FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Napolitano imenovao mogućeg Berlusconijevog nasljednika doživotnim senatorom

Autor: akoz
RIM, 9. studenog 2011. (Hina) - Predsjednik talijanske republike Giorgio Napolitano u srijedu je rekao da je imenovao bivšeg europskog povjerenika Marija Montija za doživotnog senatora, što je položaj koji se dodjeljuje istaknutim Talijanima za doprinos državi.

Montija, iskusnog ekonomista, talijanski su mediji spominjali među mogućim kandidatima za nasljednika Silvija Berlusconija na premijerskom položaju. Bivši europski povjerenik smatra se najizglednijim čelnikom tehnokratske valde koja bi zemlju trebala provesti kroz gospodarske reforme.

Stvaranje prijelazne tehničke vlade jedno je od mogućih idućih koraka u talijanskoj političkoj krizi a toj su opciji tržišta sklonija nego novim izborima.

Talijanska politička scena je pozdravila vijest o imenovanju Montija, prenijeli su talijanski mediji istaknuvši da mnogi u njoj vide neki oblik Montijevog institucionalnog uvođenja uoči savjetovanja o mogućoj prijelaznoj vladi. Montijevo imenovanje pozdravili su čelnici vodećih oporbenih stranka ali i neki predstavnici Berlusconijeve stranke "Narod slobode" koji su u u imenovanju našli potrvdu da će Monti voditi izrazito tehničku "predsjednikovu vladu".

Mario Monti je rođen 1943. godine, profesor je političke ekonomije i trenutno rektor milanskog sveučilišta Bocconi. Od 1994. do 2004. godine bio je član Europske komisije kao povjerenik za konkurenciju i unutarnje tržište, a surađivao je i s brojnim europskim i međunarodnim institucijama.

(Hina) xakoz ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙