasio kako je to "veličanstven znak da je upravo na taj dan sjećanja otvoren put da se EU uskoro proširi i na regiju oko Vukovara".

Hrvatska, ističe Posselt, nije samo "poduzela izvanredne reformske napore kako bi ispunila sve kriterije za pristup EU, nego je i prevladala sve umjetne barijere koje su bacane na put te skroz na skroz europske zemlje". Sada je na Europskoj uniji da održi svoja obećanja, smatra Posselt utvrđujući završno kako će "Hrvatska sa svojom oglednom politikom prema manjinama i svojom učvršćenom demokracijom bitno pridonijeti stabilizaciji čitave regije".

(Hina) xsd ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙