FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 14. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 15,30 sati :

ZAGREB - Kukuriku koalicija, predvođena čelnicima SDP-a, HNS-a, HSU-a i IDS-a, predala je kandidacijske liste za predstojeće parlamentarne izbore danas nešto prije podneva, a njezin čelnik Zoran Milanović izjavio je kako očekuje civiliziraniju izbornu kampanju od dosadašnje te da je glavni zadatak Kukuriku koalicije vratiti ljudima vjeru u politiku i institucije. "Ključna riječ ove kampanje je povjerenje. Ljudima je ubijena vjera u politiku i institucije, tu vjeru moramo vratiti i to je naš glavni zadatak", izjavio je Milanović novinarima nakon predaje lista. Istaknuo je da će se koalicija do zadnjeg trenutaka morati boriti za povjerenje građana. "Ankete su orijentacija. Doduše, one mogu biti orijentacija kao šibice ili kao svjetionik. Mi vjerujemo da su naše svjetioničke prirode, ali želim još jednom naglasiti i to stalno govorimo - ne da ništa nije gotovo, nego izbori su još tjednima pred nama", kazao je Milanović. Upitan kakvu kampanju očekuje rekao je kako kampanja realno traje već tjednima te da u preostala dva tjedna očekuje civiliziraniju kampanju od dosadašnje. Novinare su zanimali i komentari čelnika Kukuriku koalicije na prometnu nesreću koju je pijan proteklog vikenda izazvao HNS-ovac i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i hoće li on zbog toga snositi posljedice. Predsjednik SDP-a rekao je kako za takvo ponašanje nema razumijevanja ni opravdanja, ali odluku o tome prepušta kolegama iz HNS-a. "Ukoliko budem predsjednik Vlade takvo ponašanje ni na kojoj razini ni od koga neću tolerirati i za njega imati razumijevanja. To vrijedi za sve", bio je kategoričan Milanović. Predsjednik HNS-a Radimir Čačić, kojeg inače očekuje suđenje zbog prometne nesreće u Mađarskoj, složio se s Milanovićem. "Takvo ponašanje se ne može tolerirati. Ovo je jedna nedopustiva pogreška koju si gradonačelnik jednog grada, i ne samo on, ne smije dopustiti", kaže Čačić.

ZAGREB - Prilikom predaje kandidacijskih lista danas poslijepodne u Državnom izbornom povjerenstvu, predsjednik HSLS-a Darinko Kosor izjavio je kako je siguran da će njegova stranka nakon parlamentarnih izbora imati svoj Klub zastupnika, a o broju zastupničkih mandata odlučit će građani. HSLS izlazi na izbore u svih dvanaest izbornih jedinica, a u dvanestoj, u kojoj se biraju predstavnici nacionalnih manjina, natjecat će se za predstavnika romske nacionalne manjine."Očekujemo dobar rezultat. Nećemo se razbacivati kao druge stranke s 15, 20 mandata ali siguran sam da ćemo osvojiti puno više od nekih koji danas govore o velikom broju mandata, izjavio je Kosor koji je nositelj HSLS-a u osam izbornih jedinica. Nositelj u prvoj bit će Velimir Srića, u devetoj Dražen Budiša, u jedanestoj u kojoj dijaspora bira svoje predstavnike Franjo Zeljko, a u dvanaestoj Bajro Bajrić, predstavnik romske manjine. Kosor smatra da bi prednost HSLS-a na izborima mogla biti to što je ta stranka, kako je rekao, jedina izašla s gospodarskim programom dok su sve druge stranke napravile izborne programe, odnosno obećanja za koja same znaju da ih neće ostvariti nakon izbora.

Darinko Kosor rekao je da će s novom saborskom većinom surađivati samo ako bude spremna na reforme i provedbu mjera gospodarskog oporavka.

ZAGREB - Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) podnijela je danas žalbu na blokadu zgrade središnjice stranke na Trgu žrtava fašizma i od Vrhovnog suda zatražila ukidanje te privremene mjere, doznaje se od branitelja HDZ-a Vladimira Gredelja. Odvjetnik Gredelj u žalbi koju će rješavati jedan od sudaca Vrhovnog suda, ističe da je zgrada središnjice stečena legalno prije 2003. pa ni "teoretski nije mogla biti financirana sredstvima iz 'crnih fondova'". "Žalba se temelji na činjenici kako pobijanim rješenjem, čije se donošenje opravdava nalogom USKOK-a kojim je istraga o tzv. crnim fondovima proširena i na HDZ, nije utvrđeno niti obrazloženo postojanje osnova sumnje da su ukupna sredstva, prihodi i imovina HDZ-a stečeni kao imovinska korist od kaznenog djela, a posebno da bi nekretnina nad kojom je određena privremena mjera bila stečena kao imovinska korist od kaznenog djela", stoji u Gredeljevoj izjavi za javnost. Naglašava kako, štoviše, u pobijanom rješenju nije utvrđena niti osnova sumnje da bi i nakon 2003. bilo koji dio sredstava iz "crnih fondova" završio u imovini HDZ-a, već bi se ta sredstva eventualno mogla nalaziti u imovini onih osoba kojima su se vršile isplate iz "crnih fondova", a i to, kaže, tek treba utvrditi provođenjem istrage. "Kako je nesumnjivo da je HDZ prije 2003. zakonito stjecao svoju imovinu (kroz prihode iz proračuna, članarine, donacije i slično), a nije jasno koji bi to dio imovine HDZ-a nakon 2003. godine bio stečen nezakonito, to držimo da je privremena mjera neosnovana", kaže se u izjavi koju je Gredelj uputio medijima. Na to su se, kako je objasnio Hini, odlučili zbog transparentnosti rada stranke, što je, kaže, dio šire strategije novog vođenja HDZ-a pod vodstvom predsjednice stranke Jadranke Kosor. Od glasnogovornika zagrebačkog Županijskog suda Krešimira Devčića doznaje se da će sutkinja istrage Erna Dražančić žalbu i spis proslijediti Vrhovnom sudu. Jedan od sudaca tog suda odlučivat će o HDZ-ovoj žalbi, a po Devčićevim riječima, ne postoji rok u kojemu se žalba mora rješiti. Gredelj je uvjeren da će odluka zbog velikog značaja i interesa javnosti biti brzo donesena.

TROGIR - Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, predvodeći danas misno slavlje u Trogiru u sklopu proslave 900. obljetnice smrti svetog Ivana Trogirskog, upozorio je kako pojedini crkveni službenici svojim necrkvenim postupcima „ranjavaju“ Crkvu, te je pozvao da se u prevladavanju nesuglasja učimo od sv. Ivana Trogirskog. „Za Crkvu je veoma bolno iskusiti kako pojedini crkveni službenici, zaboravljajući i napuštajući svoj pravi poziv, posežu za sredstvima koja nisu crkvena, navodno tražeći opće dobro“, istaknuo je kardinal Bozanić u propovijedi u trogirskoj katedrali. Zato je pozvao na jedinstvo i zajedništvo te odbacivanje sebičnosti i oholosti. „Nažalost, kadgod su crkveni ljudi posegnuli za primamljivim ponudama političke moći i medijske popularnosti, pretvorili su mirisne i rodne voćnjake u pustinju“, naglasio je kardinal Bozanić. Također je istaknu kako nas hrvatska povijest uči da je sve čime se unosilo nejedinstvo među vjernike i narod, „urodilo tragedijom“. „Prvi cilj neprijatelja nedvojbeno je narušiti jedinstvo pastira, poljuljati povjerenje i slogu vjernika i zajedništvo naroda“, rekao je Bozanić. U tom je kontekstu podsjetio kako je i sv. Ivan Trogirski, koji je kao biskup službovao od 1064. do 1111. godine, također živio u „zahtjevno vrijeme za Crkvu i hrvatsku državu“, vrijeme tako potrebne obnove, kada su prijetile svađe, podjele i nesloge, pokušaji da se u Crkvu uvuče „logika svjetovnog vladanja i da se nju udalji od njene naravi i poslanja“. „U raznim se napetostima, često izazvanim nehrvatskim političkim težnjama, biskup Ivan (Trogirski) zalagao za mir i posredovanje u pomirenju među zavađenima, čuvajući osobito ljudske živote i zalažući se za pravednost“, kazao je kardinal Bozanić. Istaknuo je kako se i u današnjim okolnostima mogu prepoznati slični izazovi pred kojima se našao i sv. Ivan (Trogirski). "Ponekad smo skloni sebično promatrati samo svoje poteškoće; zaboraviti da je Crkva tijekom svoje povijesti sačuvala iskustva od kojih trebamo učiti“, rekao je Bozanić.

VUKOVAR - Izložba novinskih članaka o Vukovaru, objavljenih u hrvatskim i stranim novinama u razdoblju od 1991. do 1996. godine, "Vukovar u tiskanim medijima 1991.-1996." autorice Alenke Mirković-Nađ, otvorena je danas u Hrvatskom domu u Vukovaru u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine. Izložba obuhvaća dio od ukupno oko tri tisuće novinskih članaka objavljenih o Vukovaru tijekom i nakon agresije te okupacije toga grada, a koji čine dio fundusa Muzejskog multimedijskog odjela Domovinskog rata, smještenog u vukovarskoj vojarni, istaknula je autorica Alenka Mirković-Nađ. Prema njezinim riječima, izložba je materijalni podsjetnik i dokaz da su Vukovar i Vukovarci, koji su se 1991. godine osjećali zaboravljeni i napušteni od svijeta, u isto vrijeme bili i ostali u medijskom fokusu hrvatske i inozemne javnosti. Direktorica zagrebačke tvrtke PressCut, koja je prikupljala i obrađivala novinske tekstove koji su do 1996. godine izlazili o Vukovaru, Jaminska Garaj Golubiček ocijenila je kako je ovom izložbom Vukovar ponovno pokazao hrabrost i dosljednost te da se ne boji medijskih svjedočanstava. Izložba će u Hrvatskom domu biti otvorena tijekom iduća dva tjedna. Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine održava se od 11. do 20. studenoga pod geslom "Hrabri ljudi".

OSIJEK - Belomanastirski gradski odbor HDZ-a danas je najoštrije osudio nedavni izgred na svečanoj sjednici gradskoga vijeća, kad su dvojica građana verbalno napala potpredsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa te smatra kako je to bio neciviliziran, barbarski, ispad dvojice pojedinaca koji su nepozvani došli na sjednicu. Potpredsjednik GO HDZ-a i predsjednik gradskog vijeća Davorin Bubalović rekao je na konferenciji za novinare kako su tim činom izgrednici uvrijedili nazočne goste i dobitnike gradskih priznanja te "bacili veliku sjenu na grad", u kojem se nakon mirne reintegracije uklanjaju posljedice ratnih razaranja, a nezaobilazno mjesto u tome pripada upravo počasnome građaninu Vladimiru Šeksu. Nijedan projekt u gradu ne bi bio ostvaren bez velike potpore hrvatske vlade i Hrvatskog sabora i uvijek uz veliko zalaganje Vladimira Šeksa, poručio je Bubalović, dodavši kako se takav izgred još nikad nije dogodio. Predsjednik belomanastirskog HDZ-a Josip Kompanović kazao je kako bez Šeksove potpore ne bi bilo projekata poput uvođenja plinske mreže u cijelu Baranju ili izgradnje športske dvorane i tržnice u Belom Manastiru te da građani Belog Manastira osuđuju taj izgred. Očekivali smo da će predizborna kampanja biti prljava, ali ovo je prešlo svaku civilizacijsku razinu, jer je izgred pomno planiran kao sramotan napad na Šeksa, rekao je Kompanović, ocijenivši kako iza toga izgreda ne stoje njegovi počinitelji, već "neki drugi ljudi".

VARAŽDIN - Šestero neovisnih varaždinskh vijećnika pozvalo je danas Gorana Habuša koji je u petak u alkoholiziranom stanju izazvao lakšu prometnu nesreću u Varaždinu, da podnese ostavku na dužnost gradonačelnika te najavili kako će zatražiti da se sazove sjednica Gradskog vijeća o toj temi. „Pozivamo gospodina Habuša da podnese ostavku i tako sačuva i svoje dostojanstvo i vjerodostojnost svoje stranke (HNS) i Kukuriku koaliciji čija je 'perjanica'“. Inicirat ćemo sjednicu gradskog vijeća i s dostatnim brojem potpisa vijećnika predložiti ostavku gradonačelnika“, izjavio je na konferenciji za novinare u Varaždinu Nino Lučić, potpredsjednik gradskog vijeća i predsjednik kluba nezavisnih vijećnika. Izjavio je da govori u svoje ime i u ime još petero neovisnih vijećnika: Biserke Keliš, Iris Lambreščak, Marka Pižete, Dražena Kolaka i Igora Vovka. Izvanrednu sjednicu predsjednik gradskog vijeća Ivan Herman mora sazvati u roku od dva tjedna ako to pismeno zatraži najmanje 13 od ukupno 35 vijećnika, koji mogu predložiti i dnevni red sjednice. No od Hermana se doznaje da on 28. studenoga kani sazvati redovitu sjednicu vijeća. Ostavku gradonačelnika Habuša su nakon prošlotjedne prometne nesreće već zatražili gradski HDZ i županijski HSLS.

ZAGREB - Djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) proteklog su vikenda u akciji "Martinje 2011.", u povodu običaja krštenja mošta Martinja, zatekli 1.059 vozača pod utjecajem alkohola, a vozač s najvećom koncentracijom alkohola evidentiran je na području Policijske uprave varaždinske - 3,04 promila. U akciji "Martinje 2011." od petka, 11. studenoga, do nedjelje, 13. studenoga, bio je uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koji se koriste u nadzoru prometa - uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti ili droge te uređaji za nadzor brzine, objavio je danas MUP na svojim internetskim stranicama. U tom razdoblju na području cijele Hrvatske ukupno je na vožnju pod utjecajem alkohola i droga kontroliran 11.151 vozač. Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 1.059 vozača, od toga su 34 odbila alkotestiranje, 14 vozača je na preliminarnom testiranju na droge bilo pozitivno, a devet ih je odbilo testiranje. Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola, bio je u dobnim skupinama od 18 do 24 godina i 25 do 30 godina - po 292 vozača. Također, najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,51 do 1,00 promil alkohola - 484 vozača. Ono što posebno zabrinjava je i veliki broj vozača kod kojih je izmjerena prisutnost koncentracije alkohola veća od 1,51 promila - 192 vozača. Vozač s najvećom koncentracijom alkohola evidentiran je na području PU varaždinske - 3,04 promila, dok je najveća brzina vožnje izmjerena na području PU ličko-senjske, 230 km na sat.

ZAGREB - Predstojnik zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo Ladislav Prežigalo, i predstojnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić naglasili su danas da je sadašnji pravni odnos Zagrebačkog holdinga i Grada Zagreba kao njegovog vlasnika neodrživ, jer Grad kao formalni vlasnik Holdinga nema nikakvog utjecaja na upravljačka prava i poslovanje Holdinga. Na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi Slavko Kojić rekao je da situacija koje je nastala odlukom gradske Skupštine, koja je ustrojila Skupštinu trgovačkog društva, stvara probleme Gradu u upravljanju Holdingom. Grad kao vlasnik Holdinga, poduzeća koje je izuzetno bitno za funkcioniranje grada, nema nikakva upravljačka prava i ima "sužen manevarski prostor", rekao je i naglasio da unatoč recesiji i smanjenju proračuna, grad uredno izvršava svoje financije obaveze prema Holdingu. Dodao je da Holding nije poduzeo mjere štednje i racionalizacije poslovanja niti poštivao smjernice gospodarskog oporavka i zaštite standarda građana Grada Zagreba, kao ni preporuke Grada Zagreba "za realno planiranje osnovnih finacijskih veličina poslovanja". Prežigalo je naglasio da je Holding tijekom ove godine već zabilježio gubitak od oko 230 milijuna kuna, a da grad nema nikakva uvida u poslovanje Holdinga. Naglasio je da Grad Zagreb nije dobio nikakve zapisnike sa sjednica Nadzornog odbora Holdinga te da informacije dobivaju putem medija ili privatnim kanalima. Kao primjer poslovanja u Holdingu naveo je Zagrebački električni tramvaj (ZET) kojem je, kako je rekao, grad isplatio potrebne subvenicije, a istovremeno u ZET-u oko 44,6 posto svih troškova iznose izdaci za plaće.

ZAGREB - Poštivanje ljudskih prava, uključujući i ravnopravnost radnika bez obzira na seksualnu orijentaciju i rodni identitet jedno je od temeljnih stečevina Europske unije koja će ustrajati na poštivanju tih prava i u zemljama koje će Uniji pristupiti u idućem krugu proširenja, istaknuto je na jednodnevnoj Regionalnoj konferenciji za Jugoistočnu Europu "Zajedno za LGBT ravnopravnost na radnom mjestu" koja se danas održava u Zagrebu. "Europska komisija (EK) snažno podržava prava LGBT osoba (lezbijke, gejevi, biseksualne i transrodne osobe) koja pripadaju temeljnim ljudskim pravima na čijem poštivanju počiva Europa", istaknuo je ataše za ljudska prava Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Erol Akdag pozdravljajući sudionike skupa koji se održava pod pokroviteljstvom Europske konfederacije sindikata. EK će, dodao je, nastaviti nadzirati svaku vrstu diskriminacije i nepoštivanja ljudskih prava, uključujući i prava LGBT osoba, u zemljama koje sudjeluju u idućem krugu proširenja. Regionalnom konferencijom koja je, uz predstavnike Delegacije EU i sindikata, okupila i 20-ak članova LGBT udruga iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, zaokružen je projekt "Zajedno za ravnopravnost LGBT osoba na radnom mjestu" koji je u Hrvatskoj ove godine, uz potporu Europske komisije, provodila Lezbijska grupa Kontra u partnerstvu sa Centrom za prava seksualnih i rodnih manjina "Iskorak" i Savezom samostalnih sindikata Hrvatske (Ženska sekcija SSSH).

PULA - Još nije poznat motiv stravična ubojstva koje se u subotu oko 13,30 sati dogodilo u garaži obiteljske kuće u mjestu Pinezićima kod Marčane, izvijestila je danas istarska policija. Taj je dan 27-godišnjak iz još nepoznatih razloga udario po glavi 29-godišnjeg prijatelja iz Marčane komadom drveta, a onda mu nožem zadao više ubodnih rana po tijelu, od posljedica kojih je dvadesetdevetogodišnjak preminuo. Po policijskim podatcima, nakon kriminalističkog istraživanja osumnjičenik je jučer popodne predan sucu istrage Županijskog suda u Puli. Državna odvjetnica Mirjana Zenzerović zatražila je pritvor za osumnjičenika zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela. Istraga je u tijeku.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙