FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svijet uz kavu

Autor: sbak
ZAGREB, 10. studenog 2011. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

LOS ANGELES - Američki glumac Eddie Murphy neće predstavljati svečanu dodjelu Oscara nakon što je u utorak producent večeri Brett Ratner, optužen za homofobiju, odustao od događaja, objavila je u srijedu Američka filmska akademija filmskih znanosti i umjetnosti. Redatelj i producent Brett Ratner, odabran za producenta 84. svečane dodjele Oscara 26. veljače iduće godine, morao je odustati od te zadaće nakon polemike oko njegovih nedavnih homofobnih izjava.

U petak je na susretu s publikom povodom premijere svojeg najnovijeg filma "Velika krađa nebodera" redatelj izjavio da nije sklon ponavljanjima scena s glumcima. "Ponavljanja su za pedere", kazao je on. U priopćenju Akademije Eddie Murphy, koji uz Bena Stillera glumi u toj komediji, izjavio je u srijedu: "Prije svega želim naglasiti da razumijem i podržavam u potpunosti obje strane u odluci da promijene producente ceremonije". Brett Ratner ispričao se nakon svoje izjave ali je Akademija smatrala da su "njegove riječi neprihvatljive".

LOS ANGELES - "Arapsko proljeće" i "Kraljevsko vjenčanje" su najčešće fraze 2011., dok je preminuli suosnivač Applea Steve Jobs najčešće ime koje se pojavljivalo u medijima, doznaje se iz istraživanja koje je proveo Global Language Monitor (GLM) sa sjedištem u Teksasu.

"Zauzeti" (Occupy), bilo da se radi o Iraku ili Wall Streetu, te "deficit" su najviše korištene riječi godine, doznaje se iz istog izvora. "Ovaj je izbor fraza, riječi i imena u velikoj mjeri odraz sadašnjeg stanja političke i gospodarske nesigurnosti koja, kako se čini, pogađa veći dio razvijenog svijeta, s izuzetkom britanskog kraljevskog vjenčanja i gospodarskog rasta Kine", kazao je JJ Payack, predsjednik GLM-a.

Ime Stevea Jobsa, koji je u listopadu preminuo u 56. godini života nakon osmogodišnje bitke s karcinomom gušterače, preteklo je za 30 posto ime ubijenog vođe Al Kaide Osame bin Ladena. Riječi i fraze su prikupljene uporabom kompjutorskog algoritma za praćenje 75.000 tiskanih i elektroničkih medija diljem svijeta, kao i interneta i društvenih mreža.

LONDON - Jedna od najpoznatijih britanskih humorističnih serija "Mućke" ove godine slavi 30. obljetnicu od emitiranja prve epizode 1981., a tim povodom u nakladi izdavačke kuće Canongate sutra izlazi knjiga o toj najgledanijoj i Britancima najomiljenijoj humorističnoj seriji, pišu britanski mediji. Knjiga "Only Fools and Horses: The Story of Britain's Favourite Comedy" (Mućke: priča o omiljenoj komediji Britanije) autora Grahama McCanna otkriva brojne pikanterije i informacije o seriji čije su 63 epizode u 22 godine emitiranja ostavile trajan trag u britanskoj kulturi i jeziku. Knjiga obiluje brojnim zanimljivim pojedinostima, no pruža i dobru analizu načina na koji se serija "uvukla" u britansku javnu svijest, te svojim likovima i humorom osvojila kolektivnu maštu britanske javnosti, piše The Telegraph. Izuzetno dobro prihvaćena od kritike i gledatelja, serija je dobila brojne nominacije i nagrade, uključujući i one BAFTA-e za najbolju humorističku seriju, te nagrade National Television Award i Royal Television Society, a 2004. je proglašena najboljim britanskim sitcomom u povijesti.

NEW YORK - Američki stogodišnjaci svoju dugovječnost pripisuju prije svega načinu života i svjesnom odabiru zdravih navika, pokazalo je američko istraživanje te skupine stanovnika čiji bi broj do 2050. godine u SAD-u mogao premašiti 600 tisuća. Više od trećine stogodišnjaka u anketi je pripisalo dugovječnost načinu života, 27 posto dobrim genima, 23 posto vjeri a samo devet posto misli da je tu životnu dob dosegnulo zahvaljujući pukoj sreći. Unatoč tomu što nisu vjerovali da će doseći tako visoku životnu dob mnogi od američkih stogodišnjaka kažu da su u jednom trenutku u životu odlučili uložiti napore prema zdravijoj prehrani, smanjenju unošenja alkohola i prestanku pušenja, a polovica je odlučila redovito vježbati i poraditi na smanjenju stresa u njihovim životima. Iako su preživjeli dva svjetska rata, doživjeli svemirska istraživanja i rođenje interneta, 44 posto ipak kao najutjecajnije događaje u njihovim životima izdvaja izum hladnjaka i televizije u boji. Kad bi imali priliku ponovno živjeti 18 posto odabralo bi pedesete godine, a 12 posto dvadesete godine prošlog stoljeća dok su najmanje popularno desetljeće bile osamdesete godine.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙