FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - od subote 12. do ponedjeljka, 14. studenoga

Autor: bcav
ZAGREB, 11. studenog 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za razdoblje od subote 12. do ponedjeljka 14. studenoga.

SUBOTA, 12. STUDENOGA

----------------------

HONOLULU - Počinje Forum Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje (APEC). Američki predsjednik Barack Obama održat će odvojene razgovore s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom i kineskim predsjednikom Hu Jintaom kao domaćin ovogodišnjeg skupa. Ministri financija zemalja Azijsko-pacifičke regije, sve zabrinutiji zbog europske dužničke krize, zatražili su stvaranje ujedinjene fronte koja bi rezultirala pokretanjem snažnije europske akcije, istodobno radeći na tomu da i njihove ekonomije ne dožive sličnu sudbinu.

RIM - Donji dom talijanskog parlamenta glasat će o mjerama štednje koje zahtjeva Europska unija kako bi se zaustavila kriza eurozone. Talijanski Senat izglasao je u petak paket mjera za borbu s dužničkom krizom, kako je i obećano Europskoj uniji i otvorio tako put za njihovo definitivno usvajanje u Zastupničkom domu i odlazak Silvija Berlusconija s premijerskog položaja. Kada protukrizne mjere budu definitivno izglasane, Berlusconi će službeno podnijeti ostavku predsjedniku republike Giorgiu Napolitanu, koji bi tu dužnost trebao povjeriti bivšem europskom povjereniku Mariju Montiu.

NEDJELJA, 13. STUDENOGA

------------------------

JUŽNA OSETIJA - Predsjednički izbori.

DOHA - Sastanak foruma zemalja izvoznica nafte na kojem, među ostalima, sudjeluju predsjednik Irana Mahmoud Ahmadinedžad, Rusije Dmitrij Medvedev i Venezuele Hugo Chavez.

KAIRO - Sastanak ministara vanjskih poslova Arapske lige na kojem će se raspravljati o neuspjehu sirijske vlade da zaustavi političku krizu u zemlji.

PONEDJELJAK, 14. STUDENOGA

---------------------------

ZAGREB - Predsjednica Švicarske Micheline Calmy-Rey boravit će u službenom posjetu Hrvatskoj, što će biti prvi put da neki šef Švicarske Konfederacije službeno boravi u Hrvatskoj. Posjetom Calmy-Rey, koja u Hrvatsku stiže na poziv hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, bit će simbolično obilježena dvadeseta godišnjica uspostave službenih odnosa između dviju država. Josipović i Calmy-Rey razgovarat će u Uredu predsjednika o bilateralnim odnosima, skorom pristupanju Hrvatske EU-u, daljnjoj suradnji Hrvatske i Švicarske te situaciji u jugoistočnoj Europi. Osim sa svojim domaćinom Josipovićem, švicarska predsjednica razgovarat će i s predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem te potpredsjednikom vlade i ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem.

ZAGREB - Izaslanstvo Odbora za europske poslove francuskog Senata dolazi u dvodnevni posjet Zagrebu. Senatori će se tijekom boravka u Zagrebu sastati s predsjednikom Ivom Josipovićem, državnim tajnikom za europske integracije Andrejem Plenkovićem, i drugima. Cilj posjeta je razmatranje tijeka priprema za pristupanje EU-u, s obzirom na prijedlog zakona o ratifikaciji pristupnog ugovora koji će uskoro biti upućen francuskom Senatu.

BRUXELLES - Redoviti sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a na kojem će se razgovarati o stanju u Iranu, Afganistanu te u europskom južnom susjedstvu - Libiji, Siriji i Tunisu. Neformalno, tijekom ručka ministri će razgovarati o misijama EU-a, između ostalih i o Eulexu na Kosovu. U nedjelju navečer ministri će se neformalno sastati na radnoj večeri kako bi razgovarali o odnosima s Rusijom.

JERUZALEM - Izaslanici bliskoistočnog mirovnog "kvarteta" odvojeno će se sastati s izraelskim i palestinskim dužnosnicima.

BAIKONUR - Lansiranje svemirskog broda Sojuz TMA-22 koji nosi tri člana posade na Međunarodnu svemirsku postaju.

(Hina) xbcav ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙