FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izravna ulaganja u Kinu porasla 16 posto od siječnja do kraja listopada

Autor: mpuk
PEKING, 16. studenog 2011. (Hina/AFP) - Izravna inozemna ulaganja u Kinu porasla su u desetomjesečnom razdoblju zaključno s krajem listopada gotovo 16 posto, zahvaljujući azijskim ulagačima, budući da se zapadne zemlje bore s gospodarskim teškoćama, pokazali su službeni podaci objavljeni u srijedu.

Kina je privukla ukupno 95,01 milijardu dolara izravnih inozemnih ulaganja u razdoblju od siječnja do kraja listopada, što je 15,86 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. U prva tri tromjesečja stopa njihova rasta iznosila je 16,6 posto.

U listopadu vrijednost ulaganja iznosila je 8,33 milijarde dolara, što je 8,75 posto više nego u prošlogodišnjem listopadu, kazao je novinarima glasnogovornik ministarstva trgovine Shen Danyang.

U rujnu njihova vrijednosti iznosila je 9,05 milijardi dolara.

Ulaganja iz azijskih zemalja nastavila su rasti "po visokim stopama" i iznosila su 81,9 milijardi dolara u razdoblju od siječnja do kraja listopada. Predvodi Japan s godišnjom stopom rasta ulaganja od 65,5 posto, kazao je.

Američka ulaganja smanjila su se pak za 18,13 posto, na 2,6 milijardi dolara, dok su ulaganja iz EU-a povećana za samo 1,05 posto, na 5,5 milijardi dolara.

Shen je također naglasio da s obzirom na usporavanje aktivnosti u Sjedinjenim Državama i Europi, ključnim kupcima kineske robe, očekuje slabe rezultate kineskog izvoza u narednim mjesecima, ukazujući na slabu potražnju, pojačani protekcionizam i veće troškove unutar same Kine.

Očekuje se da će kineski trgovinski višak ove godine iznositi oko 150 milijardi dolara, što bi bilo 30 milijardi dolara manje nego prošle godine, rekao je.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙