FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pejčinović Burić s izaslanstvom francuskog Senata

Autor: kgab
ZAGREB, 14. studenog 2011. (Hina) - Voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a i voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH–EU Marija Pejčinović Burić primila je u ponedjeljak izaslanstvo Odbora za europske poslove francuskog Senata predvođeno predsjednikom Odbora Simonom Sutourom, priopćila je saborska Služba za odnose s javnošću.

Nakon uvodnog predstavljanja članova izaslanstva Senata, Pejčinović Burić je istaknula da su oni posjetili Hrvatsku u povijesnom trenutku za zemlju, pred potpisivanje Pristupnog ugovora s Europskom unijom, ali i pred predstojeće parlamentarne izbore. Dodala je da Hrvatsku očekuje i vrlo važan referendum o pristupanju Uniji.

"Prema itinereru očekujemo da će 1. prosinca Europski parlament dati suglasnost za pristup Hrvatske Europskoj uniji, 9. prosinca potpisat ćemo Ugovor, a negdje početkom veljače održati referendum za pristup Uniji", istaknula je Pejčinović Burić. Također je naglasila da se referendum mora održati što ranije budući da Ugovor mora ratificirati Hrvatski sabor, a potom i svih 27 članica.

Na pitanje o reformama Pejčinović Burić je rekla da su dvije najvažnije reforme koje treba završiti reforme pravosuđa i javne uprave. Pravosudnoj je pravni okvir završen no slijedi provedba te imenovanje sudaca po novom zakonu, a mora se završiti i reforma javne uprave njezinom potpunom depolitizacijom, kazala je.

Članovi francuskog Senata su su istaknuli da je Hrvatska najbolje pripremljen kandidat za članstvo i već odavno dio Europe, dodavši kako su hrvatski pregovori bili iscrpljujuća i teška bitka.

Pejčinović Burić i članovi francuskog izaslanstva složili su se da je daljnje širenje Unije najbolje jamstvo mira i stabilnosti. Predstavnici Senata su najavili da će po povratku u Francusku donijeti prijedlog rezolucije kojom se ističe da je članstvo RH u EU od izuzetne važnosti za sigurnost i stabilnost jugoistočne Europe.

Pejčinović Burić je ponovila da će Republika Hrvatska aktivno pomagati zemljama u okruženju tijekom njihovog puta prema EU.

U razgovoru je bilo riječi i o slobodi i pluralizmu medija, ženskim pravima te zastupljenosti žena u politici, a razgovaralo se i o trenutačnoj gospodarskoj i monetarnoj krizi u EU, stoji u priopćenju.

(Hina) xpp/xkga ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙