FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga D. Runtića "Vukovar i istočno bojište"

Autor: mkov
ZAGREB, 14. studenog 2011. (Hina) - Treća knjiga iz troknjižja novinara Davora Runtića "Vukovar i istočno bojište" predstavljena je večeras u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara u Novinarskom domu u Zagrebu.

O knjizi su govorili vukovarski branitelji Dragutin Špac, Marko Novak i Gordan Kiš te autor knjige Davor Runtić.

Govoreći o zadnjim danima obrane grada Vukovara Špac je podsjetio na obrambenu ulogu postrojbe varaždinske policije u bitci za Vukovar.

Podsjetio je kako se nakon probijanja bojišnice na Borovskoj cesti 20. studenog 1991. predalo oko 3800 ljudi, koji su se sklonili u borovsku tvornicu, te 750 hrvatskih branitelja. "Nakon toga sam završio u logoru u Nišu," rekao je dodavši kako je tamo izgubio 40 kilograma te se vratio natrag u Hrvatsku sa 70 čireva na tijelu.

Mladen Novak je podsjetio kako je nakon predaje završio u logoru Stajićevo, a potom i u samici u Srijemskoj Mitrovici, gdje su mu batinanjem slomili nos i šest rebara.

"U Mitrovici je sa mnom, također u samici, bio i moj zapovjednik Goran Šipuš", napomenuo je dodavši kako su on i njegova supruga bili istinki vukovarski junaci.

Istaknuo je kako se Jasna Šipuš uspjela izvući s kolonom civila iz Vukovara te dodao kako su ona i muž preminuli poslije rata.

Gordan Kiš je podsjetio na svoju odluku da će se umjesto predaje rađe probijati do Vinkovaca. "Otac mi je bio jedan od zapovjednika, brat zarobljen, a mati je čekala u podrumu pa sam umjesto predaje izabrao proboj", rekao je dodavši kako je nakon probijanja kroz srpske redove 23. studenoga došao u Vinkovce.

Runtić je istaknuo kako njegova knjiga govori o deset zadnjih dana obrane Vukovara. "U knjizi je opisan civilni i vojni život", rekao je ocjenivši kako u likvidaciji vukovarskih zarobljenika nije bila riječ o stihiji, nego sustavu. Po Runtićevim riječima zločine su organizirano poradi osvete počinili pripadnici JNA.

Knjiga "Vukovar i istočno bojište" objavljena je u vlastitoj nakladi.

Davor Runtić je do Domovinskog rata bio poznat kao profesionalni slikar, koji je priredio gotovo stotinu samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Rođen je 1941. godine u Splitu, no od djetinjstva živi u Slavoniji. Bio je ratni dopisnik Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina). Ovo mu je 33. knjiga o Domovinskom ratu.

(Hina) xmkov yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙