FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanski humanitarac žrtva potresa; u Vanu nemiri

Autor: rtom
ANKARA, 10. studenog 2011. (Hina/AFP) - Spasioci su izvukli 27 preživjelih žrtava potresa koji je usmrtio osam osoba u srijedu navečer, među kojima i japanskog humanitarnog radnika u Vanu na istoku Turske gdje se policija sukobila s ljudima ogorčenima sporošću vlasti u ublažavanju posljedica razornog potresa koji je Van pogodio i prije tri tjedna.

Ispod urušenog hotela Bayram spasioci su rano ujutro izvukli dvije preživjele osobe, a nešto kasnije Atsushija Miyazakija, teško ranjenog japanskog humanitarnog djelatnika koji je zatim preminuo od ozljeda.

Japanka Miyuki Konnai, djelatnica iste udruge, izvučena je ispod ruševina još u srijedu navečer i već je otpuštena iz bolnice, javila je agencija Anatolija.

Spašeno je i 16-mjesečno dijete i prebačeno u bolnicu u Ankaru.

Zasad se ne zna koliko je osoba od 32 upisana gosta ostalo zatrpano pod ruševinama hotela Bayram koji je nestao u oblaku u srijedu navečer kada je Van pogodio potres magnitude 5,6 po Richteru.

Urušio se i drugi hotel u kojem su smještene novinarske ekipe i radnici turskog Crvenog polumjeseca.

Umiruje spoznaja da su u trenutku potresa prazne bile 23 od 25 zgrada koje su se srušile u srijedu navečer, a stručnjaci drže da su se zgrade urušile jer su već bile oštećene te ih je dokrajčio relativno slab udar.

Stanovnici su zgrade napustili nakon potresa magnitude 7,2 koji je 23. listopada pogodio Van i ubio 600 ljudi, a ranio najmanje 4.150. Nov potres uvjerio ih je da moraju ostati u šatorskome naselju i unatoč hladnoći i skorašnjem snijegu oduprijeti se iskušenju da se vrate u svoje popucale kuće, kojih je na tisuće oštećeno 23. listopada, piše agencija AFP.

Tisuće obitelji smrzavaju se u šatorima, kojih nema dovoljno te je vlada ranije odlučila da šatore više neće dijeliti na slijepo već samo obiteljima kojih će kuće biti procijenjene kao neuseljive.

Stanovnici su izgubili strpljenje i ogorčeni sporošću države u ublažavanju posljedica razornog potresa od 23. listopada krenuli na ulice te je policija protiv njih intervenirala suzavcem i palicama, piše Reuters.

Agencija dodaje da je 200 prosvjednika skandiranjem zahtijevalo ostavku guvernera te pretežito kurdske pokrajine koja je zbog zadnjeg potresa ostala i bez električne struje.

U četvrtak ujutro u Vanu je za preživjelima tragalo 783 spasilaca, a pomagalo je 59 članova Hitne pomoći. Pomoć i osoblje dopremalo je 23 zrakoplova, objavila je služba za hitna stanja i katastrofe.

(Hina) xrt ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙